V. E. Schwab - Neviditelný život Addie LaRue

Procházet staletími a zažívat dějinné zvraty může být nesmírně zajímavé a obohacující. Zároveň to však může být nesmírně osamělé. Zvlášť když se vám dostane toho daru, nebo možná spíš prokletí, že vy si sice pamatujete úplně všechno, ale vás si nepamatuje nikdo z těch, na něž na své životní pouti narazíte.

Addie LaRue je obyčejná venkovská dívka, která však ani trochu nezapadá do své doby. Touží po dobrodružství, cestování a volnosti, vzhledem k tomu, že se narodila začátkem 18. století, jsou jí však podobné radovánky odepřeny. Očekává se od ní jen to, že se vdá a porodí kupu dětí, které vychová, načež sama v poklidu zemře, aniž by po sobě zanechala stopu. Addie se to však příčí a v tak den své svatby uprchne do lesa a horoucně se modlí ke starým bohům, aby jí pomohli. A oni ji vyslyší. Problém je, že to nejsou ti správní bohové a jejich pomoc má svou cenu, jejíž důsledky si Addie zatím neuvědomuje.

Uplyne tři sta let, Addie žije v New Yorku a na jednu stranu si užívá bouřlivé, nikdy neusínající velkoměsto, na druhou je však osamělejší než kdy dřív. Všechny její známosti končí stejně, jelikož z její strany jde sice o několik měsíců trvající známost, ovšem pro ty druhé je pouhým úletem na jednu noc, který si po probuzení ani nepamatují. Addie se nicméně se stavem věcí smířila a naučila se žít ve světě, který k ní není příliš milosrdný. Pak se však stane něco nečekaného - úplně náhodně vejde do knihkupectví a odnese si odtamtud knihu. Když se následujícího dne vrátí, aby ji vyměnila za jinou, zjistí nečekanou věc - zdejší prodavač Henry si ji z nějakého důvodu pamatuje.

Příběh není nijak zvlášť akční, protože jde primárně o popis Addieina života a jejího proplouvání staletími. Odehrává se v několika časových rovinách a více dějových linkách. Primární je ta točící se okolo Addie, v níž čtenář vidí její newyorskou přítomnost, ovšem zároveň se může seznamovat s její minulostí a zjišťovat, co ji dovedlo až sem, na tohle konkrétní místo. Svou vlastní linku nicméně má i Henry a také v té jeho se proplétá přítomnost s minulostí. Addie žije svůj život na pozadí nejrůznějších historických událostí, stává se jejich přímým účastníkem, seznamuje se s vlivnými lidmi nebo umělci a zanechává po sobě otisk v jejich dílech, protože jde o jediný způsob, jak může být aspoň trochu zapamatovatelná. Je okouzlující múzou přicházející znenadání a stejně rychle mizící, přesto ovlivňující umění napříč staletími. Jejím osudem je zůstat neviditelnou, ovšem neexistuje důvod, proč by po sobě nemohla zanechat aspoň sem tam nějakou stopu.

Autorka v rámci příběhu otevírá téma lidské hodnoty a moci přání. Vlastně by mohl sloužit jako skryté varování před tím, co si vlastně přejeme, jelikož by se to mohlo vyplnit a ne způsobem, který se nám bude zamlouvat. Jde však zároveň také o příběh lidských hodnot, toho, co je a mělo by být pro nás důležité, a o příběh poznávání sebe samých. Hlavní hrdinové se tím, že se setkají, učí mnohé o tom, kým vlastně jsou a co je pro ně zásadní. Autorka vykresluje lidskou společnost velmi pestře a s pochopením pro chyby a přešlapy, jichž se všichni dopouštíme. Základní hnací silou všech postav je nicméně touha po lásce, svobodě, úspěchu a především touha po přijetí takových, jaké skutečně jsou.

Velkou přidanou hodnotou románu je jeho jazyk. Autorka píše nesmírně poeticky a s důrazem na celkovou atmosféru. Díky tomu se čtenář přenáší časem i prostorem na francouzský venkov, do revoluční Paříže, Florencie ozářené západem slunce, válečného Německa i nikdy neusínajícího New Yorku. Každé slovo jako by bylo voleno s extrémní pečlivostí, aby jím autorka předala přesně to, co předat chce. Román má moc své čtenáře naprosto pohltit, zarýt se jim do srdce a pak ho zlomit, jelikož autorčina práce s jazykem je takřka magická.

Neviditelný život Addie LaRue je románem, na který se nezapomíná. Nejde v něm přitom ani tolik o příběh jako spíše o hodnoty, které reprezentuje, a jazyk, jímž je napsán. Autorka dává čtenáři hodně prostoru k zamyšlení nad sebou samým a vlastním životem, zároveň mu však prostřednictvím stránek umožňuje cestovat po světě a nasávat atmosféru blízkých i vzdálených míst. Jde o román, který se zadírá hluboko pod kůži a láme srdce, zároveň však o román, který z hlavy jen tak nedostanete.

Žádné komentáře:

Okomentovat