Julia Quinnová - Čekanka

Londýnská sezóna je v plném proudu, což znamená, že se na scéně pohybují matky vdavekchtivých dcer, stejně jako gentlemani odmítající nechat se chytit do chomoutu. Je to nicméně už pár let, co se k sňatku odhodlal některý z Bridgertonových. Anthony, Benedict i Daphne už mají rodiny a ke spokojenosti jim nic nechybí, takže jejich matka nevzdává naději, že i některé z mladších dětí brzy změní rodinný stav.

Penelope už je ve společnosti tak dlouho, že se dávno vzdala naděje na sňatek. Se svým aktuálním postavením je vlastně vcelku spokojená, protože dosáhla věku, kdy už nemusí trpně postávat na okrajích tanečního parketu a předstírat, že vlastně tančit nechce, když ji nikdo nevyzývá do kola. Jediný muž, do kterého se kdy zamilovala, o ni nemá zájem a nikdy mít nebude, a ona už se kvůli tomu nechce víc trápit. Čím dál častěji proto zaujímá postavení gardedámy u své mladší sestry Felicity a jediné, co ji děsí, je fakt, že by mohla skončit jako celoživotní společnice své matky, která na ni v poslední době podezřele mnoho spoléhá.

Colin se vrátil z cest a k radosti své matky chce v Londýně nějakou dobu zůstat. Ne snad, že by si hodlal hledat manželku, na to má příliš toulavé boty, ale minimálně je ochoten chvíli nikam nejezdit a užívat si sezonu, která má všechny předpoklady zapsat se do historie. Lady Dunburyová totiž usoudila, že po více než deseti letech působení lady Wistledownové v roli komentátorky společenského dění, je načase zjistit, kdo se pod touto identitou vlastně skrývá. Startuje hon na čarodějnice, na jehož konci možná bude jedna odhalená identita. Nebo ne?

Čtvrtý díl série o sourozencích Bridgertonových nás vrací zpět do prostředí velkolepých večírků, kde se všichni snaží o jediné - ulovit manžela nebo manželku. Oproti předchozím dílům dochází k několikaletému skoku v čase. Postavy dospěly, bezstarostné mládí mají dávno za sebou a na scéně se objevuje nová generace, která už brzy vezme společnost útokem. Ještě předtím se však v centru dění ocitají Colin a Penelope, kteří oba strávili mezi smetánkou tolik času, že by je večírky pomalu mohly začít nudit. Colin je dobrodruh, jehož baví toulat se Evropou a vést bezproblémový svobodný život. Po manželství nikdy netoužil, tím spíš, že většina dívek mu připadá nudná, nezajímavá a povrchní. S Penelope se zná už dlouho a váže je možná trochu opatrné, ale přesto relativně pevné přátelství. Co když však zjistí, že je mezi nimi možná trochu víc?

Autorce se tradičně daří vytvořit čtivý příběh plný milostného jiskření, v němž postavy hledají samy sebe i cestu k vzájemnému vztahu, který by oběma stranám vyhovoval. Do popředí se opět dostává atmosféra Londýna uprostřed sezóny, čtenář jej však může vnímat očima někoho, kdo už na sňatkovém trhu nefiguruje, a proto se spíše zpovzdálí baví malichernostmi svých vrstevníků a těch, kdo o manželství ještě stále usilují. Oba hlavní hrdinové mají problémy s komunikací, což ve výsledku vede k lehce vykonstruovaným sporům a dramatům, přidanou hodnotou však je, že se ve výsledku dokážou postavit k situaci rozumně a svoje problémy si vyříkat, aniž by se uzavírali do uraženého ticha.

Čekanka je stejně jako předchozí díly primárně romantický příběh, který se nicméně liší tím, že postavy jsou starší a mají životní zkušenosti a rozhled, které jejich sourozenci postrádali. Romantika je zde navíc okořeněna pátrání po identitě lady Wistledownové, a přestože čtenář ji odhalí výrazně dříve než společnost v románu, ničemu to nevadí. Autorce se tradičně daří vybudovat silnou atmosféru, okořenit ji spoustou vtipu a milostného jiskření mezi hrdiny, a to vše v extrémně čtivé, silně dialogické formě. Stejně jako předchozí díly je to primárně odpočinková romantika v překrásných historických kulisách, zároveň se však v něčem liší a i díky tomu dovede série čtenáře stále překvapovat a bavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat