Charles Dickens - Vánoční koleda

Někdo Vánoce miluje, někdo si k nim zachovává neutrální postoj a najdou se i tací, kteří jim nemohou přijít na jméno. K nim patří i Ebenezer Vydřigroš, hlavní hrdina Dickensovy proslulé Vánoční koledy, vánoční povídky s duchy, v níž autor v koncentrované podobě, ale přesto stále poměrně silně tematizuje dobové společenské problémy a, jak mívá ve zvyku, kritizuje je.

Ebenezer Vydřigroš je typem člověka, s nímž byste se osobně radši nepotkali. Pro krejcar by si nechal koleno vrtat, svého jediného zaměstnance těžce vykořisťuje a než by se jakkoliv angažoval ve veřejném životě nebo nedej bože charitě, raději se zavře doma a všem přibouchne dveře před nosem. O vánočním období, kdy se všichni radují a probouzí se v nich jejich lepší já, se naopak Vydřigroš stává ještě horším a zahořklejším, všemi opovrhuje a neváhá je poslat ke všem čertům. Jestli se takhle bude chovat dál, mohlo by to s ním špatně skončit. I když se zdá, že na něčem takovém mu ani trochu nesejde.

Je předvečer Vánoc, Vydřigroš se po celém dni v kanceláři vrací domů a jakmile se začne chystat ke spánku, ohlásí se podivná návštěva. Přímo v jeho bytě se zjeví jeho společník Jakub Vodral. Na tom by ani přes pozdní noční hodinu nemuselo být nic divného, kdyby dotyčný nebyl už několik let po smrti. Vydřigroš na nadpřirozeno nevěří, nemůže však popřít, že přímo proti němu se nachází duch, který navíc nemá být jediným návštěvníkem toho druhu. Přišel totiž svému bývalému společníkovi sdělit, že mu jsou v patách tři duchové Vánoc, kteří všichni pro něj mají důležitý vzkaz...

Dickens svou vánoční povídku napsal už v roce 1843 a od té doby se těší obrovské popularitě. Vzniklo nemalé množství filmových i divadelních adaptací a zdá se, že i po více než 180 letech má text čtenářům co předat. Příběh je ve své podstatě velmi naivní a má silné moralistní zabarvení. Dickens jej bezpochyby míní jako společenskou kritiku, s ohledem na vánoční období, do nějž je zasazen, však není tak drsný, jak u něj bývá zvykem, a mnohem spíš se snaží vystihnout pravého ducha Vánoc. To se mu ostatně skvěle daří, protože příběh ukazuje svátky v nejrůznějších podobách a prostředích a zdůrazňuje význam lidské pospolitosti a vzájemnosti.

Přes své stáří je text velmi čtivý, k čemuž bezpochyby přispívá i překlad. Dickens nezapře smysl pro humor a ironii, stejně jako bystrý pozorovatelský talent, s nímž dokáže ve výstižné zkratce popsat velmi rozmanité charaktery. Velmi dobře navíc pracuje také s atmosférou, takže text dýchá kouzlem Vánoc a celkově zimního období. Je poměrně popisný, což je nicméně s ohledem na dobu vzniku pochopitelné, neschází mu však ani živé, charakterotvorné dialogy. Velkou přidanou hodnotou knihy je také samotné vydání s barevnými ilustracemi dokreslujícími atmosféru a umožňujícími ponořit se ještě hlouběji do příběhu.

Vánoční koleda je nestárnoucí klasikou, která si i po téměř dvou stech letech udržuje svěžest a nadčasovost. Dickensovi se povedlo zachytit pravé kouzlo i význam Vánoc a vytvořit perfektní zimní atmosféru s mnoha podobami těchto svátků. Vyprávění je svižné, čtivě napsané, nepostrádá humor a obsahuje společenskou kritiku i morální naučení. Jednoduše vánoční klasika, kterou by si měl aspoň jednou v životě přečíst každý.

Žádné komentáře:

Okomentovat