Rachel Burton - Vánoce mezi knihami

Práce mezi knihami je pro mnohé sen, pro Megan jde však spíše o z nouze ctnost. Po smrti manžela se rozhodla vrátit do rodného Yorku, nastěhovat se zpátky k matce a pomoci jí s knihkupectvím, které víc skomírá než prosperuje. Megan hledá způsoby, jak obchod udržet nad vodou, a jedním z nich je i křest nejnovějšího románu úspěšného autora. Mít v knihkupectví osobně bestsellerového spisovatele by mohlo tržby zvýšit. Problém je, že on sám nepatří k nejmilejším lidem a Meg rozčiluje od prvního setkání, kdy ještě ani netuší, co je vlastně zač.

Blíží se Vánoce a Meg doufá, že by to mohlo zvýšit tržby. Jejich rodinný krámek totiž pomalu skomírá, jelikož v konkurenci internetových prodejů a velkých řetězců není pro malé knihkupectví místo. Meg přesto stále bojuje o jeho udržení a současně se snaží dát si dohromady život. Od smrti jejího manžela už sice uplynuly tři roky, ovšem jí se stále ještě nepodařilo se s ní smířit a vyrovnat. Většinu svého současného života tak obětuje práci, případně schůzkám Romantiček, což je čtenářský klub zaměřený na romantickou literaturu, v němž si s několika dalšími ženami doporučují k přečtení knihy, které by neměly uniknout žádnému milovníkovi šťastných konců.

Jelikož Megan zoufale potřebuje zvednout prodeje, rozhodne se uspořádat autorské čtení a křest nejnovější knihy bestsellerového autora Xandera Stona. Požadavky, které má, se jí sice zdají přemrštěné, ale pro záchranu obchodu klidně zatne zuby. Xander totiž rozhodně není ten nejpříjemnější člověk na světě a zdá se, jako by mu nic nebylo dost dobré. Stačí však, aby spolu ti dva začali trávit trochu víc času, a ukáže se, že zdánlivá nevraživost se může proměnit v pořádné jiskření. Je však Meg připravená pohnout se v životě dál, nebo se radši znovu uzavře před světem?

Autorka jako by si v románu tak trochu dělala legraci z klasické romantické literatury. Hlavní hrdinka i její přítelkyně totiž holdují řadě erotických příběhů, ovšem plně si uvědomují jejich nedostatky. Přesně s tím pracuje i sama autorka a přestože do románu umisťuje nejrůznější žánrová klišé, zároveň si z nich dělá legraci anebo se je pokouší překroutit tak, aby na klišoidnost situace upozornily samy postavy. Příběh je nicméně velmi banální a předvídatelný a vlastně nemá moc čím překvapit. Postavy působí poněkud šablonovitě a děj jako by stagnoval. V románu se totiž krom nastíněné romantické linky vlastně nic moc neděje.

Autorka má rozhodně svěží čtivý styl, takže stránky rychle plynou a příjemně ubíhají. Vyprávění je svižné, není však příliš originální. Autorka si vypůjčuje nejrůznější dílčí zápletky z romantické literatury a skládá je dohromady tak, aby její příběh fungoval jako celek. Kýženého efektu dosahuje, pokud však máte v rámci žánru načteno, nejspíš se dostaví pocit, že tohle už jste přece někde v nějaké podobě viděli. S ohledem na žánr je určitá předvídatelnost na místě, čeho je však moc, toho je příliš a šablonovitost postav i zápletky románu spíše škodí.

Vánoce mezi knihami jsou průměrná vánoční romantika, která nemá čtenáře moc čím překvapit. Autorka pracuje s klasickými žánrovými klišé, a byť se jim do určité míry vysmívá, nedělá to natolik důsledně, aby měl čtenář pocit, že nečte další klasickou romantiku podle téže šablony. Vyprávění je svižné a čtivé, sama zápletka i jistá šablonovitost postav však působí nedotaženě. Hledáte-li ryze odpočinkové čtení, které neslibuje víc, než kolik nabízí, pak je však tenhle román správnou volbou.

Žádné komentáře:

Okomentovat