Hanka Grehová & Medojed - Těžký život knihomolů


Být knihomolem není jen tak, o tom my, kdo k nim patříme, víme své. Strasti spojené s láskou ke knihám dokáže nejlépe pochopit jen ten, kdo je naladěný na stejnou notu. Co všechno nás vlastně trápí či jaké jsou naše zlozvyky? To velmi umně zachycují Hanka Grehová a Medojed ve své knize (nejen) komiksů.

Kniha je rozdělena do několika částí, které jsou však všechny tematicky propojené čtením. Nejprve jsou představeni všichni protagonisté zastupující různé druhy knihomolů, následuje gró v podobě jednotlivých stripů. Komiksy jsou obvykle složeny že čtyř políček s tím, že jeden komiks patří na jednu stranu. Zároveň se však objevují i komiksy delší, případně na pokračování. Každý strip vždy směřuje k závěrečné pointě a zachycuje nějaký problém, s nímž se knihomol potýká. Může to být půjčování knih, čekání na další díl série či cossplayování. Většinou se jedná o komiksy ze života, mnohé z nich jsou inspirovány přímo autorskou dvojicí či jejich známými.

Vedle stripů má kniha ještě další tři části. První z nich je jakýmsi knihomolským slovníčkem, v němž jsou osvětleny pojmy spojené se čtením a knihami, často pod lehce neeortodoxními názvy. Každý pojem je navíc doplněn i názornou ilustrací. Druhou jsou citáty a rčení poupravené na míru knihomolům. Následuje část povídací, v níž autoři opět vysvětlují některé pojmy, případně dávají konkrétní komiksy do širších souvislostí, a také promlouvají o inspiraci v jejich životech. Zároveň zde i poodhalují zákulisí vzniku knihy, to, jak fungovala jejich spolupráce, na čem se shodli a v čem se naopak jejich představy diametrálně lišily.

Kresba je vcelku jednoduchá, založená na výrazných obrysových liniích a zjednodušení. Každá postava je trochu jiná a jedinečná, takže čtenář je od sebe snadno rozezná, zároveň však nemůže být pochyb o jednotném autorství. Postavy jsou přirozeně lehce deformované, nejvýraznějším prvkem na nich jsou oči, autorce se ovšem daří promítat jim do tváří konkrétní výrazy, díky čemuž komiksy nepostrádají emoce ani atmosféru.

Těžký život knihomolů je kniha, kterou zvládnete přelouskat za hodinu, maximálně za dvě, budete-li chtít zaobírat se některými komiksy podrobněji. Je to v podstatě knižní hříčka na pobavení, v níž se každý knihomol najde a která ho utvrdí v tom, že se svými problémy rozhodně není sám. Kresba je jednoduchá, ale dostatečně výrazná, aby byla zapamatovatelná, jednotlivým stripům neschází pointy a celkově je to prostě odpočinkové čtení, ke kterému se budete rádi vracet.

Žádné komentáře:

Okomentovat