Julia Quinnová - Nevhodný návrh

Poté, co se jeho nejstarší bratr oženil, je čas na Benedictovi, aby si také našel nevěstu. Jeho matka si totiž velmi ráda hraje na dohazovačku a nedovolí, aby kterékoliv z jejích dětí zůstalo bez životního partnera. Nejstarší syn i dcera už jsou šťastně zaopatření, takže řada je na těch mladších. Jestli na to třeba oni sami mají trochu jiný názor, je v tomto případě vedlejší. Třetí díl série Bridgertonovi je postaven na půdorysu Popelky a jistý nádech pohádkovosti se mu upřít nedá.

Sophie je nemanželskou dcerou šlechtice, o čemž si všichni šuškají, ale otevřeně to nikdo nepřizná. Sám její otec se sice k celé situaci staví relativně zodpovědně a přijme dívku jako svoji schovanku, víc než kvalitní výchovu však od něj dcera čekat nemůže. Prvních pár let tenhle systém vyhovuje všem, pak se však hrabě rozhodne oženit a jeho manželka Sophii nesnáší. Kdyby mohla, vykáže ji z domu, její manžel však nad ní drží ochranou ruku, proto musí jeho potomka se skřípajícími zuby strpět. Když však hrabě nečekaně zemře, okamžitě se rozhodne toho využít pro vlastní prospěch. Dívku u sebe sice ponechá, jelikož jí z toho plynou materiální výhody, rozhodně však ne na pozici opečovávané schovanky, ale jako pouhou služku, která nemá nárok na plat ani slušné zacházení.

Sophie se s novou rolí sžije, protože jí stejně nic jiného nezbývá. Aspoň jednou v životě by ale chtěla jít na ples a po boku smetánky se bezstarostně bavit. Ideální příležitost se naskytne, když se v domě Bridgertonových koná maškarní bál. V šatech po babičce a s maskou na tváři může být dívka na jeden večer někým úplně jiným. Už svým příchodem okamžitě vzbudí pozornost a zaujme Benedicta Bridgertona. Ti dva spolu stráví příjemný večer, ale s úderem půlnoci Sophie uteče a nezanechá jedinou stopu, takže mladík po ní marně pátrá. Ti dva se znovu setkají až o několik let později. Ale zatímco Sophie si je dobře vědoma, kdo před ní stojí, on nemá o její identitě ani tušení...

Jak už bylo řečeno, třetí díl série o sourozencích Bridgertonových je postaven na půdorysu Popelky a do značné míry je jejím převyprávěním. Zápletka je postavená na nerovném vztahu mezi potomkem šlechtice a služebnou, který je v oficiální rovině společensky nepřípustný. Do popředí se tak dostává především morální dilema obou hrdinů, protože by sice rádi byli spolu, ale to, co jeden z nich nabízí, je pro toho druhého zcela nepřijatelné. Benedict je zásadový muž, který by své vyvolené snesl modré z nebe. Je však svazován společenskými pravidly a nemůže si je svévolně poupravovat, když se mu to zrovna hodí. Hluboce miluje svou rodinu, ale váží si své nezávislosti, a přestože svět nejrůznějších večírků mu není vlastní, nedokáže se jej ani naplno vzdát. Sophie touží po lásce, nemůže však připustit, aby z ní byla jenom milenka bez nároku na cokoliv. Jako nemanželská dcera vždycky trpěla svým původem a odmítá něco podobného udělat svým dětem. Hlavní konflikt je tedy postaven na neschopnosti obou dvou navzájem pochopit své argumenty, zároveň se mezi ně však vkrádá i problém Sophiiny identity, která je možná jiná, než se na první pohled zdá.

Autorka v románu opět naplno využívá svůj vypravěčský talent, takže příběh je čtivý a stránky rychle plynou. Tempo je umocněno důrazem na dialog a výměny názorů mezi hlavními postavami, byť v tomto případě nedochází mezi hrdiny k tolika slovním přestřelkám, jako tomu bylo například v díle druhém. Román má příjemnou atmosféru, byť tentokrát se z prostředí londýnských večírků přesouváme spíše do klidu venkova a velkoměstský společenský život je zde naznačen pouze okrajově. V centru autorčiny pozornost stojí vztah hlavních protagonistů, najde se však i prostor pro zachycení vztahů rodinných. Přestože s ohledem na žánr je rozuzlení vcelku jasné, autorka se nebojí ani nečekaných, byť lehce vykonstruovaných zvratů a dramat. Historicky není příběh stoprocentně hodnověrný, jelikož však jde primárně o romanci zasazenou do historických kulis, není to zásadní nedostatek.

Nevhodný návrh příjemně navazuje na předchozí díly a uzavírá příběh dalšího z bratrů Bridgertonových. Autorka opět nabízí romantický příběh s trochu pohádkovým nádechem, jelikož je to vlastně adaptace Popelky, nabitý hřejivými rodinnými vztahy, živými dialogy a vtipnými slovními přestřelkami. Na rozdíl od předchozích dvou dílů se tentokrát příliš nepohybujeme v prostředí společenské smetánky a zářivých večírků, převládá intimnější prostředí rodinného kruhu, i tak si však vyprávění uchovává švih a příjemnou atmosféru. Jednoduše pohodová romantická oddechovka, která pobaví i pohladí po duši.

Žádné komentáře:

Okomentovat