Tomáš Kvapilík - Mozaika duše

Duševní zdraví patří k tématům, která se ve společnosti přetřásají ve velkém, přesto na něm stále leží stigma. Člověk s psychickými obtížemi musí překvapivě často čelit předsudkům svého okolí, které se ve většině případů nezakládají na pravdě nebo jsou přinejmenším pomýlené. Tomáš Kvapilík ve své knize právě téma duševního zdraví otevírá a srozumitelnou formou čtenářům představuje problémy, s nimiž se někdy v životě může potýkat každý z nás.

Kniha je rozdělena do deseti kapitol, které fungují jako samostatné tematické celky. Ty jsou navzájem prostupné, protože řada věcí spolu vzájemně souvisí, zároveň však tvoří základní kostru, jak se v problematice zorientovat. Autor nejde příliš do hloubky, spíše se snaží jednotlivá témata nastínit a základně o nich informovat, každá kapitola však má seznam zdrojů, které se k ní vztahují a do nichž může čtenář nahlédnout, přeje-li si proniknout hlouběji do zvoleného tématu.

Kniha neřeší přímo konkrétní psychické nemoci a poruchy, ty jsou zmíněny spíše okrajově. Otevírá nicméně problematiku těch psychických problémů, které jsou ve společnosti nejčastější. Čtenář se tak dozví např. o depresi, syndromu vyhoření, úzkosti, emocích, tlaku na výkon nebo fungování psychoterapie. Autor se primárně snaží destigmatizovat psychické problémy a představit je jako něco normálního, na co v různých životních fázích naráží každý z nás a není důvod se za to stydět.

Každá kapitola je vždycky otevřena konkrétním lidským příběhem, na němž je problematika demonstrována. Čtenář díky tomu mnohem lépe vidí a chápe, co přesně daná věc znamená a jak se může projevovat na chování i jednání. Následuje odborně pojatý výklad, který problematiku zprostředkovává z pozice psychologie, autor však nevyužívá nijak komplikované odborné pojmy, a pokud přece jenom ano, vždy je srozumitelně vysvětlí. Závěr kapitoly je poté tvořen osobním příběhem autora, v němž danou problematiku vztahuje sám na sebe a ukazuje, jak se s ní popasoval. Kapitoly jsou navíc velmi často doplněny o qr kódy odkazujícími na autorova videa, v nichž je téma nějakým způsobem shrnuto nebo jinak a hlouběji rozvedeno, případně o úkoly vedoucími čtenáře k zamyšlení nad sebou samým a vnímáním vlastních problémů.

Výhodou textu je jeho čtivost, díky níž se čtenář do problematiky velmi snadno položí, stejně jako srozumitelnost. Text na mnoha místech ponouká k zamyšlení, autor sám se snaží podnítit čtenářské úvahy a stává se jakýmsi průvodcem na cestě k lepšímu pochopení vlastní psychiky a procesů, které ji mohou ovlivňovat. V žádném případě nejde o návod jak žít, nebo jak se chovat, přesto je kniha v mnohém inspirativní a může čtenářům přinejmenším pomoct uvědomit si, že ať už se potýkají s jakýmikoliv problémy, nejsou v tom sami.

Mozaika duše je čtivě napsanou exkurzí do hlubin duševního zdraví, která se snaží především sejmout z této problematiky stigma a poukázat na to, že duševní onemocnění nebo psychické problémy jsou stejně běžné a normální jako jakákoliv jiná choroba či zranění. Autor srozumitelnou formou otevírá témata, s nimiž se lidé v této oblasti nejčastěji potýkají, přibližuje je čtenářům a nenásilně je nabádá, aby se nebáli svým duševním zdravím zabývat, pečovat o něj, a je-li to nutné, vyhledat odbornou pomoc. Nejedná se o knihu, která by vám poskytla hluboké psychologické znalosti, je nicméně prvním krokem k poznání vaší psychiky a nabízí bohatý seznam další doprovodné literatury, do níž můžete nahlédnout, budete-li mít chuť zabývat se nějakým problémem do hloubky.

Žádné komentáře:

Okomentovat