Maroš Caban - Reputace

Asi všichni máme tendence si doby dávno minulé idealizovat. Nikdo z nás v nich totiž nežil a svědectví nám poskytují pouze dobové dokumenty, kterých je tím méně, čím vzdálenější je konkrétní časové období. Co kdybyste však mohli do středověku odcestovat zcela bezpečně a beze strachu, že vás kdykoliv může někdo zlikvidovat? Zkusili byste to?

William vede spolu s otcem nejen šermířskou skupinu specializující se na středověk. Vyrábí zbraně, organizují nejrůznější vystoupení a dokonce mají vlastní městečko, v němž mohou zájemci otestovat život ve středověku - třeba si vyzkoušet nějaké řemeslo nebo to zkusit ze zbraní v ruce. Jejich podnik relativně prosperuje, jenže potom přijde pandemie a do všeho hodí vidle. Platí zákaz shromažďování i veřejných vystoupení a bez pravidelného příjmu firemní pokladna pomalu ale jistě vysychá.

Přesně v této době si nicméně jistá IT firma řekne, že by mohla zaplnit díru na trhu zcela novou simulací středověkého života. William se rozhodne produkt otestovat, protože podle traileru vypadá více než zajímavě, a brzy se do hry úplně ponoří. Tento online svět totiž umí simulovat všechny smysly, takže hráč cítí pachy i chutě, vidí, slyší a může se čehokoliv dotknout. Navíc je to svět poměrně nemilosrdný, jelikož hráčům přiznává jenom ty schopnosti, které mají i v reálném životě. Na druhou stranu, pokud hráčova postava zemře, za osm hodin se zase objeví, takže vlastně nic moc neriskuje. William se od začátku ukazuje jako nesmírně schopný a hrou proplouvá s až překvapivou lehkostí. Přesně to by ho však záhy mohlo přivést do problémů.

Román se řadí do žánru litRPG, to znamená, že jde v podstatě o RPG hru, ovšem nikoliv počítačovou, ale knižní. Autor velmi podrobně mapuje herní svět a jeho zákonitosti a společně se svým hlavním hrdinou jej postupně prozkoumává a objevuje. To je však zároveň i největší slabina celého románu - schází mu totiž nosná zápletka. Autor jako by se rozhodl prostě jenom popisovat dění ve hře, aniž by mu dal nějaký účel nebo smysl. Hlavní hrdina tak sice plní nejrůznější úkoly a questy a díky tomu zvyšuje své herní hodnoty v mnoha oblastech, schází mu však nějaký konkrétní důvod proč. Čtenář za celou dobu nezjistí, co je vlastně cílem celé herní simulace, za čím by hráč měl jít a proč by vůbec měl chtít hrát. Řada situací navíc působí poněkud repetitivně, takže když se odehrává už poněkolikáté totéž, jen v trochu jiných kulisách, čtenář se přece jen začíná nudit.

Je vidět, že autor se v problematice středověku slušně orientuje, jelikož v románu se dočkáte řady poměrně podrobných popisů středověkých zbraní nebo oděvů. Stejně tak celý svět je líčen v rámci možností uvěřitelně a s citem pro herní problematiku. Jinak však text příliš popisný není. Autor se soustředí primárně na akci a, podobně jako tomu bývá ve hrách, vede své postavy od jedné k druhé. Text je tak založen hlavně na dialogu, který je v mnoha ohledech extrémně současný a příliš neodpovídá středověké stylizaci příběhu. Na druhou stranu, nacházíme se v počítačové hře, takže se to dá odpustit. Herní pasáže jsou pravidelně doplňovány pasážemi z reálného světa hrdinů. Ty jsou ale vesměs naprosto o ničem, pro děj nejsou zásadní a s výjimkou několika úvodních jsou naprosto pominutelné. Celkový styl psaní je čtivý, není problém se do textu ponořit a nechat se jím unášet, místy je nicméně dialogů až příliš, a to na úkor srozumitelnosti, protože místy zoufale postrádají uvozovací věty, zatímco v jiných momentech je právě uvozovacích vět nadbytek. Zároveň občas vyprávění působí trochu kostrbatě a zejména při popisech nejrůznějších bitev přece jen poněkud ošizeně.

Reputace není špatná kniha a s ohledem na žánr víceméně splní čtenářská očekávání. Je to počítačová hra na papíře. Zároveň však má na rozdíl od jiných podobných románů jednu zásadní slabinu - chybí jí zápletka. Postavy prostě jenom existují v herním světě, aniž by měly cíl nebo účel, za nímž směřovat své jednání. Problematická je i skutečnost, že hra jako by se točila lehce v kruhu a nabízela hráčům stále dokola ty stejné situace, aniž by je nějak významněji posouvala k jejich cíli (který však koneckonců bohužel nebyl stanoven). Text je poměrně čtivý, i když občas lehce hapruje srozumitelnost a objevují se mírně kostrbaté pasáže. Pro milovníky RPG her na bázi středověku je to jistě dobrá volba, v rámci žánru jde spíše o průměr.

Tímto děkuju autorovi za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat