Deborah Harkness - Čas čarodějnic

Diana vždycky odmítala rodinné čarodějnické dědictví, kouzlení se jí příčí a nejradši by žila úplně obyčejným životem. Magii využívá jenom v těch nejnutnějších případech a i tak se vždycky cítí provinile, jelikož tím podvádí svá předsevzetí. Její život by mohl klidně pokračovat v zaběhnutých kolejích, kdyby se nerozhodla prostudovat v knihovně jeden konkrétní rukopis...

Diana je historička specializující se na alchymii. Pro svůj výzkum tak už z principu potřebuje nejrůznější staré rukopisy, jimiž se pravidelně snaží pročíst. Když si jeden takový vyžádá, rozhodně nepředpokládá, že se jí tím změní život. Kniha je už na první pohled zvláštní, Diana však nemá nejmenší ponětí, že ve skutečnosti jde o rukopis, který nikdo neviděl dobrých 150 let, takže poté, co dá zadost zkoumání, jej vrátí. Jeho kouzelná moc však už mezitím stihla přivábit spoustu magických bytostí, a Diana se tak potenciálně ocitá v ohrožení.

Jedním z těch, kdo se o knihu zajímají, je také Matthew Clairmont, profesor biologie, který je zároveň upírem a v rámci soukromého výzkumu se zabývá krví magických bytostí, jejími změnami a vývojem. Věří, že v inkriminovaném svazku jsou informace o původu všech druhů, které by mu mohly výrazně pomoci v hledání odpovědí na otázky, proč moc jednotlivých bytostí pomalu slábne. Diana ho zpočátku zajímá čistě z profesního hlediska, velmi záhy v něm však začne probouzet až příliš ochranářské city, což by mohl být zcela zásadní problém.

Román je fantasy se silnou romantickou linkou, zároveň však otevírá i řadu poměrně důležitých společenských otázek. Mimo jiné je tady naznačena problematika rasismu a vzájemných mezirasových předsudků a v podstatě se pracuje s jejich absurditou. Zároveň je tady ukázána problematika elitářství, také sektářství a totalitních principů, které mají na lidi destruktivní vliv. Hlavní hrdinové jsou postaveni zdánlivě proti celému světu, protože odmítají žít podle předepsaných pravidel, která nepovažují za správná.

Diana je velmi inteligentní, ovšem také extrémně tvrdohlavá, nenechá si věci jen tak líbit a je připravená se prát za všechny a za všechno. Má ráda nad věcmi kontrolu a děsí ji, že by ji mohla ztratit, přičemž se to vztahuje i na ni samotnou a je to částečně důvod, proč se drží stranou od jakékoliv magie. Matthew má silné ochranářské sklony, které se jenom umocňují tím, že je velmi starý upír, i on má rád nad věcmi kontrolu a nelibě nese, když věci nevychází podle jeho plánů. Potřebuje mít vždycky o všem přehled a jistotu, že dovede ochránit ty, na nichž mu záleží. Aby toho dosáhl, neštítí se vůbec ničeho.

Román je čtivě napsaný, a to i přesto že z hlediska děje není příliš akční a většina pozornosti je věnována popisu rozvíjejícího se vztahu mezi Dianou a Matthewem. Hodně pozornosti je věnováno rozvádění principů, na nichž funguje magie i jednotlivé druhy magických bytostí. Většina románu je v ich-formě z pohledu Diany, v momentech, kdy je potřeba rozvést události, jimž není přítomna, se vyprávění přesouvá do třetí osoby a vypravěčem se stává Matthew. Autorčin styl je velmi příjemný, snadno upoutá a dovede čtenáře vtáhnout.

Čas čarodějnic je slibným prvním díle série, která má značný potenciál. Autorka v něm otevírá řadu témat a nakusuje otázky, které ne vždy v úplnosti zodpoví, čímž vzniká prostor pro pokračování. Děj nepostrádá prvky napětí, a byť romantická linka hraje důležitou roli, není tím jediným, oč by v příběhu šlo. Text je velmi čtivý, a přestože se nese spíše v pomalejším tempu, dovede čtenáře pohltit. Nezbývá než doufat, že autorka udrží poměrně vysoce nastavenou laťku i do dalších dílů.

Žádné komentáře:

Okomentovat