Verona

Jedno z nejromantičtějších míst v Itálii láká nejen na spoustu památek, ale také na perfektní polohu, která z něj činí základnu pro výlety do dalších kousků země. Můžete nasednou na vlak a za pár desítek minut se dostat do Benátek nebo Milána, stejně tak se můžete autem vydat do hor či k nedalekému Lago di Garda. Anebo zůstaňte a bluďte zdejšími ulicemi jenom tak, bez cíle, abyste si dokázali dokonale vychutnat tu atmosféru.

Jak do Verony a jak po ní
Od jara začala nově provozovat přímou linku na trase z Prahy do Verony Volotea, takže se sem dostanete pohodlně za hodinku bez zdlouhavých přestupů a za velmi slušné peníze. Letenky se dají v akci sehnat kolem dvou tisíc, pokud budete mít štěstí, tak ještě o chlup levněji. Pokud vám přestupování nevadí, pak se nabízí i možnost doletět do Benátek nebo do Milána a z nich se do Verony dopravit vlakem. Po kolejích to zvládnete za necelé dvě hodiny.
Pokud jde o pohyb po Veroně, v rámci centra je nejlepší se pohybovat pěšky. Ve své podstatě není příliš velké a po svých nejlépe načerpáte zdejší unikátní atmosféru. Případně tady jezdí několik různých autobusových linek, takže potřebujete-li se dopravit někam konkrétně, neměl by to být problém. Pozor si dejte jenom na dopravu z/na letiště. Do Verony na vlakové nádraží Porta Nuova jezdí autobus, první nicméně vyjíždí z města v 5:15 a poslední z letiště naopak jede cca ve 23:10. Budete-li se tudíž potřebovat dopravit na místo v noci, budete muset využít taxi.

Kde se ve Veroně ubytovat a kde najíst
Pokud jde o bydlení, je Verona v porovnání s některými jinými italskými městy poměrně drahá. Záleží samozřejmě i na tom, co od ubytování očekáváte, nicméně radši počítejte s tím, že si připlatíte. Řada ubytování navíc nemá možnost pozdních check-inů, takže pokud máte v plánu přiletět v noci, radši si předem ověřte, že se máte jak do ubytování dostat. Je tady ale dost hotelů s dvaceti čtyř hodinovou recepcí, takže nějaké místo určitě najdete.
Pokud jde o jídlo, na výběr je z nepřeberného množství podniků. Pochopitelně na řadu z nich narazíte na turisticky exponovaných místech, třeba u arény se to restauracemi jenom hemží, zpravidla lepší a levnější jídlo však mívají spíše v zapadlejších uličkách. Zdejší podniky sice možná nejsou tolik na očích, ale do kvality servírovaných pokrmů se to nijak nepromítá. Za sebe můžu doporučit restauraci Greppia ležící kousek od Juliina domu. Můžete vybírat z vnitřních prostor nebo venkovní zahrádky, která je mimořádně klidná, jelikož restaurace je v boční uličce a žádné zvláštní davy tady neprochází. Servírují tady lokální pokrmy i víno, základem receptů jsou regionální suroviny a má to tady mile rodinnou atmosféru.
Pokud byste si chtěli pochutnat na pizze, doporučuju La Pizza di Paolo & Rosetta. Mají tady bohatý výběr a pizzu vám ustřihnou přesně v té velikosti, v jaké si řeknete. Je to tady trochu dražší, ale chuťově jde o vynikající zážitek.
A rozhodně nevynechejte ani možnost dát si někde drink. Aperol seženete všude, to je prostě typicky italské pití, dopřejte si ale třeba taky sklenku vína. Pro oblast Verony a okolí jsou typická vína červená, ochutnejte především druh Valpolicella, který je chuťově plný a výrazný, ale není to zároveň vyloženě těžké víno. A velká výhoda všech alkoholových drinků v Itálie je ta, že k nim automaticky dostanete i nějaký malý snack na zobání, nejčastěji brambůrky, ale občas i olivy nebo nějaké oříšky.

Co ve Veroně vidět a rozhodně neminout
Verona není příliš velká, což však neznamená, že by nebyla bohatá na nejrůznější památky. Všeobecně tady narazíte na velké množství kostelů a také četné pozůstatky antiky. Město je protkané spoustou malebných uliček, jimiž můžete dlouhé hodiny bloudit a prostě se jenom kochat s občasnou zastávkou ně nějakém tom známějším místě. Co byste určitě vynechat neměli?
Pokud máte rádi církevní památky, pak byste rozhodně neměli minout čtveřici nejvýznamnějších kostelů. Patří mezi ně veronská katedrála, San Zeno Maggiore, Santa Anastasia a San Fermo Maggiore. Vstup do jednoho vás vyjde na 4 euro, pokud se nicméně rozhodnete navštívit všechny, můžete si koupit hromadnou vstupenku za 8 eur, čímž polovinu ušetříte. A určitě to za to stojí. Spoustu dalších kostelů potom můžete vidět úplně zadarmo. Bývají veřejně přístupné, a pokud vlezete dovnitř a budete se kochat, nikdo vás nevyhodí ani nebude nějak nepřátelsky koukat, takže si s prohlídkou klidně dejte na čas.
Láká-li vás spíše antika, nesmíte vynechat zdejší amfiteátr, který patří k těm nejzachovalejším na světě. Dodnes se využívá ke koncertům nebo operním představením, pokud se však zrovna nehraje, můžete si koupit lístek za 12 euro a nakouknout. Ruku na srdce, moc k vidění toho tady není, ale atmosféru má tohle místo neopakovatelnou. Tím spíš, že stojí v takřka nezměněné podobě už nějaké dva tisíce let.
Toužíte-li po troše nadhledu a chcete si město prohlédnout z ptačí perspektivy, máte dvě možnosti - tou první je vylézt na kopec u hradu San Pietro. Historické centrum odsud budete mít jako na dlani. Druhou možností je Torre dei Lamberti v sousedství náměstí signorie. V tomhle případě zaplatíte 6 euro a následně vás čeká více než 350 schodů, abyste se dostali na plošinu s 365° výhledem (případně tam jezdí i výtah, pokud se vám nechce šlapat, za ten si však připlatíte).
Kvůli čemu turisté do Verony jezdí především, je dům Shakespearovy Julie. Jestli tady někdo takový někdy žil, je ve hvězdách, městská rada ale na začátku 20. století usoudila, že by to chtělo dát turistům místo, které mohou obdivovat. Je tu tudíž Juliin dům, dokonce i s ikonickým balkónem (byť přistavěným až ve 20. století) ale třeba také Juliina hrobka, a to v kostele San Francesco al Corso. A když už jsme u hrobek, zastavte se u těch rodiny Scaligere. Přímo k nim se nedostanete, ale můžete je obdivovat alespoň zpovzdálí (a určitě je nač koukat).

Co dělat, až vás Verona omrzí
Verona je velmi strategicky umístěná, takže v momentě, kdy ji prochodíte křížem krážem, můžete vyrazit na výlet někam do jejího okolí. Záleží i na tom, jaké máte k dispozici dopravní prostředky, nicméně jezdí odsud vlak nebo autobus, takže i za předpokladu, že nedisponujete autem, se pohodlně dostanete někam dál.
Jednou z možností, která se nabízí, je jezero Lago di Garda, které je oblíbeným prázdninovým místem k odpočinku. Na jeho břehu se nachází spousta drobnějších městeček a do některých z nich vede železnice, tudíž není problém sem zajet a strávit třeba celý den na pláži nebo procházkou okolo jezera, případně i na lodi přímo na jeho hladině.
Pokud před přírodou dáváte přednost civilizaci, vypravte se spíše opačným směrem. Můžete dojet až do Benátek, což vám v závislosti na zvoleném vlaku zabere maximálně hodinu a půl, klidně ale můžete vzít zavděk i bližšími destinacemi, jako jsou Vicenza, Padova nebo Mantova. Všude se nabízí spousta památek z rozmanitých historických epoch, takže ať už dáváte přednost antice, renesanci nebo baroku, přijdete si na své.
Já jsem si vybrala Vicenzu, a to čistě z toho důvodu, že jsem divadelník a v tomhle městě se nachází unikátní renesanční divadlo. Teatro Olimpico se dochovalo přesně v té podobě, v jaké bylo na konci 16. století zprovozněno, dokonce se tady čas od času hraje, jinak ale můžete prostor navštívit i sám o sobě. Takže pokud stejně jako já divadlo milujete, tohle prostře potřebujete vidět. Vicenza je ale rájem také pro všechny, kdo obdivují práci Andrey Palladia (a ano, k těm se taky řadím), protože tady najdete spoustu jeho staveb, případně jím inspirovaných staveb. Nevynechte Basilicu Palladianu, která mimo jiné nabízí krásný výhled ze střechy, případně zavítejte také do některého z vicenzských kostelů a projděte se v parku Querini. A pokud byste měli čas a třeba i auto, můžete si udělat výlet ještě do nejbližšího okolí města do některé z Palladiových vil nabízejících možnosti prohlídky.

Itálie je a nejspíš vždycky bude mojí srdcovou záležitostí. Začala jsem ji objevovat před pár lety v Benátkách a od té doby už zvládla navštívit řadu dalších ikonických míst.  Ještě hromada mi toho ale k objevení schází, takže kdo ví, kam nějaký můj další italský výlet povede. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat