Nicole Böhmová - Poslední tanec

Ona je z prominentní rodiny, vede prestižní uměleckou školu a nemusí si dělat žádné starosti s budoucností. On žije na ulici, nemá peníze ani vyhlídky a v podstatě jenom přežívá ze dne na den. Dva lidé, jejichž společenské postavení už nemůže být rozdílnější, přesto dva lidé, které osud svede dohromady.

Gillian za sebou má vážně těžký den. Musela poslat na nucenou dovolenou hlavního účetního, kvůli jehož chybám se škola dostala do finančních problémů, vzniklé peněžní mezery nejspíš bude muset uhradit ze svého, a navíc hrozí, že se o všem dozví její otec, který by měl kvůli léčbě rakoviny odpočívat a rozhodně se nesmí rozčilovat. Gillian nerada vystupuje z pozice ředitelky, protože ji ničí likvidovat cizí sny a komplikovat komukoliv život, škola však musí mít přednost před vším. Protože si potřebuje trochu pročistit hlavu, vyrazí na procházku a u Brooklynského mostu narazí na velmi nadaného tanečníka, jehož vystoupení jí doslova učaruje.

Jaz žije v opuštěné tovární hale a na živobytí si vydělává jako pouliční tanečník. Veškerý jeho majetek sestává z přenosného přehrávače, pár kousků oblečení a toho, co si vydělá vystupováním. Nemá zrovna nejlepší den, při jeho posledním vystoupení mu ale neznámá dívka daruje padesát dolarů, což je v jeho situaci nezanedbatelná částka. Bohužel hrozí, že stejně snadno, jako k penězům přišel, mu zase budou odcizeny. Na místě jeho vystupování se totiž objeví gang mladíků, kteří ho chtějí okrást. Jaz zvažuje svoje možnosti a rozhodne se utéct. Málem by se mu to nepovedlo, ovšem pak se nečekaně objeví Gillian a před potenciálními útočníky ho zachrání. Mohlo by to být jejich první i poslední setkání, osud však chce, aby na sebe narazili znovu.

Autorka nás druhým dílem své volné série vrací do prostředí New Yorku a zdejší umělecké akademie zaměřené na výchovu budoucích herců, tanečníků i zpěváků. V příběhu se letmo mihnou postavy z Posledního songu, pozornost je ale tentokrát věnována úplně nové dvojici. Vlastně je to taková obrácená Popelka, protože čtenáři se dočkají romantického vztahu mezi bohatou a úspěšnou dívkou a klukem z ulice, přesto nejde o vyloženě pohádkové klišé. Autorce se povedlo vztah mezi hlavními hrdiny a jeho vývoj vystavět tak, aby měl svou vlastní dynamiku a oba protagonisté v něm vystupovali jako samostatné a nezávislé osobnosti, které se vzájemně doplňují, ale nejsou na sobě nutně závislé ani se nevyužívají. Vykreslený vztah je v rámci možností zdravý, autorka nemá potřebu uchylovat se k uměle vykonstruovaným dramatům a do popředí všeho staví komunikaci, takže přestože oba hrdinové mají své zkraty, po většinu času jednají jako rozumní dospělí lidé, kteří si umí o svých problémech promluvit.

Velkou přidanou hodnotou románu je prostředí New Yorku i umělecké akademie. Stejně jako v případě prvního dílu se čtenář snadno přenese za oceán mezi mrakodrapy, spolu s hrdiny se prochází přes Brooklynský most, obdivuje panorama Manhattanu a bloudí Central Parkem. Románem navíc velmi silně prostupuje umění, které je pro oba hlavní hrdiny hnacím motorem a smyslem jejich existence. Autorka má velmi čtivý styl, který se zároveň vyznačuje nepopiratelnou mírou poetičnosti a obsahuje řadu nádherných a univerzálně platných myšlenek.

Poslední tanec je velmi příjemnou romancí, která sice má lehce pohádkový nádech, ale nijak se nezpronevěřuje pravidlům žánru. Autorce se povedlo představit dva velmi silné, nezávislé lidi, mezi nimiž to jiskří a kteří navzdory rozdílnostem hledají způsoby, jak se vzájemně přiblížit a pochopit. Značnou přidanou hodnotou je také prostředí New Yorku i umělecké akademie, které obojí je vykresleno velmi plasticky a čtenáři doslova ožívá před očima. Autorka má nesmírně čtivý, poetický styl protkaný krásnými, silnými myšlenkami a dovede čtenáře naplno vtáhnout do svého světa. Tenhle román jenom nečtete, jste jeho součástí.

Žádné komentáře:

Okomentovat