Matthew Perry - Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Kdo by neznal Matthew Perryho a jeho vtipem sršícího Chandlera, který dlouho nemá štěstí v lásce. Seriál Přátelé se stal kultovním a představitelům ústřední šestice postav zajistil nesmrtelnost. Na celou desetiletou éru natáčení Perry ve svém životopise vzpomíná, je to však jenom kousek celého jeho příběhu.

Matthew Perry se narodil do umělecky založené rodiny, jeho otec byl muzikant a později herec, jeho matka vyhrála vysokoškolskou soutěž krásy a ti dva byli jednoduše předurčeni dát se dohromady už jen proto, jak atraktivní pár tvořili. Přesto jejich manželství nevydrželo a rozchod rodičů se na Matthewovi podepsal víc, než by v té době mohl předpokládat. Vlastně primárně o ranách a traumatech, které si z raného dětství přinesl, jeho autobiografie pojednává. Za většinou jeho karambolů totiž stojí právě pocity, které v něm zakořenily ještě jako v malém chlapci.

Vyprávění je strukturované víceméně chronologicky, nicméně s nejrůznějšími tematickými odbočkami. Celá kniha začíná vylíčením Perryho závažných zdravotních komplikací způsobených jeho závislostmi, konkrétně momentem, kdy mu doslova šlo o život. Následně už se ale čtenář spolu s ním vrací časem, dostává se k seznámení jeho rodičů, hercovu ranému dětství i jednotlivým okamžikům jeho kariéry. Značná část vyprávění je věnována Přátelům, jelikož byli pro Perryho naprosto zásadní, vynechány však nejsou ani další filmy či seriály bez ohledu na jejich úspěšnost.

Biografie se hodně dotýká Perryho pracovního života, stejně tak však obsahuje jeho soukromí. Herec neváhá vyprávět o svých vztazích i o tom, proč ztroskotaly, největší pozornost je nicméně věnována jeho závislostem. V rámci knihy jsou vylíčeny jeho začátky s alkoholem a později s nejrůznějšími opiáty. Zpověď je to extrémně upřímná, nebojící se přiznat i velmi temná zákoutí Perryho života, v určitý moment však začíná být poněkud repetitivní. Některé informace se opakují stále dokola a byť jsou průběžně doplňovány o nové poznatky, ty nejsou až tolik zásadní, aby je člověk potřeboval slyšet.

Text je příjemně čtivý a přes opakování informací dobře napsaný. Perry píše vcelku jednoduše, ale výstižně, zároveň však umí používat i příjemně obrazná vyobrazení a metafory, v kontrastu k nim ale neváhá využívat také nejrůznější drsná označení nebo sprostá slova. V audio podobě knihu namluvil Aleš Procházka, který Perryho v půlce jedné série Přátel daboval, a odvedl vynikající práci. Umí velmi dobře pracovat s hlasem, dávat důrazy a odmlky na ta správná místa a zároveň má extrémně příjemnou barvu hlasu, která se dobře poslouchá. Audio provedení je v tomhle případě velkou přidanou hodnotou a pozvedá knihu na vyšší úroveň.

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je velmi upřímná a slušně napsaná autobiografie, která se bude zamlouvat nejspíš především fanouškům Matthew Perryho a seriálu Přátelé, zároveň však jde o text který má přidanou hodnotu v tom, jakým způsobem mluví o závislosti. Perry ji představuje se vší její zrůdností a zrádností a v podstatě na sebe bere roli odstrašujícího příkladu, který by bylo lepší nenásledovat. Text je příjemně čtivý a velmi dobře namluvený, takže audiokniha se skvěle poslouchá. Není to nejlepší autobiografie, která kdy byla napsaná či vydaná, rozhodně však má potenciál zaujmout.

Žádné komentáře:

Okomentovat