Eva Heyd - I já se toulal ulicemi Manhattanu

New York je věčně živou pulzující metropolí, která nikdy nespí a nikdy si nedopřeje oddechu. Nevypadal tak však vždycky. Jak se vlastně dnešní velkoměsto zrodilo, co tomu předcházelo a jak šel se zdejším územím čas? Autorka bere čtenáře na procházku historií do dob, kdy na ostrově jménem Manhattan ještě sídlily indiánské kmeny, a popisuje, jak je evropští dobyvatelé postupně vyhnali a začali zdejší krajinu proměňovat k obrazu svému...

Kniha je rozdělena do dvanácti kapitol, které tematicky a chronologicky mapují vývoj New Yorku. Struktura je vcelku pravidelná, protože autorka vždy nejprve obecně povypráví o určité historické etapě a čtvrti, která je s ní nějakým způsobem provázána, načež doplní své vyprávění medailonkem nějaké zajímavé osobnosti spojené právě s daným tématem. Čtenář se díky tomu dozvídá, jak byla oblast vlastně objevena a osídlena, jakým způsobem se město začalo rozrůstat a jak se postupně proměňovalo v jednu z nejlidnatějších metropolí Spojených států amerických. Nechybí informace o nejrůznějších přistěhovaleckých skupinách a jejich čtvrtích, o bohémské atmosféře či o miliardářích a filantropech, kteří vtiskli Manhattanu jeho nezaměnitelné panorama plné mrakodrapů.

Jak už sám název napovídá, autorka se zaměřuje primárně na Manhattan, ostatní newyorské čtvrti lehce upozaďuje, což však ostatně souvisí s vývojem New Yorku a skutečností, kde se psala historie. Okrajově jsou zmíněny Brooklyn a Bronx, a to především v souvislosti s rozrůstáním města. Samostatné kapitoly jsou věnovány například mrakodrapům, mostům, Central Parku nebo rozličným muzeím. Z osobností se čtenář může dozvědět mimo jiné o Alexanderu Hamiltonovi, rodině Rockefellerů nebo Waltu Whitmanovi. Každý ze zmíněných velikánů se nějak promítl do života města a ovlivnil jeho podobu, byť některé z těchto odkazů se do dnešních dnů nezachovaly. Jednou z velkých devíz knihy je to, že autorka dovede zprostředkovat nejen aktuální podobu New Yorku, ale i jeho minulý obraz dávno strávený zubem času.

Kniha je doplněna bohatým obrazovým materiálem. Každá kapitola je uvedena celostránkovou či dvoustránkovou ilustrací předjímající, o čem v ní bude řeč, text je navíc průběžně doplňován fotografiemi, a to jak aktuálními, tak historickými. Autorka se snaží ukázat město v jeho nejrůznějších podobách a na stránkách svojí knihy zachycuje nejen postupný vývoj New Yorku, ale především jeho atmosféru a všechno, co se do ní promítá a co z města dělá onen živý pulzující organismus, jímž bezesporu je. Navíc dokonale vládne jazykem, takže přestože se v podstatě jedná o odborný, respektive populárně naučný text, dokáže čtenáře vtáhnout a udržet si jeho pozornost, protože umí psát nesmírně čtivě.

I já se toulal ulicemi Manhattanu je skvělou exkurzí do historie New Yorku, stejně tak však skvělým průvodcem po současném městě, který vám dokáže odhalit spoustu skrytých tajemství a zákoutí, na která byste za normálních okolností nenarazili. Pro nové cestovatele může sloužit jako inspirace, co vidět a neminout, pro lidi s městem obeznámené coby milá připomínka zdejší atmosféry a míst, kde se tvořily dějiny. Pokud skrz stránky knih rádi cestujete, tahle vám to umožní, pokud se jejich prostřednictvím rádi vracíte na svá zamilovaná místa, rozhodně s ní nesáhnete vedle. Autorce se povedlo dokonale zachytit atmosféru pulzující metropole, ukázat, jak se z vcelku nehostinného kousku půdy stalo velkoměsto, a zachytit New York ve vší jeho proměnlivé nádheře. Je to kniha, která se vám vryje pod kůži stejně jako město samo.

Žádné komentáře:

Okomentovat