Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová - Letní bouřky

Paulie a Floyd jsou kamarádi už od dětství. Každý ví, že tihle dva jsou neoddělitelní a jakmile se někde ocitne jeden bez druhého, zavání to průšvihem. Tyhle prázdniny si navíc hodlají maximálně užít - žádné starosti, žádné školní úkoly, jenom pohodové léto plné ježdění na kole, brunchů a zábavy. Stačí ale jedna noc a jedna letní bouřka, aby se všechno pekelně zvrtlo.

Paulie se s Floydem kamarádí už tak dlouho, že si vůbec nevybavuje dobu, kdy by to bylo jinak. Problém je, že od přátelství k lásce nebývá daleko, a Paulie si uvědomí, že to, co k Floydovi cítí, je mnohem víc než obyčejné kamarádství. Když se ale odhodlá a během jedné letní bouřky, kdy se k sobě tulí v posteli, Floyda políbí, nedopadne to podle jeho představ. V danou chvíli sice Floyd neprotestuje, a dokonce se zdá, že si to užívá, ráno však začne panikařit a vypálí z Paulieho domu jako čerstvě namydlený blesk. Zdá se, že s přátelstvím těch dvou je definitivní konec.

Floyd je z celé situace zmatený a potřeboval by si nejdřív pořádně srovnat v hlavě, co vlastně cítí. Má Paulieho rád, vždyť jsou nejlepší kamarádi, je to však dost? Navíc si není jistý, jak se postavit k představě romantického vztahu s jiným klukem. Když však po zevrubných úvahách dospěje k tomu, že se mu kluci přece jen líbí, jako by tím Paulieho jen ještě víc naštval. Tohle léto bude očividně vážně stát za to.

Příběh sám není nijak komplikovaný. Vlastně jde o popis klasického léta plného nejrůznějších skopičin a dobrodružství. Ústřední linku tvoří vztah Paulieho a Floyda a jejich hledání cesty zpátky k sobě. Čtenář se dočká nejrůznějších naschválů a sabotáží, zároveň však může načerpat spoustu bezstarostné letní atmosféry. Z románu dýchá slunce, prázdninová pohoda i trocha toho předbouřkového napětí. Zároveň jde o příběh o dospívání a jeho nástrahách, s nimiž je občas velmi těžké se popasovat.

Autorky se rozhodly vyprávět příběh střídavě z pohledu obou hlavních hrdinů. Čtenář má díky tomu šanci nakouknout jim do hlavy a prodrat se jejich úvahami o sobě samých i vzájemném vztahu. Zároveň se tak dokonale odhaluje, jak uměle vykonstruovaný je celý jejich konflikt a že by stačilo prostě jenom spolknout hrdost a rozumně si promluvit. Žel bohu ani jeden z nich toho není schopen. Oba jsou totiž  extrémně tvrdohlaví a dávají přednost domněnkám před realitou. Skutečnost, že jsou si tak podobní, je však zároveň jedním z hlavních problémů románu, jelikož hrdinové vzájemně splývají. Jejich vyprávěcí styly se od sebe nijak neliší a nebýt jmen v úvodu kapitol, čtenář nemá šanci poznat, kdo je v danou chvíli vypravěčem. Text je nicméně velmi čtivý, stránky rychle plynou a čtenář nemá problém nechat se do vyprávění vtáhnout.

Letní bouřky jsou odpočinkovým letním čtením, které není nijak zvlášť originální, ale dokáže pobavit. Autorkám se skvěle povedlo vystihnout uvolněnou prázdninovou atmosféru, stejně jako problematiku dospívání a výzvy s ním spojené. Text je čtivý, rychle plyne a nenudí, jedinou problematičtější věcí je podobnost obou hlavních hrdinů, kteří splývají, a přestože se na pozici vypravěčů střídají, je velmi těžké odlišit, kdo je kdo a z čího pohledu je příběh líčen. Hledáte-li však nějaké ryze odpočinkové čtení o přátelství s kapkou romantiky, s touhle knihou nesáhnete vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat