Sára Zeithammerová - Stehy

Manželka a milenka. Každý muž by si v první řadě přál, aby se ty dvě nepotkaly, jelikož z toho může být pořádný průšvih. Co když však o sobě ty dvě vědí a navzájem se hodnotí? Lucie vede butik s vlastní módou a je v prodejně prakticky denně, tudíž se tu nachází i v momentě, kdy dovnitř vstoupí Anna, milenka jejího muže. Proč přišla? Je na místě bát se konfrontace, nebo je to celé jenom náhoda?

Hynek je úspěšný fotograf, který si nemusí dělat starosti s penězi, netrpí materiálními problémy a vlastně by si neměl na co stěžovat. Přesto mu v životě nejspíš něco chybí, protože vedle manželky si hledá taky bokovky. Základní pravidlo je, že milenka by se s manželkou nikdy neměla setkat, v ideálním případě by žena ani neměla vědět, že je podváděná. Problém ale je, že osud má zvláštní smysl pro humor a manželky se o milenkách dost často dozvědí. Jinak to není ani v tomhle případě.

Lucie je švadlena, která vlastní úspěšný butik. Nikdy ji to netáhlo za studiem a v intelektuálních kruzích se necítí dobře, takže má pocit, že Hynkova rodina jí tak trochu opovrhuje. V podstatě ji tolerují jenom proto, že je očividně talentovaná, co se módy týče, a ochotná tvrdě pracovat. Rozhodně však nemůže svému muži v intelektuální rovině stačit a svým způsobem ji to mrzí. Anna je studentka, která toho má naopak, pokud jde o intelekt, hodně co nabídnout. Na Hynka narazí náhodou a baví ji vést s ním dlouhé intelektuální rozhovory, během nichž si mohou vyměňovat názory na nejrůznější témata. Čistě platonický vztah založený jenom na povídání se však začíná postupně měnit a přerůstat v něco, nad čím nemá ani jeden z nich kontrolu.

Příběh má dvě hrdinky a dvě vypravěčky, které jsou propojené postavou Hynka, kterého jistým způsobem sdílí. Lucie a Anna se od sebe velmi liší, ať už svým založením nebo poměry, z nichž pocházejí, každá si však zároveň s sebou nese vlastní příběh stojící za tím, kým vlastně jsou. Lucie je sirotek, v dospívání ji vychovávali prarodiče a ona si proto zvykla na nikoho se nespoléhat a řešit vždycky všechno jenom sama za sebe. Nepotřebuje k tomu, aby byla šťastná, kohokoliv dalšího a v podstatě má ve zvyku jednat ostře, na rovinu a nepouštět si lidi k tělu, aby jí nikdo nemohl ublížit. Anna pochází z rozvedené rodiny. Její rodiče jsou oba intelektuálové, otec je význačným profesorem hostujícím na rozmanitých univerzitách a Anna vždycky měla výchovu přísně zaměřenou na její vzdělání. Přesto v sobě neustále má jiskřičku pochybnosti, že není dost dobrá, nedokáže naplno ocenit vlastní kvality, pochybuje o sobě a marně se snaží přesvědčit sama sebe, že za něco stojí. Má pocit, že naplno selhává i ve svém postavení milenky, zároveň však nemá nejmenší ponětí, jak by to mohla změnit. Každá z hrdinek má ve své minulosti věci, na které není právě hrdá, zároveň však má každá z nich úplně jiný způsob, jak se s problémy vypořádat. Autorka hodně pracuje s kontrastem a staví své hrdinky do opozice, zároveň však v jejich chování odhaluje i styčné body.

Novela se odehrává ve dvou vyprávěcích liniích, jedna patří Lucii, druhá Anně. Rámcem je jejich ne úplně náhodné setkání v butiku, které může čtenář vnímat z obou pohledů, a pochopit tak různé motivace obou žen i jejich pocity stran potenciální konfrontace. V rámci obou linek se však zároveň vracíme do minulosti, čtenář má příležitost poznat, co obě ženy formovalo, i to, jaký vztah vlastně mají s Hynkem. Tyto výlety časem nejsou uspořádány striktně chronologicky. Drží sice určitou linii, ovšem podstatnou roli u nich hrají i konkrétní asociace spojené primárně se zúčastněnými osobami, případně nadnesenými tématy. V novele se řeší nejen problematika nevěry, ale také, a to především, duševní zdraví a zrádnost psychického onemocnění. Ani jedna z hrdinek není psychicky vyrovnaná, přičemž to platí i pro další osoby v jejich okolí. Novela je tak primárně o lidské psychice, faktorech, které ji ovlivňují, a skutečnosti, že největším nepřítelem je sám sobě právě jen dotyčný sám. Autorka má velmi čtivý styl a dovede o závažných otázkách psát s překvapivou lehkostí ovšem bez jakékoliv bagatelizace.

Stehy jsou dobře napsaným příběhem o závažných otázkách a problémech, nad nimiž má společnost tendence zavírat oči, případně je řešit neadekvátně jejich závažnosti. Autorka dovede problematiku přiblížit s překvapivou lehkostí a citlivostí, aniž by ztrácela cokoliv ze své vážnosti. Hodně pracuje s kontrastem, zároveň se však snaží hledat i u diametrálně odlišných osobností styčné body. Text je čtivý, dobře napsaný a i přes určitou strohost poměrně barvitý. Navíc dovede překvapit svou hloubkou. Rozhodně se jedná o velmi slibný literární debut.

Žádné komentáře:

Okomentovat