Daphne du Maurier - Francouzova zátoka

Tajemný Cornwall, v němž prý stále ještě přebývají víly a skřítci, jedno dlouho opuštěné panství a jeden pirát, který se svou lodí olupuje počestné občany jinak ospalého městečka. Francouzský kapitán usoudil, že potřebuje ve svém životě trochu vzrušení, anglická šlechtična pro změna chtěla uniknout z intrikami prolezlého Londýna do lůna přírody. A možná se ukáže, že ve skutečnosti hledají oba totéž.

Dona St. Columbová je známá svým sklonem k poněkud ukvapeným rozhodnutím, ovšem je to právě její impulzivnost, co na ní ostatní milují. Když však sama pro sebe překročí hranici, za kterou se nikdy nechtěla dostat, usoudí, že nastal čas přestat s hloupostmi a odjet někam daleko. Londýnský smetánka ji totiž k smrti nudí. Sebere proto děti a chůvu a vydá se s nimi do Navronu, venkovského sídla svého muže. Očekává, že v lůně přírody si odpočine od intrikování i lidí, kteří jí jsou už samotnou svou existencí nepříjemní. Netuší však, že tu na ni čeká snad největší dobrodružství jejího života.

Krátce po příjezdu Dona zjistí, že v blízkosti domu se objevili piráti, kteří ohrožují klidný spánek obyvatel přilehlého městečka. Když navíc Dona ve své ložnici objeví cizí tabák a francouzskou knihu poezie, pojme podezření, že její dům je s pirátskou lodí v užším spojení, než by si kdy pomyslela. To se ostatně záhy potvrdí a Dona zjistí, že ji to k francouzskému korzárovi podivně táhne. Představuje totiž všechno, čím není její manžel, a především jí dává pocit, že může po dlouhé době zase pořádně žít.

Příběh se točí primárně okolo Dony, která se snaží najít si ve světě místo, které by jí vyhovovalo, ale zároveň uspokojovalo všechny její potřeby. Touží po dobrodružství a romantické lásce, zároveň však nedokáže odolat pohodlnému životu a využívání všech výhod svého postavení krásné, dobře situované vdané ženy. Uvědomuje si, že lidé okolo ní, včetně jejího manžela, jsou nebetyční hlupáci a baví ji hrát si s nimi a opovrhovat jimi, zároveň však není ochotna nechat se jimi na oplátku také odsoudit. Ráda by prožila velký romantický příběh ovšem tak, aby neohrozil její postavení. Nebojí se riskovat pro to, co považuje za správné, má to však své meze.

Autorka svůj příběh zasadila na pobřeží Cornwallu a hraje si s jeho podobností Francii, stejně jako s faktem, že se jedná o kraj víl a skřítků, kde se můžou dít ty nejnepravděpodobnější zázraky. Dobové ukotvení není zcela jasné, na základě popisované módy však pravděpodobně půjde o 17. nebo 18. století. Historie tady nicméně slouží čistě jako kulisa, tudíž na přesnějším zařazení příliš nezáleží. Autorka se čtenářům snaží předat spíše jakousi neskutečnou atmosféru a střet snu s realitou, která může být dost často nepříjemná, a to zejména svou všedností. Celkový styl je nesmírně čtivý a postavený primárně na dialogu, takže stránky rychle ubíhají a text plyne.

Francouzova zátoka je příběh s velmi příjemnou atmosférou, který si půjčuje historické kulisy, aby do nich zasadil nekonvenční hrdinku, která svým chováním i postojem k životu předběhla dobu a je velmi moderní. Navzdory historické stylizaci v sobě má vyprávění jistou nadčasovost, díky níž by se mohlo odehrávat vlastně kdykoliv a kdekoliv. Autorka si hraje s atmosférou a buduje kolem svých postav trochu tajuplné kouzlo, zároveň však nemá sklony ke zbytečné popisnosti a pohání svůj příběh stále vpřed. Jde vlastně o příjemné čtení z Cornwallu, o příběh, který se mohl, ale také nemusel stát.

Žádné komentáře:

Okomentovat