Adventní Gdaňsk

Pokud to aspoň trochu jde, ráda vyrážím před Vánoci někam do zahraničí vychutnat si adventní atmosféru a pokochat se tím, jak můžou vypadat svátky mimo Českou republiku. Letos jsme se rozhodly zavítat se ségrou do Gdaňsku, což pro mě byla už druhá návštěva, ale v jiném ročním období a s úplně jinou atmosférou. A bylo to skvělé.

Jak do Gdaňsku a jak po něm
Nejrychlejší způsob, jak se do Gdaňsku dostat, je letecky. Z Prahy létá pravidelná linka a letenky nevycházejí nijak draho. Za zpáteční se v pohodě vejdete do dvou tisíc, ve většině případů to vyjde i levněji. Let je navíc velmi krátký, ve vzduchu strávíte zhruba hodinu čistého času. Z letiště do centra města potom můžete buď vlakem, nebo autobusem. V případě, že zvolíte první možnost, připravte se na nutnost přestupu. Vlak totiž nejezdí na hlavní nádraží, nýbrž jenom na okraj města, odkud musíte pokračovat MHD, přímo u nádraží je konečná zastávka tramvaje. Autobus vás doveze přímo do centra.
Pokud z nějakého důvodu létání neholdujete, pak můžete jet i autobusem. Z Prahy jezdí přímá linka Flixbusu, která cenově vychází podobně jako letenky, připravte se nicméně na to, že musíte přejet celé Polsko, takže vám to bude trvat přibližně patnáct hodin. Přímá vlaková linka od nás do Gdaňsku nejezdí.
Město samo o sobě není zas tak velké, respektive jeho historické centrum, takže ho bez potíží obejdete po svých. Pokud byste rádi jeli někam dál, můžete k tomu využít síť MHD zahrnující autobusy a tramvaje. Lístky se dají koupit v automatech na některých zastávkách, případně v aplikaci. Jenom pozor, těch aplikací, které si můžete potenciálně stáhnout, je několik a ne všechny jsou kompatibilní s českým telefonním číslem, takže s tím radši předem počítejte.
Pokud byste se rádi podívali i do zbylých dvou měst Trojměstí, tedy Sopot a Gdyně, můžete k tomu využít příměstský vlak. Ten jezdí v pravidelných intervalech zhruba jednou za čtvrt hodiny, takže nemusíte mít strach, že byste někde zbytečně čekali. Lístky koupíte na přepážce nebo v automatech a podle cíle vás vyjdou do deseti zlotých.

Kde se v Gdaňsku ubytovat a kde najíst
Pokud jde o bydlení, nabízí město celou řadu možností od luxusních hotelů po skromné hostely. Jak vždycky podotýkám, záleží čistě na vašich finančních možnostech. Všeobecně nicméně můžu konstatovat, že pokud jde o bydlení, nabízí město spoustu velmi dostupných možností. O jídle totéž neplatí, protože Gdaňsk se řadí k těm spíše dražším městům. Restaurací nebo nejrůznějších bister tady je ohromné množství, takže své chuťové buňky bezpochyby uspokojíte, ať už dáváte přednost polské tradiční nebo spíše mezinárodní kuchyni. Je ale dobré připravit se na to, že ceny jsou na úrovni těch pražských a někdy dokonce lehce nad nimi. Totéž platí, pokud se rozhodnete ušetřit a nakoupit si jídlo v supermarketu.
Z míst, kde jsme jedly my, můžu rozhodně doporučit francouzskou restauraci BonŻur. Jídlo tady bylo velmi chutné a je tu i velmi příjemné prostředí. Kromě restaurace je tu taky kavárna, takže pokud byste chtěli zajít třeba jenom na kávu a nějaký dezert, určitě můžete. Jako snídaňový spot doporučuju bistro Pomelo, které má kouzelný interiér a adekvátní snídaňovou nabídku, ale vaří tady po celý den, takže můžete zavítat i na oběd nebo večeři.

