Rachel Lynn Solomon - See You Yesterday

Cestovat časem by mělo být nemožné nebo přinejmenším naprosto vyloučené. A uvíznout v časové smyčce zrovna tak. A přesto se Barrett právě tohle stane. Pokud nechce strávit zbytek života uvězněná v jediném dni, bude muset přijít na způsob, jak z toho ven. Jejím jediným potenciálním pomocníkem je přitom Miles, který má očividně ten samý problém. Chtělo by se říct, že ve dvou musí být pátrání po řešení snazší, má to však jeden drobný háček - ti dva se nemůžou vystát.

Barrett se na vysokou těšila, protože doufala v nový začátek daleko od lidí, kteří jí na střední dělali ze života peklo. Její budoucnost na univerzitě však zatím nijak zářně nevypadá. Všechno to začne už ráno v první den školy. Objeví se totiž její nová spolubydlící, shodou okolností její bývalá nejlepší kamarádka, s níž se ale nerozešly úplně v dobrém. Na hodině fyziky, kde se ocitla v podstatě omylem, se stane terčem posměchu kvůli spolužáku Milesovi, který se z těžko pochopitelného důvodu chová jako totální kretén. A aby toho nebylo málo, na svém interview pro školní noviny, kam chce psát, absolutně pohoří. Tím však série denních katastrof nekončí. Věrná svému předsevzetí začít znova se Barrett vydá na večírek do domu sesterstva. Zpočátku se tu dobře baví, pak však několik nešťastných náhod vede k tomu, že dům podpálí. Mohl by její první den být ještě horší?

Barrett počítá s tím, že se na univerzitě doživotně znemožnila a po zbytek studia by měla radši lézt kanály. Stane se však něco nečekaného. Když se ráno probudí, pořád je 21. září a její den se opakuje. Jako by jí osud dal druhou šanci všechno napravit. Napodruhé se dívka snaží žádnou katastrofu nezpůsobit, přesto se ráno opět probudí do stejného dne. Jak má záhy zjistit, není v tom však sama. I jejímu spolužáku Milesovi se den opakuje, navíc v něm trčí o poznání déle než ona. Šancí, jak najít cestu z jejich prekérní situace, by mohla být spolupráce. To by však Barrett nesměla mít pocit, že ji Miles sabotuje. A zdá se, že ani ona jemu k srdci zrovna dvakrát nepřirostla. Mají ti dva vůbec šanci něco vyřešit?

Autorka se rozhodla svoje hrdiny uvěznit v časové smyčce, jejíž existenci vysvětluje víceméně vědecky. Hraje si s různými teoriemi, proč a jak vznikla, zároveň však rozvíjí charaktery svých hrdinů a nechává je ze situace těžit. Oba dva totiž hledají cesty, jak se ze smyčky vymanit, a postupně se přitom poznávají navzájem, ale také odhalují skutečnou hloubku sama sebe. Chtějí si život naplno užít a otestovat všechny jeho možnosti, zároveň se však díky tomu učí přijímat i všechny svoje chyby a nedostatky a nalézají v sobě odvahu být tou nejlepší verzí sebe sama.

Příběh je napsán velmi čtivě, autorka jej staví hodně na dialogu a slovních přestřelkách mezi hlavními hrdiny. Zároveň však dává prostor i jejich vnitřnímu světu a nejrůznějším úvahám a velmi dobře vystihuje atmosféru vysoké školy a toho, jak se člověk občas cítí ztracený ve světě, do něhož nezapadá, protože nedokáže najít způsob, jak zapadnout. V příběhu hraje roli lehce mysteriózní prvek, autorka však nepracuje s časovou smyčkou jako s fantasy, nýbrž spíš jako s vědeckou anomálií, na niž se hrdinové pokouší najít stejně vědecké řešení. Otevírá se tady otázka cestování časem, respektive paralelních vesmírů a autorka představuje i několik teorií, které jsou právě s tímto fenoménem spjaty.

See You Yesterday je dobře napsaným románem se zajímavou zápletkou, která na jednu stranu vychází z obliby cestování časem, zároveň však tento fenomén staví do jiného světla, než je obvyklé. Autorce se povedlo napsat zajímavé hrdiny, kteří jsou pro své okolí outsideři, ale přesto, nebo možná právě proto, si k sobě dovedou najít cestu. Oba mají svoje chyby a oba jsou občas na facku, přesto si je zvládnete oblíbit. Neschází ani romantická linka, která je věrohodná, v rámci vývoje příběhu dává smysl a je v ní něco neskutečně milého. Celkově jde o oddechovku, která se však nebojí ani hlubších témat a dovede vám vykouzlit úsměv na rtech.

Žádné komentáře:

Okomentovat