Na pár dní do Rigy a okolí

Léto by se mělo využít naplno, takže když se dá vyrazit někam na cesty, byl by hřích sedět doma. Žádnou delší dovolenou jsem letos nezvládla (a vzhledem k začátku sezóny už na ni nejspíš ani nedojde), rozhodla jsem se nicméně vyrazit aspoň na pár dní do Rigy, jelikož letenky byly za příznivou cenu a podívat se do Pobaltí jsem chtěla už nějakou dobu.

Jak do Rigy a jak po ní
Do Rigy se dostanete z Prahy přímým letem za necelé dvě hodiny. Pravidelnou linku provozuje Ryanair a letenky vás vyjdou na něco kolem dvou tisíc v závislosti na sezóně a vytíženosti. Pokud neradi létáte, můžete se samozřejmě na místo vypravit i autobusem. Z Prahy jezdí FlixBus s přestupem ve Varšavě, v tomhle případě nicméně počítejte s tím, že na cestě strávíte nepoměrně více času.
Z letiště do města dojedete autobusem, jízdenku pořídíte za 1,50 euro v automatu nebo za 2 eura přímo u řidiče. Jenom pozor, přímo v MHD se dá platit pouze bezkontaktně kartou, hotovost nepřijímají. Cesta zabere přibližně půlhodinu a autobus má skutečně hodně zastávek, takže se obrňte trpělivostí. Navíc bývá hodně přecpaný, jelikož je to jediná přímá linka z a na letiště. Aktuálně tady budují také vlakové spojení, to však zatím nebylo dokončeno.
Jakmile jednou dorazíte do Rigy, po centru se můžete bez větších potíží pohybovat pěšky, město není nijak zvlášť velké. Jezdí tady autobusy, trolejbusy a tramvaje, takže do vzdálenějších částí města se jimi potenciálně můžete vypravit, rozhodně však doporučuju spíše chodit. Jak už jsem říkala, Riga není nijak obří a všechno leží vzájemně nadosah, takže si můžete vychutnat procházky a nasávat atmosféru. V centru (myšleno historické jádro) navíc není žádný závratný provoz, takže chození je příjemné i tím, že se nemusíte bát zbytečného kličkování mezi auty.

Kde se ubytovat a kde najíst
Co se bydlení týče, není Riga až tak drahá a velmi slušné hotely za rozumné peníze najdete i v samotném centru. My se ubytovali v Rixwell Konventa Seta Design Hotel a nemohli si vybrat líp. Hotel je umístěn v samotném centru města, ovšem zároveň v dostatečně klidné čtvrti, abychom neměli pocit, že nás cokoliv ruší. Ubytování nabízelo maximální komfort a v ceně byla i snídaně formou velmi bohatého bufetu.
Pokud jde o místa, kam v Rize zajít na jídlo, jsou jich mraky. V centru narazíte na restauraci na každém rohu, a i trochu stranou je podniků habaděj. Lotyši podle všeho milují maso, protože takřka všude servírují steaky a burgery, vegetarián se tady úplně nenají. Můžete si ale dát taky ryby, jedním z tradičních pokrmů je pečený pstruh s nakládanou pečenou zeleninou, nebo zvolit nějakou jinou kuchyni. Podniky, kde vám naservírují italskou nebo asijskou tady jsou rovněž zastoupeny v hojném množství.
Co se kávy týče, tu mají Lotyši plošně poměrně dobrou, i když je pochopitelně vždycky nejlepší vybrat si nějakou menší kavárnu. Za nás můžu rozhodně doporučit kavárny Conta a Paunasim. Obě nabízí chutnou výběrovou kávu a navrch i vynikající dezerty. A moc příjemné posezení se nacházelo i přímo v našem hotelu, kde sídlila malá kavárnička nabízející croffiny. :)