Co v Gdaňsku vidět a rozhodně neminout
Gdaňsk toho nabízí poměrně hodně, takže záleží na vašich preferencích. Pokud rádi poznáváte historické památky, určitě byste neměli minout zdejší katedrálu, která bývá označována za jeden z největších kostelů na světě. Cihlová stavba se začala budovat ve 14. století, dokončena byla nicméně až ve století 16. Vzhledem k tomu, že dlouhá léta šlo o luteránský kostel, nenajdete uvnitř nijak bohatou výzdobu a stěny jsou vymalovány bíle. Katedrála má nicméně nádhernou klenbu, oltář i varhany a navíc se tu nachází i vnitřní orloj. Pokud vám nevadí trochu si dát do těla, můžete navíc vylézt na věž, kam vede zhruba 400 schodů a poskytuje rozhled do širokého okolí. Vstup vás vyjde na 16 zlotých a otevřena je celoročně, nicméně v zimě se město i jeho okolí dost topí v mlze, takže nedokážu odhadnout, jaký výhled bude. Za pěkného počasí ale rozhodně stojí za to.
Coby vyhlídkové místo poslouží i ruské kolo situované na ostrově uprostřed řeky, respektive pravděpodobně jednoho z jejích umělých ramen. Vstup vás vyjde na 37 zlotých, jízda trvá přibližně čtvrt hodiny a vzhledem k průběžnému zastavování kvůli naplnění jednotlivých kabinek se za tu dobu otočíte třikrát dokola. Za pěkného počasí bude výhled nejspíš lepší, i tak je ale dostatečný.
Město nabízí řadu možností procházek. Určitě byste neměli minout historické centrum okolo katedrály, kde jsou jedny z nejkrásnějších ulic v Gdaňsku. Najdete tady velké množství různých kavárniček a obchůdků se suvenýry. Totéž platí i pro oblast kolem řeky. Pokud sem navíc dorazíte stejně jako my v zimě, pak si rozhodně nesmíte nechat ujít ani procházku po adventních trzích. Konají se víceméně ve dvou hlavních prostorech a jsou turisticky velmi oblíbené, takže tady bývá hlava na hlavě, mají však kouzelnou atmosféru. Obvykle probíhají od konce listopadu do 23. prosince.
I milovníci muzeí si v Gdaňsku přijdou na své. Je tady třeba muzeum jantaru nebo námořní muzeum. Kdybyste si však ze všech možností měli zvolit jenom jednu jedinou, pak by to mělo být muzeum druhé světové války. Zdejší expozice je velmi rozsáhlá, takže si na návštěvu vyhraďte dost času, pokrývá však značnou část dvacátého století a vedle samotného válečného konfliktu představuje i důvody, které k němu vedly, a jeho následky. Expozice je částečně interaktivní a je rozdělena do různých tematických celků, obsahuje obrovské množství doprovodných materiálů, jako jsou video nebo audiodokumenty, a vizuálně je nesmírně poutavá.

Kam vyrazit, až vás Gdaňsk omrzí
Pokud budete ve městě delší dobu a dojdou vám nápady, jak zdejší čas trávit, můžete se vypravit i do nejbližšího okolí. Jak už jsem říkala, Gdaňsk je součástí Trojměstí, takže vašimi dalšími cíli se mohou stát Sopoty nebo Gdyně. V druhé zmíněné jsem nebyla, a nedokážu proto posoudit, jestli stojí za vidění, Sopoty nicméně při půldenní návštěvě mají co nabídnout. V létě se tu klidně můžete koupat, protože je tady dlouhá písečná pláž a velmi pozvolný vstup do vody, v zimě se třeba jenom projdete. Navíc tady je velké dřevěné molo zabíhající hluboko do moře, ze kterého je hezký výhled na město. V sezóně, tj. přibližně od dubna do září, je vstup zpoplatněn deseti zlotými, ve zbytku roku sem ale můžete zavítat zadarmo a kochat se. V zimní sezóně je navíc před molem umístěno brusliště včetně půjčovny bruslí, takže pokud si chcete dopřát trochu zimních sportů, můžete. Jinak toho ale ve městečku zas tak moc není a za projití stojí asi především hlavní třída začínající kostelem a končící majákem těsně u mola. Najdete na ní nicméně spoustu nejrůznějších obchodů, hospod a kavárniček.
Pokud jste vyloženě milovníci historie, pak hodinku vlakem z Gdaňsku se nachází hrad Malbork, největší cihlový hrad na světě. Já na něm byla na podzim, nikoli při této návštěvě, ale můžu ho maximálně doporučit. S výjimkou několika svátečních dnů je otevřený celoročně, takže se nemusíte bát, že byste se během zimní sezony nedostali dovnitř. Vstupné vás vyjde na 70 zlotých, vzhledem k tomu, že máte v ceně audioprůvodce a uvnitř strávíte na čtyři hodiny čistého času, to však není cena nijak přemrštěná.

Gdaňsk patří k těm polským městům, která rozhodně stojí za to navštívit. Má velmi příjemnou atmosféru, v níž se mísí historické s moderním, a v něčem velmi připomíná německá hanzovní města nebo Amsterdam. Pokud tady strávíte více času, můžete zavítat do okolí, i město samo o sobě však má co nabídnout. Já jsem si to tady užila napoprvé i napodruhé a kdo ví, třeba se sem někdy v budoucnu ještě vrátím.

Žádné komentáře:

Okomentovat