Alexis Hall - Boyfriend Material

Být synem celebrit s sebou přináší různé problémy. Krom toho, že se občas neplánovaně objevíte v bulváru, může dojít taky k tomu, že se v ohrožení ocitne vaše kariéra. Luc si získal pověst potížisty, o kterou se nijak výrazně nezasloužil, ovšem pokud si život nedá hezky rychle do pořádku, dost možná skončí bez práce a tím pádem i bez peněz.

Lucien za sebou má poněkud bouřlivou minulost, která se mu čas od času ráda připomene. Když se ale po nějaké době opět objeví v bulváru v nelichotivé situaci, mohlo by to pro něj mít nedozírné následky. Dárci totiž na základě zveřejněné fotografie začínají stahovat svou podporu charitativní entomologické organizace, pro niž Lucien pracuje, a to těsně před galavečerem, na němž si má organizace vydělat na další provoz. Šéfka proto dá Lucovi nůž na krk - buď si dá svůj život do pořádku a obejde se bez dalších skandálů, nebo si může hledat novou práci.

Luc neví, co má dělat. Pro svou práci sice není vyloženě zapálený, ale rozhodně ji potřebuje. Jeho jedinou šancí na zisk jisté kredibility tak zůstává vhodný vztah. Jeho kamarádka ho už věky touží dát dohromady se svým dalším gay přítelem, kterému ale Luc nemůže přijít na jméno. Oliver mu připadá arogantní, škrobený a jako člověk, se kterým nechce mít nic společného. Zároveň je to však přesně ten typ člověka, po jehož boku by vypadal dostatečně zodpovědně. Na schůzku proto nakonec kývne a ta se zpočátku vyvíjí slibně, než Luc všechno zkazí, přesně jak má ve zvyku. Má ale štěstí v neštěstí, protože Oliver se nachází v podobné situaci jako on a potřebuje si urychleně najít přítele. Rozhodnou se proto uzavřít dohodu - budou předstírat, že spolu chodí, a navzájem si vypomůžou. Vždyť co by se mohlo na jejich geniálním plánu pokazit?

Zápletka románu je založena na falešném vztahu, který se postupně začíná proměňovat v něco mnohem hlubšího a taky o poznání děsivějšího. Ani jeden z hrdinů totiž nemá ve vztazích právě šťastnou ruku, především však každý z nich bojuje se svými vlastními vnitřními démony, které ovlivňují jeho život. Lucien má problémy s důvěrou, protože kvůli zkušenostem z minulosti je pro něj těžké komukoliv se otevřít. Už předem od lidí očekává jen to nejhorší, zároveň však má pocit, že přesně to je chování, které si zaslouží. Neschází mu vyloženě sebevědomí, spíš má o sobě a svých schopnostech extrémně nízké mínění, takže kdykoliv se mu děje něco špatného, má pocit, že si to plně zaslouží.

Příběh je vyprávěn v ich formě z pohledu Luciena, tudíž čtenář vnímá veškeré dění z jeho perspektivy a co se Oliverových pocitů týká, pouze zprostředkovaně. Na jednu stranu je to trochu škoda, protože byste si přáli vidět do hlavy oběma, na druhou to však přispívá k jisté míře komičnosti či nedorozumění. Autor zároveň píše tak, že čtenář nemůže pochybovat o tom, co prožívá ani jeden z hrdinů. Celkový styl je velmi čtivý, rychle plyne a dovede naprosto strhnout. Vyprávění je plné nejrůznějších emocí, a přestože občas byste hrdiny nejradši profackovali nebo rovnou uškrtili, nedokážete jim nefandit.

Boyfriend Material je svižně, čtivě napsaná romantika, která sice vychází z mnoha žánrových klišé, ovšem dovede s nimi umně pracovat a využívat je ve svůj prospěch. Oba hlavní hrdinové jsou sympatičtí, a přestože mají své chyby, čtenáři jsou díky nim jenom o to bližší. Celý vztah je navíc popsán velmi reálně a s pochopením pro slabosti obou protagonistů. Autor také dovede skvěle prokreslit jednotlivé charaktery, takže nejen hlavní hrdinové, ale i všechny vedlejší postavy působí uvěřitelně a zábavně. Je to zkrátka odpočinkové čtení, které vám sice nejspíš bude místy docela brnkat na nervy, ale které si navzdory tomu maximálně užijete.

Žádné komentáře:

Okomentovat