Maggie Stiefvater - Havraní spolek

Ospalé americké městečko, v němž se toho zas tak moc neděje, a skupinka mladistvých, kteří se to, ač nevědomky, rozhodnou změnit. Pátrají totiž po tajemstvích, která by měla raději zůstat spát, a dávných křivdách, o nichž nikdo neví takřka do chvíle, než jsou s konečnou platností odhaleny...

Blue se narodila do rodiny, v níž jsou nadpřirozené jevy a kouzla přijímány jako něco naprosto normálního. Všechny ženy v její rodině totiž mají věštecké schopnosti a nezřídka jich využívají k tomu, aby si přivydělaly. Někteří je možná považují za šarlatánky, ony však vědí pravdu. Blue sama žádné zvláštní schopnosti nemá, dovede však jenom svou samotnou přítomností zesilovat čarodějné sklony ostatních, tudíž se vyplatí mít ji nablízku. To však neznamená, že by s magií neměla ona sama přímou zkušenost. Už dávno jí totiž matka předpověděla, že má moc svým polibkem zabít svou pravou lásku. Což znamená, že Blue z bezpečnostních důvodů radši nerandí.

Je noc velmi specifického svátku, kdy se na kouzelných stezkách objevují stíny lidí, kteří v příštích dvanácti měsících zemřou, a Blue je spolu s jednou z mnoha rodinných známých na hřbitově, aby toho byla svědkem. Ona sama nikdy žádného ducha neviděla, letos se to však má změnit. Během noci totiž ona i její společnice potkají ducha, s nímž Blue z nějakého důvodu dovede komunikovat. Existují však pouze dva důvody, proč by to tak mohlo být - buď je to její pravá láska, nebo to bude ona, kdo jej zabije. A konec konců, tyhle dvě eventuality se v případě dívky nevylučují.

Román se odehrává v několika vyprávěcích linkách a má víc hrdinů. Na jedné straně je Blue a její trochu zvláštní rodina, na druhé studenti prestižní a velmi drahé akademie v čele s Ganseym, kteří pátrají po velmi nebezpečném tajemství. Přestože je to extrémně nepravděpodobné, osudy těchto dvou se protnou. Zdá se totiž, že Blue a Gansey mají společný cíl. V centru románu stojí pátrání po mrtvém králi, který patřil k okruhu krále Artuše, dalo by se říci, že je to moderní hon za svatým grálem, protože nálezce má získat možnost přát si, cokoliv si jen usmyslí. A splní se mu to. Magický prvek je v románu všudypřítomný, proplétá se s realitou a splývá s ní, takže ve čtenáři vyvolává dojem, že se nachází ve světě, kde je možné naprosto cokoliv a magie vlastně není ničím výjimečným. Tak trochu magický realismus, i když ne úplně.

Autorka skvěle zvládá zejména práci s postavami, kterých je velké množství, ale přesto si každá z nich uchovává svou vlastní zajímavou osobnost. Hrdinové přesně vědí, čeho si přejí dosáhnout, a podřizují tomu naprosto všechno. Jsou dost často tvrdohlaví, vyznačují se až absurdní hrdostí, projevují vůči sobě nedůvěru, ale zároveň si uvědomují, že jenom když si budou vzájemně věřit, mohou uspět. Chtělo by se říci, že v románu se toho příliš neděje, přesto rychle plyne, udržuje čtenáře v napětí a autorce se navíc podařilo zakomponovat i několik nečekaných zvratů. Příběh je nesmírně konzistentní a částečně uzavřený, takže první díl může fungovat i sám o sobě, zároveň však neuzavírá všechny nadnesené otázky a problémy a nechává si prostor pro pokračování.

Havraní spolek je sympatickým románem kombinujícím prvky fantasy, detektivky i starých mýtů. Umně proplétá jednotlivé příběhové linky s motivacemi postav a svádí je dohromady za komplikovaných a nepředvídatelných okolností. Autorka skvěle buduje zajímavé charaktery, jimž čtenář zvládne fandit. Navíc má čtivý styl, který dovede strhnout, a talent vkomponovávat do děje nečekané zvraty, aniž by působily násilně. Jde jednoduše o řemeslně velmi dobře zpracovaný román, který si zachovává značnou míru originality a dovede čtenáře upoutat.

Žádné komentáře:

Okomentovat