Karen Schaler - Vánoční přání

Libby měla Vánoce vždycky ráda, letos si je ale výjimečně neužívá. Zkraje roku totiž přišla o matku, posledního žijícího příbuzného, a zůstala na světě úplně sama. Proč by tedy měla slavit a užívat si vánoční veselí? Pak ale objeví něco nečekaného. Z matčina alba na ni vypadne neotevřená obálka obsahující fotografii její matky jako holčičky s další dívkou. Libby nemá nejmenší ponětí, kdo to je, ale zdá se, že dopis byl odeslán z městečka jenom dvě hodiny jízdy od Seattlu. Co když tam neznámá žena stále ještě žije? A co když má zajímavé informace o její matce? Libby se rozhodne za ní vypravit, protože vlastně nemá co ztratit. V tu chvíli však nemá nejmenší ponětí, jak moc se všechno už záhy zkomplikuje.

S Libby se život rozhodně nemazlí, přesto vší nepřízni hrdinně vzdoruje. Poté, co se v zaměstnání nedočkala kýženého povýšení, se rozhodla odejít na volnou nohu a založit si vlastní firmu. Živí se vytvářením obsahu a plánováním kampaní pro sociální sítě a  aktuálně pracuje na zakázce, která je pro ni mimořádně důležitá. Na krku jí totiž visí hypotéka na rodinný dům, a pokud ji nezvládne splácet, mohla by o něj přijít a spolu s ním i o cenné vzpomínky na rodiče. Bohužel zadaná zakázka nejde ani trochu podle plánu, protože najaté kotě odmítá spolupracovat. V záblesku posledního zoufalého nápadu se Libby rozhodne změnit vánoční dekorace na focení a využít k tomu vlastních domácích zásob. Při tom v jednom z matčiných alb najde neotevřenou obálku s fotografií odeslanou z městečka v horách, které není od Seattlu nijak zvlášť daleko.

Libby je workoholik a odjet na víkend pryč se jí nechce. Když jí však kamarádka navrhne, aby cestu spojila s pracovní obhlídkou, nakonec souhlasí. Holly Peak vypadá jako reklama na Vánoce, a navíc se zdá, že žena, která kdysi její matce vánoční přání poslala, tady stále žije. Krom toho tady ale žije také syn Libbyiných sousedů, s nímž bohužel nevykročili správnou nohou. Od jejich prvního setkání jako by Libby nedělala nic jiného než mu neúmyslně komplikovala život. Adam není z toho, že ji vidí, nijak nadšený, protože už si ji v duchu překřtil na chodící pohromu, nemluvě o tom, že se rozcházejí i profesně. Co když toho však mají společného mnohem víc, než si mysleli?

Karen Schaler se ve svém nejnovějším románu drží v šabloně, kterou si pro podobné příběhy nastavila, drobně ji však obměňuje a inovuje. Tentokrát není čtenářům předkládán příběh dvou postav, z nichž jedna je milovníkem Vánoc a druhé jsou úplně na háku, nýbrž setkáváme se tu s dvojicí hrdinů, kteří oba mají tyhle zimní svátky rádi, byť každý trochu jiným způsobem. Pro Libby jsou Vánoce spojené primárně s rodinou, takže v momentě, kdy o všechny blízké přišla, vlastně nevidí důvod, proč by měla jakkoliv bouřlivě slavit. Adam vánoční svátky miluje, trochu to však souvisí s jeho povoláním, protože je v Holly Peaku hlavním koordinátorem výzdoby a aktivit a snaží se městečko dovést k vítězství v soutěži o nejkrásnější vánoční obec. Má rád tradice a dává jim přednost před čímkoliv moderním, takže odmítá sociální sítě i jejich potenciální sílu. Oba hlavní hrdinové dovedou být extrémně tvrdohlaví, zároveň však jsou natolik dospělí, aby spolu dokázali otevřeně komunikovat a případné neshody řešit jako rozumní lidé. Díky tomu se autorka vyhnula absurdně vyhroceným dramatům, která bývají v romantických knihách tak častá.

Autorce se povedlo skvěle vystihnout zimní a vánoční atmosféru v malém horském městečku. Jako už tradičně představuje čtenářům řadu zábavných vánočních aktivit, výjimečně však nejde o až násilně sváteční aktivity koncentrované do úzce vymezeného časového období. Vánoční atmosféra je příjemná a všudypřítomná, ale zároveň nijak křiklavá. Příběh není nijak originální ani překvapivý, v některých ohledech působí možná až zbytečně předvídatelně, protože vychází ze žánrových klišé, a zejména závěrečný zvrat je vyloženě deus ex machina, který je v kontextu vývoje příběhu možná až zbytečně násilný. Text je nicméně navzdory některým zádrhelům čtivý a udržuje si svižné tempo.

Vánoční přání je sympatickou romantikou s příjemně sváteční atmosférou, která dovede čtenáře vánočně naladit, ale zároveň na něj nijak ostře neútočí. Hrdinové jsou sympatičtí, a i když příběh má jisté mezery pokud jde o logiku některých situací, ve své podstatě dobře funguje. Díky svižnému tempu, správné míře jiskření a vtipným dialogům rychle plyne a ve svižném tempu směřuje k závěru. Autorka se navíc trochu posunula od fanatického obdivu k Vánocům k civilnější podobě oslav, takže román si vychutnají i ti, kteří mají rádi dobře vybudovanou sváteční atmosféru a romantiku, ale nechtějí jí být ubiti.

Žádné komentáře:

Okomentovat