Dagmar Digma Čechová - Kdo ti píše?

Dovolená slouží především k tomu, aby si člověk odpočinul a načerpal nové síly. Zvlášť když má za sebou pár náročných měsíců a musí se vyrovnávat s nečekanými ztrátami. Šárka a Daniel mají poslední dobou ve vztahu problémy. Neklape jim to tak jako dřív, proto se rozhodnou vyrazit k moři a pokusit se obnovit vyhasínající vášeň. Dovolená však od začátku začíná dostávat trhliny, když jim z domova přijde zpráva, že Danielovi dorazil doporučený dopis z Českých Budějovic. Kdo mu píše a proč, když přísahá, že tam nikoho nezná?

Šárka se vždycky toužila podívat do Řecka, takže když ji přítel překvapí dovolenou, měla by být nadšením bez sebe. Problém je, že si zrovna procházejí náročným obdobím a ona marně přemýšlí, jestli má vůbec cenu jejich vztah ještě lepit dohromady. Stalo se toho totiž příliš a ne všechno se dá snadno odpustit. Na druhou stranu, vyčítala by si, kdyby tomu aspoň nedala šanci, takže na dovolenou odjíždí s těmi nejlepšími úmysly. Vypadá to však, že ke sluníčkové pohodě to tady bude mít daleko.

Daniel ví, že má máslo na hlavě, protože svým záletným chováním a nedostatkem respektu k partnerce si ve vztahu pořádně zavařil. Plácne se tedy přes kapsu, a ač je to proti jeho přesvědčení, utratí nesmyslnou sumu peněz za dovolenou v luxusním rezortu. Slibuje si od ní znovuzažehnutí ztracené jiskry. Kde jinde než v romantickém hotelu by se měl Šárce znovu přiblížit a najít s ní společnou řeč? Zdá se však, že si od samého začátku svým vlastním chováním hází klacky pod nohy.

Dagmar Digma Čechová patří k velmi plodným autorkám a obvykle vydává jednu nebo dvě knihy ročně. Tematicky se drží především mezilidských vztahů, otevírá však zároveň i složitější společenské otázky, případně témata, o kterých se tolik nemluví. I v jejím nejnovějším románu je několik takových zpracováno, jako celek však hraje spíše na odlehčenější notu a předává poselství o tom, že nikdy není pozdě následovat své sny. Hlavními hrdiny jsou Šárka a Daniel, kteří měli navzdory značnému věkovému rozdílu fungující vztah. Nechtěné těhotenství mezi ně však vrazí klín, protože zatímco Šárka je mladá a plná plánů do života, do nichž sice dítě úplně nezapadá, ale které se podle něj dají ohnout, Daniel se blíží krizi středního věku a jelikož jako otec už jednou fatálně selhal, o žádné další potomky nestojí. V důsledku toho se partneři začínají odcizovat a uvědomovat si, jak rozdílní vlastně jsou a že jejich životní styly jsou možná neslučitelnější, než si mysleli. Román je především o hledání sama sebe, které může být komplikované bez ohledu na věk, řeší však také problematiku nevěry nebo chyby minulosti, které se jen velmi těžko napravují.

Vyprávění se odehrává ve více časových rovinách a má dva hlavní vypravěče - Daniela a Šárku. První linka sleduje dění v přítomnosti hrdinů ve slunném Řecku, kde se pracně pokoušejí obnovit svůj vztah, ta druhá zasahuje do minulosti a popisuje události, které je přivedly až sem, na toto konkrétní místo. Na pozici vypravěče se střídají oba hrdinové, zatímco v případě linky ze současnosti je nicméně vyprávění v ich-formě, pro linku z minulosti byla využita er-forma. Vyprávění to dobře slouží, protože er forma vyvolává dojem jisté odosobněnosti a distance vypovídající o tom, že na situaci už nelze nic změnit, kdežto ich-forma evokuje mnohem větší bezprostřednost a syrovost právě prožívaného. Autorka si zachovává svůj osobitý a tradičně velmi čtivý styl, takže stránky rychle ubíhají.

Kdo ti píše? je dobře napsaným společenským románem, který hraje na odlehčenou notu, ale nevyhýbá se ani závažnějším společenským tématům. Autorka v něm výrazně tematizuje hledání sama sebe a svého místa ve světě, stejně jako touhu po naplnění svých snů. Text je příjemně čtivý, a přestože v některých ohledech působí možná až přehnaně sentimentálně, má velmi pozitivní vyznění a dovede čtenáře pohltit svou celkovou atmosférou. Je to ideální dovolenkové čtení, u něhož si odpočinete, ovšem které vás svým přesahem donutí k zamyšlení.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat