Julia Quinnová - Vikomt, který mě miloval

Vrcholí další společenská sezóna a vikomt Bridgerton usoudil, že nazrál čas se oženit. Vzhledem k tomu, že je mladý, pohledný, má titul a nezanedbatelné jmění, nebude mít o potenciální nevěsty nouzi. Vždyť která ctižádostivá matka by si nepřála vidět svou dceru s titulem vikomtky? Celé to však má jeden háček - vikomt si rozhodně nevezme jen tak někoho.

Anthony Bridgerton jako nejstarší ze sourozenců a zároveň prvorozený syn převzal po předčasné smrti svého otce všechny povinnosti hlavy rodiny. Pečuje o matku i sourozence, rozmnožuje rodinný majetek a stará se o to, aby splnil svou povinnost a celá rodina prosperovala. Navíc už se dostal do věku, kdy by měl pomýšlet na ženění, a jelikož patří k lidem, kteří když se k něčemu odhodlají, taky to provedou, začne pátrat po vhodné nevěstě. Přirozeně má konkrétní požadavky týkající se vzhledu nebo vzdělání, zároveň však má jeden trochu nestandardní požadavek. Za žádných okolností se nesmí do své ženy zamilovat a stejně tak ona by neměla milovat jeho. Anthony si je totiž jistý, že se nedožije vyššího věku než jeho otec a nepřipustil by, aby jeho vdova zbytečně trpěla.

Shaffieldovi nemají mnoho peněz, a nemohou si proto dovolit trávit mnoho času ve městě. Vlastně jim je dopřána pouze jedna společenská sezóna, během níž by obě dcery v ideálním případě měly ulovit manžely. O tom, že se to povede mladší Edwině, nikdo nepochybuje, jelikož se svým andělským vzhledem platí za krásku sezóny, horší to bude se starší Kate, která sice není nijak ošklivá, ale ve srovnání se sestrou přece jen trochu všední, nemluvě o tom, že má ostrý jazyk a nikomu nedá nic zadarmo. A aby toho nebylo málo, její sestra se rozhodně neprovdá, pokud ona sňatek neposvětí. Pokud se tedy Anthony hodlá o Edwinu ucházet, bude si muset napřed naklonit Kate, což rozhodně nebude snadný úkol.

Román je klasickou historickou romancí s vcelku předvídatelnou zápletkou, který je velmi okrajově postaven na půdorysu Shakespearova Zkrocení zlé ženy. Není náhodou, že hlavní hrdinka se jmenuje Katherine a nahání mužům strach, zatímco za její okouzlující mladší sestrou se všichni jenom hrnou. Autorka se rozhodla postavit do centra konflikt Kate a Anthonyho, kteří se nedokážou vzájemně vystát, ale zároveň je to k sobě nepopiratelně táhne, takže se snaží proti citům za každou cenu stavět rozum a popírat je. Příběh je postaven primárně na jejich slovních přestřelkách a sporech, ve vyprávění dominuje dialog, díky čemuž má román svižné tempo a maximální čtivost.

Oba hlavní hrdinové vykazují řadu překvapivě shodných rysů, což částečně zapříčiňuje to, že se tak moc nesnáší. Oba jsou velmi ochranitelští vůči svým rodinám a snaží se dosáhnout toho, co je pro ně nejlepší. Zároveň se vyznačují jistou dávkou tvrdohlavosti, neradi přiznávají chybu a nelíbí se jim, pokud musí měnit názor. Anthony si s sebou navíc nese démona minulosti v podobě předčasné smrti vlastního otce, která ho nutí věřit, že jej bezpochyby čeká stejný osud. Za každou cenu upřednostňuje racionalitu před sentimentem a pevně věří, že rozumem se dá porazit naprosto cokoliv.

Vikomt, který mě miloval je odpočinkový romantický příběh z velké části založený na jiskření mezi hlavními postavami a jejich více či méně břitkých výměnách názorů. Oba hrdinové jsou sympatičtí, a přestože mají své chyby, čtenář nemá problém si s nimi vybudovat vztah a fandit jim. Autorka navíc píše mimořádně čtivě, takže stránky rychle plynou a ve svižném, nikoli však uspěchaném tempu spějí k finálnímu vyvrcholení. Sama zápletka není příliš originální, díky poutavému zpracování nicméně příběh ocení všichni milovníci historických romancí.

Žádné komentáře:

Okomentovat