Ann Liang - Kam se ztrácí Alice Sun

Pokud nejste bohatí, život je vždycky těžší, než když finančními a dalšími prostředky disponujete. Alice Sun o tom ví své. Jako malá s rodiči odcestovala do Ameriky, aby měla šanci na lepší život, kvůli nedostatku peněz se ale nakonec museli vrátit zpátky do Číny.  Jako malou náplast rodiče Alici zapsali na prestižní mezinárodní školu, jelikož jí chtěli zajistit co možná nejlepší vzdělání. I s tím však má být brzy konec.

Alice studuje na prestižní mezinárodní škole, jejíž absolventi se dostávají na ty nejlepší čínské i světové univerzity a díky skvělému vzdělání mají šanci zlepšit svůj život. Vzhledem k možnostem, které instituce nabízí, však není školné úplně nízké. Alice je vynikající studentka a jako taková, v kombinaci s její rodinnou situací, získala stipendium. To však pokrývá jenom část jejích studijních nákladů a její rodiče se už absolutně vydali z peněz. Pokud se jí nepovede něco vymyslet, zbývá Alici na její milované škole poslední půl rok.

Vzdělání je to jediné, čemu Alice podřídila svůj život. Nemá žádné kamarády, volný čas tráví nad učením a jejím jediným cílem je být nejlepší studentkou na škole a aspoň na chvíli tak k sobě přitáhnout pozornost. Většinu času má totiž pocit, že je úplně neviditelná. A pak se najednou její pocit stane skutečností a ona zmizí. Nikam se neztratila a pořád existuje, jenom z nějakého důvodu není vidět. Alice není schopná své schopnosti nijak kontrolovat, přesto se jich rozhodne využít. Kdyby totiž nově nabytou neviditelnost vhodně zpeněžila, možná by si mohla vydělat dost na školné a směla na škole zůstat. Za pomoci svého úhlavního nepřítele Henryho se tedy rozhodne vytvořit aplikaci, v níž nabídne zájemcům své služby. Na začátku však ani jeden z nich netuší, co všechno možná budou muset dělat.

Román se pohybuje na pomezí několika žánrů, jelikož je to klasický příběh ze střední školy, který však zároveň hraje na vážnější notu, otevírá závažná společenská témata a obsahuje prvky fantasy. Vzhledem k jejich zapojení do textu lehce hraničí až s magickým realismem, byť rozhodně ne v jeho klasické čisté podobě. Jedním z hlavních témat, které autorka otevírá, je společenská nerovnost a problematika privilegovanosti jistých skupin vzniklé čistě z jejich majetkového postavení. Hlavní hrdinka pochází z rodiny žijící na hranici chudoby, její rodiče se musí dřít v relativně podřadných povoláních a ona sama sice dostala šanci vymanit se z tohoto bludného kruhu, ovšem pouze za cenu nemalého množství peněz. Autorka představuje svět, v němž jsou peníze prvním i posledním měřítkem všeho a hodnota člověka jako by byla utvářena tím, jestli je má nebo ne. Zároveň se tady nicméně hodně koketuje s morálním hlediskem a tím, na co člověk má a nemá právo. Alice obhajuje svoje činy tím, že je pouhý zprostředkovatel, který za ně nenese přímou zodpovědnost, protože si je neobjednal, zároveň se však vnitřně pere s vlastním morálním přesvědčením, které často odsouvá do pozadí.

Coby hlavní hrdinka není Alice příliš sympatická, svou roli nicméně hraje i fakt, že příběh představuje extrémně konkurenční prostředí, v němž jediným měřítkem je honba za výkonem. Promítá se do toho rozdílná mentalita Asiatů, jejichž kultura je na výkonu svým způsobem postavena, a proto je jejich hlavní hnací silou. Alice je na jednu stranu sobec, protože nechce přijít o pocit, že je jako studentka prestižní školy v něčem výjimečná, na druhou se však snaží myslet právě na svou rodinu, které chce ulevit od tíživých finančních problémů. Její sebestřednost a orientace na jedinou věc, jíž je vzdělání, ji nicméně vzdaluje od okolních lidí a činí ji slepou vůči jejich pocitům. Je pro ni snazší namlouvat si, že ostatním na ní nezáleží a je pro ně neviditelná, než vystoupit ze své komfortní zóny, mluvit s nimi a pokusit se je poznat. Zvlášť patrné je to v případě romantické linky, která hraje v rámci románu jenom okrajovou úlohu, ale která je zároveň dokonalou ukázkou toho, jak Alice prchá před sebou a vším, s čím by si potenciálně nemusela být schopná poradit.

Román je extrémně čtivý a napsaný lehkou rukou. Autorka věnuje značný prostor dialogům, zároveň však velmi pečlivě zkoumá vnitřní svět své hlavní hrdinky a její postoj k životu i ostatním lidem. Příběh je napsán v ich formě a vypravěčkou je Alice, takže čtenář má možnost velmi důvěrně se s ní seznámit a pokusit se pochopit její pohnutky. V románu je zároveň výrazně zachyceno prostředí Číny včetně jeho reálií, kulturní odlišnosti a rozdílné mentality. Ve výsledku tak text kombinuje atmosféru elitní střední školy s vysoce konkurenčním prostředím Pekingu a jeho rozmanitých čtvrtí.

Kam se ztrácí Alice Sun je příběhem o morálce a životních hodnotách, zároveň však také příběh o přátelství a vztazích. Autorka v něm poukazuje na řadu palčivých společenských problémů a snaží se k nim zaujmout stanovisko, nedělá to však nijak okatě, takže čtenář má možnost udělat si vlastní názor. Hlavní hrdinka není na první dobrou sympatická, její chování však v kontextu příběhu dává smysl a prodělává navíc uvěřitelný vývoj. Román je velmi čtivý, má příjemnou atmosféru a dobře nastavené tempo, takže přes jistá žánrová klišé lehce plyne a bez větších potíží si dovede čtenáře získat.

Žádné komentáře:

Okomentovat