Lisa Kleypas - Tajemství letní noci

Náležet ke šlechtě, ale přitom být chudá jako kostelní myš není žádný med. Anabelle Peytonová o tom ví své. Po smrti otce nezůstalo její rodině nic než dluhy a londýnský život je drahý. Pokud chce dívka udržet svého bratra na studiích a zároveň zajistit sobě i matce odpovídající životní úroveň, bude se muset velmi dobře vdát. Ovšem dobře situovaní svobodní šlechtici nerostou na stromech, nemluvě o tom, že málokterý by stál o nevěstu bez věna.

Anabelle prožívá svou již třetí společenskou sezónu a pomalu se z ní stává čekanka. Disponuje sice mnoha půvaby, ty však nedokážou překonat fakt, že nemá žádný majetek, který by mohla do manželství přinést. Už tak skromné prostředky z dědictví po otci se pomalu rozplývají v prach a dívka má poslední možnost slušně se provdat. Pokud totiž neuloví manžela do konce sezóny, ocitne se její rodina v nezáviděníhodném postavení a ona bude nejspíš nucena přistoupit na nabídku některého z ženatých šlechticů a stát se jeho milenkou, což se příčí všem jejím morálním zásadám.

Simon Hunt patří ke skupině lidí, kteří zbohatli na průmyslu a díky chytrým investicím si slušně nahrabali. Říká se sice, že peníze nesmrdí, přesto smetánka se šlechtickými tituly pohlíží na lidi jeho druhu svrchu, jelikož neuznává nikoho, kdo si na živobytí vydělává prací. Simon je sice čas od času mezi šlechtice pozván, na každém kroku však pociťuje, že mezi ně ve skutečnosti nepatří. Anabelle ho nemůže vystát, protože ji uráží svou přezíravou arogancí i sebevědomým vystupováním, zároveň však nedokáže popřít, že ji nebezpečně přitahuje. A že pobývat déle v jeho společnosti by mohlo nevyhnutelně vést ke katastrofě.

Román je zasazen do období poloviny 19. století, historie tady nicméně hraje čistě úlohu kulisy a pomáhá k dobudování atmosféry. Autorka se sice inspirovala některými problémy, s nimiž se viktoriánská společnost potýkala, nedělá si však zvláštní starosti s historickou hodnověrností a s ohledem na žánr to asi vyloženě nevadí. Jde totiž primárně o romantický příběh, v němž stěžejní úlohu zaujímá vývoj vztahu mezi hlavními hrdiny, kteří si k sobě navzdory vzájemným odlišnostem hledají cestu. V příběhu jsou nicméně reflektovány také vztahy rodinné a přátelské, protože hlavní hrdinové jsou obklopeni řadou lidí, kteří mají vliv na jejich chování i charakter.

Příběh je vyprávěn ve třetí osobě povětšinou z pozice hlavní hrdinky, v několika pasážích má čtenář šanci vnímat dění také z pozice Simona. Příběh není dějově nijak zvlášť komplikovaný, hlavní je romantická linka, autorka má nicméně sklony k možná až zbytečné dramatičnosti, která působí poněkud účelově. S ohledem na žánr se objevuje i několik pikantnějších scén, erotika však není vyloženě explicitní a ponechává poměrně dost prostoru pro čtenářovu vlastní fantazii.

Tajemství letní noci je příjemně čtivou historickou romancí, která nemá moc čím překvapit. Děj je vcelku banální a točí se téměř výhradně kolem hledání ženicha, jen občas je okořeněn nějakým dramatickým momentem. Právě v nich jako by se však autorka vyžívala a občas se jedná o drama lehce účelové. Navzdory tomu však text příjemně plyne a odsýpá a román splní to, co od něj očekáváte. Je to romantika v krásných historických kulisách, u které se dá dokonale vypnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat