Bernard Wasserstein - Městečko na kraji dějin

Malé město v Haliči, na něhož dějiny zapomněly, přestože se tudy prohnaly jako velká voda a zanechaly své stopy. Krakowiec se díky své poloze stal územím mnoha států. Chvíli patřil Habsburské monarchii, chvíli Polsku, chvíli Sovětskému svazu, chvíli Ukrajině... Národy si tady podávaly ruce a zdejší obyvatelé se postupně přizpůsobovali měnícím se okolnostem. Bernard Wasserstein na příkladu jednoho městečka i vlastní rodiny ukazuje, jak moc jsou obyčejní lidé semíláni proudem dějin, aniž by se o to prosili.

Krakowiec je město poměrně staré, jeho význam se však v průběhu staletí proměňoval, stejně jako složení jeho obyvatel. Po většinu existence města tady vedle sebe žilo několik národů, které se navzájem ovlivňovaly, často mezi sebou měly spory, ale přesto dokázaly nalézt rovnováhu a způsob vzájemné koexistence. Velmi silně se do zdejšího vývoje propisovala také židovská komunita, která byla početná a patřila k bohaté, zejména obchodnické elitě. Autor se přitom právě na ni výrazně zaměřuje, protože k ní počítá i své vlastní předky.

Kniha popisuje vývoj města víceméně chronologicky. Po úvodní kapitole situované do období těsně před druhou světovou válkou, v níž autor obeznámí čtenáře s tématem a vysvětlí, proč je pro něj právě historie Krakowiece tak osobní, se vrací časem k samotným prvopočátkům města a začíná popisovat jeho dějiny se zaměřením na ty nejzásadnější momenty. Značný důraz je kladen především na druhou světovou válku a s ní spojený holocaust, který se na zdejší židovské menšině silně podepsal. Závěr knihy je potom osobní vzpomínkou autora na jeho vlastní návštěvu místa a pocity, které to v něm vyvolalo.

Text je velmi dobře strukturovaný a doplněný bohatým poznámkovým aparátem. Autor se odkazuje na prameny i literaturu a poskytuje čtenáři mnoho zdrojů k případnému dalšími výzkumu. Zároveň je text doplněn mapami, na nichž je možné sledovat vývoj území v průběhu času, a obrazovou přílohou, v níž jsou zachyceny některá místa a lidé, o nichž je v textu řeč. Přestože se jedná o odbornou publikaci, píše Wasserstein neuvěřitelně čtivě, takže jeho vyprávění dovede čtenáře vtáhnout, pohltit a nepustit. Jedná se totiž vlastně o nesmírně poutavý příběh města složený ze střípků dílčích osudů jeho obyvatel.

Městečko na kraji dějin je velmi dobře zpracovanou knihou o prolínání velkých a malých dějin. Autor na základě individuálních příběhů obyvatel jednoho města ukazuje, jak moc se historie propisuje do naší každodennosti a dovede nás ovlivňovat, že to však zároveň platí i naopak. Kniha je složená z dílčích příběhů, které dohromady vytváří konzistentní mozaiku, díky autorovu stylu je navíc extrémně čtivá a nezadá si s beletrií. Pokud vás historie nudí, pak vás tahle kniha nejspíš nepřesvědčí, abyste názor změnili. Jste-li však milovníky dějin a odborných prací na tohle téma, pak by se vám mohla líbit.

Tímto děkuju nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat