Kerstin Gierová - První stříbrná kniha snů

Ovládat své sny se může do určité míry naučit každý, ne každý však má tak živé a neuvěřitelné sny jako Liv. Když se dívka přestěhuje za matkou do Anglie, rozhodně nepředpokládá, že její život nabere zcela nečekané obrátky. Má to být prostě jen další rok v další neznámé škole, ovšem ten se promění v něco mnohem víc.

Liv Silberová je na stěhování zvyklá. Vzhledem k tomu, že její matka je univerzitní profesorkou, nikdy se na jednou místě neohřejí moc dlouho a dívka už přestala počítat, kolikrát musela změnit školu a začít si zvykat na nový kolektiv. Aspoň že Londýn leží v zemi, jejíž jazyk ovládá, takže aklimatizace bude snazší. Bohužel však nemá jít o jedinou změnu, jíž jsou Liv a její mladší sestra vystaveny. Jejich matka se totiž zamilovala a hodlá se svým novým partnerem žít. Ne že by jí dcery nepřály štěstí, ale klidně by s randěním mohla ještě nějaký ten pátek počkat, aspoň do doby, než odejdou na vysokou. Takhle ale skončí s dvojicí nevlastních sourozenců, s nimiž to nebude jen tak.

Grayson, Livin nový nevlastní bratr, očividně něco tají. Dívka se totiž v noci ocitne v podivném snu o londýnském hřbitově, kde se Grayson spolu s několika dalšími kluky ze školy pohybuje a provádí tam podivný rituál, do něhož se Liv shodou náhod přimotá. Začíná se zdát, že právě ona by mohla být řešením problémů, do nichž se kluci dostali. To, s čím se zapletli, je ale tak neuvěřitelné, že dívka neví, co si myslet. Na jednu stranu je to totiž celé nesmysl, na druhou by mohlo jít o život.

Román otevírá novou trilogii, v níž se autorka zabývá magickou říší snů a vším, co je v ní možné. Hlavní hrdinka se ocitá v pro ni novém světě, který postupně poznává a snaží se pochopit jeho zákonitosti, ačkoliv si není jistá, jestli na něj, případně na zlo, které by se v něm mohlo ukrývat, věří. Děj není příliš komplikovaný, v některých ohledech se dá vývoj odhadnout, přesto je všechno, co autorka popisuje, příjemně barvité a zajímavé a čtenář si užívá průzkum snového světa stejně jako hlavní hrdinka. Nechybí ani romantická linka, která je možná lehce uspěchaná a vzniká trochu zničehonic, celkový dojem však nenarušuje.

Vypravěčkou je přímo hlavní hrdinka, tudíž příběh je líčen v ich-formě. Autorka má mimořádně čtivý styl, díky čemuž stránky rychle ubíhají, zároveň dovede velmi dobře popsat svět pubertálníma očima a jazykem. Hrdinové se chovají přiměřeně svému věku, přesto působí vcelku rozumně a vyspěle. Hlavní hrdinka je extrémně racionální, a to navzdory nadpřirozeným věcem, které se jí dějí, málo čím se nechá vyvézt z míry a vždycky se snaží přijít s řešením či vysvětlením, které je nejmíň přitažené za vlasy. Zároveň však do sebe s obrovskou zvídavostí jako houba nasává všechno, co se okolo ní děje a zůstává otevřená naprosto čemukoliv.

První stříbrná kniha snů je extrémně zábavné čtení ze středoškolského prostředí se zajímavým fantasy prvkem. Autorka se rozhodla stvořit svět snů, v němž hraje prim lidská fantazie, ovšem který nemusí být jenom milý a nevinný. Díky sympatickým postavám s rozumným chováním, slušně napsané romantické lince i celkovému stylu, který je vtipný a extrémně čtivý, stránky rychle plynou a čtenář se dovede do příběhu naplno ponořit. Rozhodně se jedná o dobře našlápnutý úvod série, která má potenciál bavit i starší čtenáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat