Martina Merisi - Duše na cestách

Pro cestování má každý z nás své vlastní důvody. Někdo touží poznávat krásy světa, jiný si chce na cestách trochu přivydělat a další potřebuje objevit sám sebe. Bez ohledu na prvotní impulz je však cesta cíl. Své o tom ví i Martina Merisi, která se rozhodla vypravit na dálkový pochod napříč Pyrenejemi označovaný GR 11, aby se o sobě dozvěděla něco nového a přišla na to, kam by měla její životní cesta vlastně vést.

Začíná podzim, Martina je na pouličním festivalu v Bilbau a pomalu se začíná hroutit ze svého vlastního nápadu. Rozhodla se totiž přejít Pyreneje v tu nejméně vhodnou dobu, na přelomu září a října, kdy pomalu končí sezóna, všechny zdejší chaty a útulny se pro turisty zavírají, a navíc hrozí riziko častých a intenzivních bouřek. Z nápadu, o jehož proveditelnosti ani trochu nepochybovala, se najednou stává nápad, který by snad měla radši rovnou vzdát. Štěstí však přeje odvážným, takže navzdory všemu strašení nakonec na trek vyráží a čeká jí šest nezapomenutelných týdnů s batohem na zádech v lůně hor.

GR 11 je jednou z mnoha dálkových tras, jimiž je protkána Evropa, a řadí se k těm náročnějším, protože nejen že měří úctyhodných 840 km, ale navíc na ní člověk musí zdolávat značné převýšení, které se dohromady počítá v tisícovkách metrů. Spojuje Atlantský oceán se Středozemním mořem a nabízí spoustu dechberoucích výhledů, které jsou však často vykoupeny extrémně náročným a mnohdy dokonce nebezpečným stoupáním. Na trase si člověk snadno může sáhnout až na dno svých sil, pokud se však rozhodne vytrvat a nevzdat to, už jen sama cesta pro něj může být odměnou.

Autorka se rozhodla svou knihu pojmout jako žánrově poměrně pestrý mix, do nějž se hodně promítají její osobní preference a životní zkušenosti. Jedná se o cestopis, v němž je den po dni mapováno její putování po GR 11, zároveň zde však není nouze ani o nejrůznější zábavné historky, vzpomínky vyvolané náhodnými volnými asociacemi nebo autorčiny úvahy nad řadou témat. Nejde tak jenom o popis vnější cesty po hřebenech hor, ale i o popis vnitřního putování autorky k ní samé a k tomu, co se o sobě vlastně naučila. Kniha je plná motivačních proslovů, takže velmi záleží na tom, jestli se dovedete naladit na stejnou notu či vnímáte zachycovanou problematiku stejně. V takovém případě s vámi totiž kniha nejspíš bude velmi rezonovat, v opačném vás mnohem spíš otráví.

Autorčin styl je mimořádně čtivý, takže přestože putování samo je svým způsobem jednotvárné, čtenář se u něj nenudí. Výhodou je, že Merisi se nebojí ukazovat cestování i s jeho negativními stránkami a prezentovat sama sebe jako člověka s mnoha slabostmi a pochybnostmi. Vyprávění je díky tomu extrémně lidské. Kniha je doplněna o obrovské množství fotografií dokreslujících prostředí, o němž je řeč, pro ještě lepší zachycení atmosféry je kniha navíc vybavena QR kódy odkazujícími na videa. Čtenář si tak aspoň zprostředkovaně může vychutnat výhledy nebo zažít nefalšovanou horskou bouřku.

Duše na cestách je tak trochu cestopis, tak trochu životopis, tak trochu motivační literatura... žánrově se jedná o knihu velmi nevyhraněnou, každý si v ní však může najít své. Autorka má velmi čtivý styl protkaný laskavým humorem i řadou někdy zdánlivě banálních, ale vlastně překvapivě hlubokých myšlenek. Je to popis jejího putování přes hory k sobě samé, v němž se s ohromnou upřímností odhaluje až na dřeň. Díky bohaté obrazové dokumentaci si čtenář dovede prostředí velmi plasticky představit, videa mu navíc zprostředkovávají atmosféru. Pokud jste naladění na podobnou notu jako autorka, kniha s vámi bezpochyby bude rezonovat a třeba se i stane inspirací, abyste se sami na nějakou podobnou cestu vydali. Mě tedy rozhodně inspirovala.

Tímto děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat