Martin Moravec - Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení

Pracovat pro kriminálku je bezpochyby snem nejednoho z nás. Tím spíš, že nám televize ve velkém servíruje nejrůznější detektivky, v nichž zapálení vyšetřovatelé přicházejí na kloub těm nejzapeklitějším zločinům. Jaká je však realita policejní práce? A jak moc se liší od toho, co jsme zvyklí vídat na obrazovkách. Nejen o tom je další z rozhovorů Martina Moravce.

Josef Mareš se k policii dostal spíše náhodou, za řadu let v aktivní službě se nicméně vypracoval až do čela pražské mordparty a stál u vyšetřování mnoha zločinů a kriminálních kauz. V rozhovoru s Martinem Moravcem poodkrývá zákulisí policejní práce včetně nejrůznějších vyšetřovacích metod a postupů. Rozhovor je rozdělen do pěti částí, každou z nich vždycky zaštiťuje nějaké konkrétní téma, nicméně vzájemně se prolínají a odkazují na sebe. V rámci rozhovoru se řeší vražda jako taková, oběti, vrazi, pozůstalí nebo třeba vyšetřovací metody. A zatímco první čtyři kapitoly jsou primárně o policejní práci, ta poslední přibližuje osobnost Josefa Mareše a jeho kariéru.

Rozhovor je strukturována tak, aby otázky dávaly smysl, rozvíjely se navzájem a pomohly složit kompletní obrázek. Jednotlivé dotazy jsou návodné a poskytují Marešovi dostatek prostoru pro to, aby se mohl rozpovídat, je-li to potřeba, autor se ho dále doptává, případně ho nechá problematiku upřesnit. Díky tomu vzniká velmi plastický obrázek policejní práce, který sice neodhaluje všechna vyšetřovatelská tajemství, nicméně umožňuje poměrně hluboce nahlédnout do policejních postupů. Navíc je obohacen o řadu zábavných historek, které pomáhají vykreslit atmosféru práce a ukazují, že vlastně může být i zábavná. Zároveň tady dochází k demytizaci policejního řemesla, protože Mareš mimo jiné vyvrací řadu mylných předpokladů, které jsou v lidech zakořeněny kvůli sledování kriminálek.

V audio podobě má kniha charakter klasického rozhovoru, kdy jeden interpret klade otázky a druhý na ně odpovídá. Coby Josef Mareš byl obsazen Miroslav Hanuš, za Martina Moravce mluví Josef Pejchal. V úplném úvodu knihy potom promlouvá i přímo Josef Mareš, takže čtenář, respektive posluchač, má šanci seznámit se s jeho skutečným hlasem. Volba obou interpretů nicméně dopadla velmi dobře, oceňuji zejména to, že po předchozích dvou audioknihách Témbr přistoupil k nahrazení Moravce školeným interpretem. Díky tomu působí celá kniha konzistentně, mezi oběma mluvčími není v projevu zásadní rozdíl a posluchač není vytrháván kvůli špatné intonaci či podobným nedostatkům souvisejícím s nedostatečným hlasovým výcvikem.

Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení je velmi zajímavá sonda do policejní práce, která zodpovídá mnoho otázek, na něž by se možná běžného člověka ani nenapadlo zeptat. Je tu přiblíženo několik skutečných kauz, Josef Mareš zároveň neváhá otevřeně vyjadřovat svůj názor na určité lidi či profese, což může v konečném důsledku působit lehce kontroverzně. V audio podobě je rozhovor velmi kvalitní, oba interpreti se příjemně poslouchají a celkové zpracování zvuku včetně nejrůznějších tematických předělů je velmi dobré. Rozhovor sám i jeho audioknižní verzi tedy nemůžu než doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat