Kodaň

Architektonicky zajímavá, pestrá, s hřejivou atmosférou a klidným přístupem k životu. Nikdo tady nespěchá, nikdo se za ničím nežene, všichni prostě jenom tak jsou. To je Kodaň. Co se Skandinávie týče, mám stále obrovský dluh, protože v rámci svých evropských cest ji pořád tak nějak vynechávám. Takže jsem si řekla, že letošní Velikonoce využiju aspoň k malému nakouknutí do Dánska.

Jak do Kodaně a jak po ní
Do Kodaně se dostanete bez větších problémů letecky. Z Prahy je to kousek, ve vzduchu strávíte všehovšudy necelou hodinku. Navíc si můžete i vybrat, s jakou leteckou společností vyrazíte, protože jich od nás létá několik. Nejlevnější je to s Ryanair, tam se v případě, že natrefíte na dobrou akci, dostanete na nějakých 1500 Kč, klidně i míň. A vzhledem k tomu, že letenka je v tomhle případě jednou z nejlevnějších položek, klidně na ní trochu ušetřete. Z Prahy létají i Eurowings nebo Norwegian, tam se ale pohybuje na dvojnásobné, ne-li trojnásobné ceně.
Jakmile budete jednou v Kodani, je už styl a způsob přepravy na vás. Jezdí tady několik linek metra, které jsou všechny v provozu 24 hodin denně, takže nemusíte mít strach, že byste někde uvízli a neměli se jak dopravit zpátky na hotel nebo třeba v brzkých ranních hodinách na letiště. Metro je tu plně automatizované, bez řidiče, což je jeden z důvodů, proč může jezdit bez nočních výluk. Jezdí tu i autobusy. Jinak to tady ale bez potíží uchodíte i pěšky. Sice se docela našlapete, ale město je kompletně v rovině, tudíž se aspoň nemusíte stresovat žádnými kopci. Další variantou je půjčit si kolo. Na cyklisty jsou tu zvyklí, narazíte na ně všude, stejně jako na jejich jízdní prostředky. Jízdní kolo je tu vlastně obvyklejší než klasická MHD.


Kde se ubytovat a kde najíst
Tady přichází první finanční ťafka - Kodaň je totiž hodně drahá. Aktuální kurz dánské koruny je cca 3,4 koruny české a na cenách to dost poznáte. Obvykle vám ceny v restauracích nebo kavárnách budou na první pohled připadat stejné, ne-li nižší než u nás, musíte si ale všechno vynásobit 3,5x. Jsou samozřejmě způsoby, jak ušetřit, jen se prostě předem připravte na to, že Dánsko vaši peněženku pořádně provětrá. Tahle země má ale jednu zásadní výhodu - nepotřebujete tady hotovost. Kartou se dá zaplatit úplně všude, někde to dokonce vyžadují. A zatímco jinde se vás na způsob platby zeptají, tady vlastně nikdo nepředpokládá, že byste hotově vůbec platit chtěli.
Co se ubytování týče, nabízí se různé cenové kategorie hotelů, i ty nejlevnější jsou však pořád poměrně drahé. Jednou z variant, jak aspoň trochu ušetřit, je přesunout se mimo centrum. Díky síti MHD se do něj vždycky nějak dostanete a okrajovější části města nebývají tak nadsazené. Zároveň je v tomhle případě určitě lepší cestovat ve více lidech, protože ceny jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů se od sebe příliš neliší a ve dvou si výdaje aspoň rozložíte.
Co se jídla týče, vždycky je lepší jíst spíše v zapadlejších uličkách než na turisticky exponovaných místech. Nyhavn má sice nepochybné kouzlo a spoustu lákavých podniků, ceny však tak přátelské nejsou. Pokud netrváte na restauraci, pak levněji se najíte v nejrůznějších food courtech obchodních domů nebo třeba v Tivoli Market, zároveň i tady platí, že čím dál jste od centra, tím příznivější ceny vám občerstvovací zařízení nabídnou.
Pokud jde o výběr podniků, je to pestrá směsice všeho možného. Poměrně časté jsou nejrůznější řemeslné pekárny nabízející sladké i slané pečivo nebo místní obložené chleby. To je obvykle plátek žitného chleba s nějakou pomazánkou, rybou, krevetami... Nabídka je pestrá a na první pohled lákavá. Zároveň je tady řada podniků mezinárodní kuchyně. Dost často narazíte na nějakou italskou, populární je i sushi. Všeobecně však platí, že pokud chcete, místo, kde se najíst, vždycky najdete.


Co v Kodani vidět a rozhodně neminout
Chtělo by se říci, že Kodaň není právě napěchovaná památkami, protože svým způsobem to tak je. Zároveň se ale rozhodně nedá říct, že byste tu neměli co poznávat. Právě naopak. Město dýchá velmi specifickou atmosférou a můžete se klidně jenom tak potulovat jeho uličkami a obdivovat kombinaci nového a starého, jelikož se tady velmi silně mísí nejrůznější architektonické vlivy a vzájemně se doplňují. Pojďme si ale přece jenom vypsat aspoň něco z toho, co za vidění rozhodně stojí.
Začněme u starších památek. Jedním z nejfotografovanějších míst je Nyhavn, tedy starý přístav. Vznikl v 17. století, současná podoba je však mnohem mladší, protože v průběhu staletí chátral a podepsala se na něm i druhá světová válka. Rekonstruován byl až v 70. letech minulého století a dnes je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů, ať už pro svou malebnost nebo pro řadu příjemných podniků.
V Kodani najdete i několik různých královských paláců, které jsou porůznu rozesety po městě a v současnosti jsou sídlem muzeí či vládních institucí, případně domovem královské rodiny. V Christianborgu sídlí parlament a vláda, v Amalienborgu žije král a v Rosenborgu jsou uloženy korunovační klenoty. Do všech objektů se dá jít na prohlídku muzea, můžete je ale obdivovat i z nádvoří, jde o pohled vpravdě monumentální. A pokud vám to časově vyjde, naplánujte si zastávku v Amalienborgu okolo poledne, kdy se tady mění stráže (mělo by to být přesně ve 12, ale my jsme výměnu zastihli někdy kolem 12:45, takže se to asi různě proměňuje). Kousek od Amalienborgu najdete také Frederikův kostel s největší kopulí v celé Skandinávii, který za prohlídku určitě stojí.


Pokud byste rádi získali při pohledu na město trochu nadhledu, vypravte se na jednu z vyhlídek. Můžete na Kulatou věž v centru města, která je zároveň nejstarší stále funkční observatoří, a dokonce si tady můžete rezervovat prohlídku hvězdné oblohy. Nahoru vede rampa a jádro je duté, takže pokud vás to láká, můžete nakouknout přímo do nitra stavby. Výhled na město není vyloženě oslnivý, ale uvidíte toho dost. Další možností je vystoupat na věž kostela Našeho Spasitele, která je zajímavá zejména schodištěm po vnějším obvodu střechy. Je to poměrně zajímavý zážitek a výhled je v tomhle případě fenomenální. Jen pozor, tahle vyhlídka rozhodně není pro lidi trpící závratí a výstup nahoru po místy žebříku podobném schodišti je vcelku namáhavý.
Z novějších staveb v centru určitě stojí za to vidět budovu opery, královskou knihovnu nebo centrum architektury a designu Blox. Pokud se chcete pobavit, nemělo by vám uniknout Tivoli, což je jeden z nejstarších zábavních parků světa a krom atrakcí tady můžete otestovat i nejrůznější kavárny nebo restaurace. Vstup do parku je zpoplatněn, a pokud si nepořídíte přímo pas s kreditem na jízdy, pak platíte zvlášť i za každou z atrakcí. Jedna jízda vás vyjde na 50-90 dánských korun, záleží na druhu atrakce. Taky se připravte na fronty. Naproti jednomu ze vstupů do Tivoli najdete přes ulici sochu slavného pohádkáře Hanse Christiana Andersena, takže ho můžete zajít pozdravit, a asi byste si neměli nechat ujít ani jeho Malou mořskou vílu, která je ale trochu dál od centra směrem k přístavu. Ideální je k ní vyrazit, pokud budete v Amalienborgu, protože je to odtamtud kousek.
Zajímavým zážitkem, který byste si neměli nechat ujít, je taky Christianie, svobodný stát, na jehož území bez potíží seženete lehké drogy a který je vlastně velmi neotřelou bohémskou městskou čtvrtí. Nesmí se tady fotit ani natáčet, na druhou stranu se tu ale můžete hodně kochat, jelikož je tady spousta muralů a dalšího pouličního umění. A navzdory pověsti drogového doupěte je tu i bezpečno.


Co dělat, až vás Kodaň omrzí
V Kodani je toho k vidění překvapivě hodně. Pokud projdete všechna turisticky exponovaná místa, stačí vyjet mimo centrum a můžete obdivovat nové výhledy i architektonické skvosty. Pokud byste ale přece jenom stáli i o výlet za město, možností je hned několik a záleží na tom, co vlastně chcete zažít.
Při návštěvě Kodaně by byla chyba minout ikonický most přes zátoku, který hlavní město Dánska spojuje se švédským Malmö. Vypravit se přes něj můžete různými způsoby, nejde to akorát pěšky (a nejspíš ani na kole). Každopádně můžete po něm přejet autem či autobusem, v tom případě se svezete v horním patře, případně vlakem, který jede vnitřkem, nicméně umožňuje i tak krásný výhled na záliv.
Malmö je poměrně staré a památky jsou tu porůznu roztroušeny. Narazíte tady na spoustu typických středověkých hrázděných domů, je tu renesanční zámek nebo velký park s větrným mlýnem. Můžete se ale klidně jenom tak ztratit ve zdejších uličkách a brouzdat jimi sem a tam. Má to tady příjemnou atmosféru, narazíte tu na spoustu zajímavých podniků a při pěkném počasí je radost to tu objevovat.
Pokud máte rádi historii, pak můžete vyrazit také na některý z dánských hradů či zámků. V pohodlné dojezdové vzdálenosti je Kronborg, který posloužil Shakespearovi jako inspirace pro Elsinor z jeho Hamleta, nebo Frederiksborg, který je považován za jeden z nejkrásnějších dánských zámků vůbec a má mimo jiné nádherné barokní zahrady. Uvnitř najdete asi nejucelenější sbírku dánských královských portrétů v zemi, i samy interiéry však rozhodně za vidění stojí.

Kodaň je krásná, přestože její kouzlo není nijak okázalé a v mnohém to není láska na první pohled. Je to nicméně zdejší atmosféra, co se vám postupně dostane pod kůži. V Kodani je klid, čisto a určitě tady vždycky narazíte na místo, kde se občerstvit, pobavit nebo složit hlavu, zároveň ale počítejte s tím, že je tady hodně draho. Radši se předem připravte na vyšší náklady, ať pak nejste zaskočeni a můžete si výlet pořádně užít.

Žádné komentáře:

Okomentovat