Co v Rize vidět a rozhodně neminout
Jak už jsem zmiňovala, Riga není nijak obří a většinu jí bez potíží zvládnete obejít pěšky. V historickém centru je většina věcí navzájem nadosah ruky, takže na návštěvu těch nejdůležitějších památek vám bude stačit jeden den, pokud jste rychlí, tak klidně jedno odpoledne. Samozřejmě ale není spěch a můžete si to tady vychutnávat svým vlastním tempem se spoustou zastávek na odpočinek nebo kochání.
V Rize je celá řada církevních památek, každá spadající pod jinou církev. Najdete tady katolické, protestanské i pravoslavné kostely. U těch posledních počítejte s tím, že mají poměrně přísná pravidla vstupu - muži nesmí mít kraťasy, ženy odhalená ramena ani vlasy. Šátky na zakrytí jsou tu nicméně případně k půjčení.
Pojďme se teď církevním památkám pověnovat trochu podrobněji. K těm nejvýznamnější patří Rižský dóm, hlavní katedrála, která je největším kostelem v Pobaltí. Její historie sahá až do 13. století, nicméně byla několikrát přestavována až do své aktuální podoby. Uvnitř mimo jiné najdete obří varhany, jedny z největších v rámci Evropy, nejedná se však o původní kousek, pocházejí až z 19. století. Do katedrály se platí vstupné, které vás vyjde na 5 euro.
Další zajímavou stavbou je kostel sv. Petra, který láká především vyhlídkovou věží, z níž je krásný výhled na město a kam se (na rozdíl od mnoha jiných podobných staveb) dostanete výtahem. I sem si zaplatíte vstupné - pokud chcete vidět jenom interiér kostela, je to za 3 eura, pokud si přejete vyjet nahoru na věž, pak za 9 euro. Na věži to dost fouká, takže pozor zejména pokud máte sukně, které rády létají (vlastní zkušenost :D).
Minout byste rozhodně neměli ani Radniční náměstí. Jak už název napovídá, stojí tady radnice, která není turistům přístupná, a také dům Černohlavců, rižského kupeckého bratrstva založeného ve 14. století. Šlo o skupinu sdružující svobodné kupce, která se řídila poměrně přísnými pravidly zejména co se jejich sešlostí týče. Dům už není původní, protože byl hrubě poničen během druhé světové války a v podstatě se z něj dochovaly pouze sklepy. Na konci devadesátých let minulého století nicméně bylo rozhodnuto o jeho obnovení, budova byla postavena podle původních plánů a uvnitř dnes sídlí muzeum. Vstup do budovy je za 7 euro, a pokud byste si při prohlížení expozice chtěli vychutnat šálek kávy nebo sklenku sektu, můžete si připlatit jedno, respektive dvě eura. Muzeum se rozkládá na třech patrech a přibližuje jednak historii kupeckého bratrstva, jednak odhaluje vznosné reprezentační sály.
Přestože původně byl dům Černohlavců historickou památkou, dnes je to (aspoň co se doby vzniku týče) vlastně moderní budova. Pokud byste ale chtěli vidět ty nejstarší domy, vydejte se ke Třem bratrům. Je to skupinka domů z 15.-17. století, které v minulosti patřily rižským cechům, v tom nejstarším sídlili pekaři. Co by kamenem dohodil odsud je kostel sv. Jakuba, kam se dostanete zadarmo. Přestože velikostně patří k těm menším, je to ve skutečnosti katedrála, jelikož na rozdíl od zbytku z většiny luteránských kostelů v Rize patří katolické církvi. Dalším katolickým kostelem je Panna Marie Sedmibolestná, kterou údajně založil během své návštěvy rakouský císař Josef II.
Riga je také proslulá svými secesními domy, které se sice nachází mimo užší historické centrum, ale zároveň to není nijak velká zacházka. Největší koncentraci jich najdete v Albertově ulici, kde jsou zároveň ty nejkrásnější, spousta jich ale stojí i v jejím bezprostředním okolí. Zdejší čtvrť je navíc nabitá kavárničkami a vinárnami, takže můžete secesní kouzlo vnímat třeba se sklenkou vína v ruce. A pokud je vám tenhle umělecký sloh blízký, můžete navštívit i specializované muzeum.
Kdybyste už byli z obdivování nejrůznějších staveb unavení, můžete se vydat do některého z četných parků. Riga je město hodně zelené a nabízející spoustu příjemných procházek. Jednotlivé parky jsou ve vzájemné dochozí vzdálenosti, ty blíže centru jsou však přece jenom o něco hezčí. Velmi příjemná procházka je potom podél vodních kanálů, které městem protékají a po nichž se potenciálně můžete svézt na lodi. Pohled na město z řeky rozhodně bude zajímavý, zároveň je to však poměrně drahé, tudíž záleží na vás, jestli se vám chce nebo nechce utrácet.

Kam vyrazit, když vás Riga unaví
Pokud budete trávit v Rize víc času, určitě se vyplatí vyrazit i za město. Když nasednete do příměstského vlaku, můžete se totiž dostat do dalších míst, která rozhodně stojí za návštěvu nebo minimálně procházku. Navíc vás to nevyjde draho, jelikož za zpáteční jízdenku dáte do 5 eur.

Kemeri
Hodinku jízdy vlakem je Kemeri, kde se nachází stejnojmenný národní park, jehož součástí je okružní trasa přes vřesoviště a slatinná jezírka. Trasa je po rovině, vede po dřevěných fošnách a nabízí krásné výhledy. Na výběr máte z kratšího 1,5km a delšího 3,5km okruhu a rozhodně doporučuju vybrat si ten delší, jelikož vám nabídne možnost proniknout skutečně hluboko do slatin. Pokud vyrazíte za pěkného počasí, připravte se nicméně předem na to, že většina trasy vede po přímém slunci, takže je dobré vyzbrojit se opalovacím krémem a klidně i kloboukem. Vstup na okruh leží asi 3 km od nádraží, takže pokud se sem budete dopravovat vlakem, připočtěte si 6 km na cestu tam a zpátky. Pokud byste přijeli autem, můžete ho nechat na parkovišti přímo u vstupu. Několikrát za den tady jezdí tak shuttlebus, radši si ale předem zjistěte v kolik, pokud byste chtěli jeho služeb využít.
Kemeri je v podstatě spíše roztahaná vesnice, kde toho až tak moc k vidění není. Pokud vám nicméně zbyde čas, můžete se podívat do zdejšího parku. Ten leží v sousedství bývalého sanatoria, původně hotelu, nabízí spoustu krásných zákoutí a doplňkových staveb. Můžete tady třeba vylézt na vyhlídkovou věž nebo se zatoulat do některého z altánků, případně se jenom tak procházet po upravených cestičkách.

Jurmala
Zhruba půlhodinu vlakem z Rigy leží oblíbené pobřežní letovisko Jurmala, které bylo za minulého režimu především symbolem vlivu a dobrých vztahů s vládnoucí garniturou. Nedostal se sem totiž jen tak někdo. Město vzniklo spojením šestnácti obcí, které se na tomhle místě původně nacházely a jednotlivé čtvrti dodnes nesou jejich jméno. Vlak zastavuju v podstatě po celé délce obce, paradoxně ani jedna ze zastávek se však nejmenuje Jurmala. Takovým nepsaným centrem je Majori, můžete ale klidně vystoupit až na Sloce a projít se po celé délce pláže (nebo aspoň její značné části).
Pokud byste se chtěli koupat, pak Jurmala je pro to ideální. Leží víceméně v zátoce, takže tady prakticky nejsou vlny, ani nemluvě o tom, že vstup do moře je extrémně pozvolný, tudíž ještě sto metrů od břehu budete mít vody sotva do pasu. Voda je tady dost studená, což je s ohledem na geografickou polohu pochopitelné, v horkých letních dnech nicméně slouží jako příjemné osvěžení. Pláž je písčitá, ovšem dostatečně pevná, aby se po ní příjemně procházelo bez nutnosti brodit se pískem a zapadat do něj.
Pláž je reálně dlouhá asi 30 km, takže tady můžete strávit den opravdu dlouhou procházkou. Pokud byste ale chtěli poznat i městečko, určitě neuděláte chybu. Kousek od zastávky Majori najdete hlavní nákupní třídu. Je to pěší zóna lemovaná restauracemi, krámky i stánky se suvenýry nebo dalším zbožím. Narazíte tu i na typické dřevěné lotyšské domy, kterých je v celé Jurmale více než 4 tisíce, zhruba 4 stovky z nich památkově chráněných. A pokud byste dali přednost přírodě, pak ve městě, konkrétně v jeho části Dzintari je překrásný lesopark s rozhlednou a lanovým centrem.

Ať už se vypravíte čistě do Rigy, nebo si svůj pobyt rozšíříte o poznávání okolí, Pobaltí se vám bude líbit. Je tu čisto, lidé jsou vesměs přátelští, navíc tady je moc pěkná příroda a města mají svůj neotřelý půvab. Pokud tedy chcete na pár dní vypadnout ze stereotypu a někam vycestovat, tady by vám to mohlo sednout.

Žádné komentáře:

Okomentovat