Chelsea Abdullah - Zloděj hvězdného prachu

Mít pověst ostřílené zlodějky a obchodnice s magickými předměty, která sežene prakticky cokoliv, se někdy šeredně nevyplácí. Může se totiž stát, že se ocitnete v hledáčku samotného sultána, který pro vás má speciální úkol. Loulie si na své pověsti mimořádně zakládá, přesto když je povolána do paláce kvůli nečekané zakázce, neskáče právě radostí.

Loulie v minulosti přišla o celou rodinu, která byla brutálně zavražděna, a od té doby se musí protloukat životem sama. Společnost jí dělá pouze džin Kádir, o jehož pravé totožnosti však nesmí nikdo nic vědět, protože sultán příslušníky jeho druhu pronásleduje a bez milosti likviduje. Políčeno má i na Loulie, ovšem ze zcela jiného důvodu. Přeje si totiž získat kouzelnou lampu, v níž je ukryt mocný džin, jenž by mu mohl splnit jakékoliv přání. A jelikož Půlnoční obchodnice je odbornice na shánění magických předmětů, je jasné, proč by se na nebezpečnou výpravu měla vydat právě ona.

Snad aby si sultán pojistil, že jeho přání, či spíše rozkazy, budou beze zbytku naplněny, posílá s dívkou na cestu i svého nejstaršího syna Omara. Co však on, ani nikdo ze spolucestujících netuší, je skutečnost, že s nimi ve skutečnosti putuje princ Mazen, díky kouzelnému náramku dokonale převtělený do svého bratra. Poslední účastnicí výpravy je loupežnice Ajša, pravá ruka prince Omara, která má dohlížet na zdar celé výpravy. Jelikož je cvičenou zabijačkou džinů, svým způsobem může sloužit jako ochranka, to však není její jediný úkol.

Autorka se rozhodla pro svůj román inspirovat arabskou mytologií a příběhy Tisíce a jedné noci. Ty do románu v jisté podobě zakomponovává, zároveň však jde skutečně o volnou inspiraci, nikoliv klasický retelling. V centru pozornosti totiž nestojí sultán a jeho manželka vyprávějící příběhy (byť tato linka se také objevuje), nýbrž mladá loupežnice a její společník džin. Velký důraz je kladen především na zachycení prostředí pouště a blízkovýchodních měst včetně jejich kultury. Autorce se dobře daří splétat dohromady linku putování za pokladem s prastarou mytologií a okořenit ji popisy pouště, oáz i měst. Román má velmi silnou atmosféru, takže pokud je vám podobný druh vyprávění blízký a navrch máte rádi arabské bájesloví, budete spokojeni.

Text je velmi popisný, místy možná až trochu moc, jelikož autorka se snaží zachytit především prostředí. K dějovým zvratům dochází, často na velmi nečekaných místech, příběh je však zároveň doprovázen jistou mírou předvídatelnosti. Čtenáři je totiž jasné, že se něco musí stát nebo pokazit, jen ne vždy přesně tuší, co to bude a kdy k tomu dojde. V některých ohledech je příběh možná až zbytečně repetitivní, jelikož autorka má tendenci vysvětlovat chování svých postav, případně stále dokola omílat jejich charakteristiky, místo aby je zapojila do děje, čímž se dopouští klasické začátečnické chyby. Přestože vzniká dojem jisté zdlouhavosti, má autorka čtivý styl, který jen místy působí lehce krkolomně.

Zloděj hvězdného prachu je velmi slušná, byť spíše odpočinková fantasy, která nezapře blízkovýchodní inspiraci. Postavy jsou charakterově lehce unylé a příběh má sklony k jisté předvídatelnosti, autorka však obojí kompenzuje silnou atmosférou a originálním prostředím. Text je čtivý, byť na určitých místech by mu prospělo krácení, jelikož v kondenzovanější podobě by se zúročilo napětí. Jako úvod do série je však dobrý a otevírá dostatečné množství nezodpovězených otázek, aby ve čtenáři probudil zájem sáhnout po pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat