Eva Mašková - Předloha pro vraždu

Spisovatelský kurz zakončený pobytem v přírodě se pro účastníky promění v noční můru, když je lektor nalezen mrtev. Jak k tomu došlo a kdo je vrah, když motiv měli vlastně všichni a zároveň ve srubu nebyl nikdo než amatérští spisovatelé? Policie se rozhodne případ uzavřít jako sebevraždu, bývalá policistka Andrea ale není s výsledky spokojená a rozhodne se rozjet vlastní vyšetřování. To by v tom byl čert, aby na něco nepřišla.

Andrea pracovala jako policistka, po rozchodu, který neskončil úplně slavně, se však rozhodla pověsit tuhle práci na hřebík a raději se věnovat méně stresujícímu zaměstnání v kavárně. Majitel ji sice tak trochu vykořisťuje, moc si toho nevydělá a volna má pomálu, ale vesměs je spokojená. Aby své aktivity trochu obohatila, rozhodne se přihlásit na kurz tvůrčího psaní k uznávanému autorovi, který by ji mohl ponouknout k tomu konečně sepsat chystaný román. Navíc se zdá, že v ní vedoucí nalezl zalíbení a možná by z toho nakonec mohl být celkem příjemný románek. Realita se však ukáže být jako z hororu.

Skupinka účastníků kurzu se rozhodne svoje úsilí oslavit společným víkendem v přírodě. Na chatě na břehu přehrady, daleko od civilizace, se mohou oddávat nerušené zábavě, sbírat inspiraci, pít a nezávazně laškovat. Hned druhého rána nicméně všichni velmi rychle vystřízliví. Jejich instruktor je totiž nalezen mrtev. Všechno nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu, Andree však na tomhle závěru něco nesedí. Má pocit, že Felixe znala poměrně dobře, a je přesvědčená, že by si na život dobrovolně nesáhl. Co se ale tedy ve skutečnosti stalo? A pokud šlo o vraždu, kdo ji spáchal?

Román je vcelku klasickou detektivkou točící se okolo vyšetřování nepříliš komplikovaného případu. Autorka se rozhodla pracovat s klasickou zápletkou, kdy profesionální policie selže, a na její místo tedy musí nastoupit nadšený detektiv amatér. Hlavní hrdinka sice má policejní praxi a ví, jak klasické vyšetřování funguje, přesto je stále spíše nadšeným amatérem než profesionálem, což ostatně dokazuje už svým přístupem. Je trochu chaotik a zároveň se vyznačuje až absurdní naivitou. Má sklony lidem bezbřeze důvěřovat a není schopná si v zájmu vyšetřování udržovat profesní odstup, což ji už samo o sobě omezuje. Prostor nicméně dostávají i další postavy a jejich osobní příběhy. Autorka se rozhodla využít většího množství vypravěčů, nicméně s ohledem na rozsah jich je možná až trochu moc. Jednotlivé životní příběhy kloužou po povrchu, a byť jsou zajímavé, čtenář nemá šanci prozkoumat je zevrubněji. Zároveň se ani nedá říct, že by jednotlivé charaktery byly nějak výrazněji propracované. Nejživotnější je v tomhle ohledu Andrea, ostatní jsou spíše souhrnem určitých vlastností, nikoliv plnohodnotnými charaktery.

Text je čtivě napsaný a rychle plyne, a to i navzdory tomu, že autorka má tendenci velmi často střídat vypravěče a tříštit jednotlivé perspektivy. Příběh má nicméně dobře nasazené tempo a gradaci, zbytečně nestagnuje a vyšetřování se posouvá vpřed přirozeně a bez nutnosti zbytečných vysvětlovacích pasáží (byť ani těm se tady čtenáři nevyhnou). Dění je částečně akční, zároveň však nijak přehnané a jednání postav dává smysl, ačkoliv jejich pohnutky se odhalují postupně.

Předloha pro vraždu je dobře napsanou detektivkou, která následuje tradici klasik od Agathy Christie. Autorka není příliš originální, přesto dobře pracuje s napětím a snaží se čtenáře průběžně mást odhalováním dalších a dalších podrobností ze života všech podezřelých. Přidanou hodnotou je také fakt, že celé vyšetřování se soustředí na jediný případ a nerozmělňuje se do více dílčích větví. Postavy jsou spíše lidskými typy než plnohodnotnými charaktery, což pro potřeby detektivky stačí, byť je to trochu škoda. Tím spíš, že většina postav má vlastní příběhovou linku a aspoň na část příběhu se stává vypravěčem. Tempo je však příjemně svižné a příběh se dobře čte, takže jako odpočinková záležitost na pošmourné podzimní dny je román ideální.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat