Thomas Savage - Síla psa

Dva bratři na jednom z nejbohatších rančů v širém okolí a jedna mladá vdova, která jim obrátí život vzhůru nohama. Síla psa patří ke klasikám americké literatury a odkazuje se k tradici westernových příběhů, namísto dobrodružství se však na stránkách románu odehrává komorní rodinné drama, jehož účastníci zatím ještě netuší, jak hluboce je zasáhne.

Phil a George jsou zvyklí žít a sdílet spolu prakticky všechno. Od chvíle, kdy se jejich rodiče rozhodli ranč opustit a dát přednost pohodlnějšímu životu ve městě, připadá starost o rozsáhlé pozemky jim. Sice jim to poměrně dost vynáší, zároveň to však znamená spoustu práce a nutnost rozdělit si povinnosti. Tomu ostatně nahrává i skutečnost, že každý z bratrů je jiný a hodí se pro jiný druh činnosti. Zatímco Phil obstarává většinu praktických záležitostí okolo hospodářství, George se stará o ekonomickou stránku věci a účty.

Život se odvíjí v pravidelném a neměnném tempu, které však má být narušeno. V blízkém městečku žije lékař se svou ženou a synem. Jeho život byl zpočátku klidný, příjemný a naplněný, pak se však projevily jeho sklony k alkoholismu a neschopnost být mužem, jakým by si být přál, jej dohnala až k sebevraždě. Mladá vdova se s jeho smrtí pere statečně a snaží se především zabezpečit svého syna. Když jí nicméně do života vstoupí George, novému vztahu se nebrání. Nemůže tušit, že Philovi je tenhle sňatek hodně proti mysli a je odhodlaný udělat bratrově manželce ze života peklo.

Román se obrací do minulosti a ukazuje skomírající divoký západ, jehož kovbojové se pomalu stávají přežitkem. Lidé totiž chtějí žít jinak a pro pohodlí opouští pradávnou touhu po dobrodružství a svobodě. Autor to demonstruje na postavách obou bratrů, kteří jsou velmi rozdílní, a přestože jejich vztah je vcelku přátelský, nemají šanci se navzájem pochopit. Phil z duše nenávidí jakoukoliv změkčilost a zahálku. Svůj život zasvětil práci na ranči, zároveň si však zakládá na své mimořádné inteligenci a ostatní lidé jsou mu pro smích. Myje se párkrát do roka v potoce, mluví nahlas a urážlivě,  a ze všech sil se snaží reprezentovat vzor muže, jaký by podle něj měl být. George není na rozdíl od bratra pronikavě inteligentní, vyznačuje se však dobrosrdečností a dovede se chovat tak, aby se lidé okolo něj cítili dobře. Nepotrpí si na intelektuální hovory, jeho život je složen z prostých zábav a radostí, které korespondují s jeho nekomplikovaností.

Přestože román má nádech historie, v určité chvíli se mění v poměrně drsné psychologické drama, v němž postavy svádí boj kdo s koho. Autorovi se povedlo vykreslit extrémně zajímavé charaktery, které se potýkají s nejrůznějšími vnitřními démony, přičemž celou jejich hloubku čtenář netuší až do úplného závěru. Vyprávěcí styl je lehce starosvětský a po dějové stránce není román příliš výrazný. Mnoho se v něm neděje a autor se soustředí především na zachycení vzájemných vztahů mezi hrdiny a popis až nudné každodennosti, která je kulisou pro jejich chování a dodává kolorit jejich existenci. Autor však má tendenci vyprávět velmi tříštivě, takže jde spíše o mozaiku jednotlivých epizod než o jednolitý, ucelený příběh. Poněkud to ztěžuje čtení, protože čtenář se musí poměrně hodně soustředit, aby zachytil všechny rozličné nuance.

Síla psa je poměrně zajímavou psychologickou sondou do pomalu umírajícího kovbojského světa, jehož se však hrdinové zatím nedokážou vzdát. Autor na stránkách svého románu představuje řadu extrémně zajímavých osobností, které spolu ostře kontrastují, ale zároveň se doplňují. Zachycuje atmosféru starých časů, inspiruje se ve vlastní rodině a představuje svět, v němž mohou přežít jen ti nejsilnější. Příběh má bezesporu silnou atmosféru, styl psaní však působí lehce starosvětsky a jistá roztříštěnost znesnadňuje čtení. Jde o zajímavý příběh, zároveň však o příběh, s nímž jsme se úplně stoprocentně nepotkali.

Žádné komentáře:

Okomentovat