Maledivy, dovolená v tropickém ráji

Maledivy s sebou nesou punc luxusu a pokud řeknete, že se tam chystáte, dost možná budete považováni za zazobance. Realita je však trochu jiná. Pokud se nerozhodnete vypravit vyloženě do rezortu, kde máte dvacet čtyři hodin denně přístup k jídlu a alkohol teče proudem, je však dovolená tady vcelku přístupná a cena za ni přibližně odpovídá tomu, co byste dali za stejně dlouhý pobyt v jižní Evropě.

Ještě než se na Maledivy vypravíte, měli byste si stanovit, co od téhle dovolené vlastně čekáte. Pokud dáváte přednost aktivně strávenému času, chcete poznávat krásy přírody nebo kulturu měst a moře je vaším nepřítelem, asi si to tady moc neužijete. S výjimkou Malé tady není žádné větší město, zeleně je na ostrovech pomálu a to největší bohatství státu leží v mořském podvodním životě. Rozhodně stojí za to zdejší faunu poznávat, připravte se však na to, že s výjimkou šnorchlování a potápění je to tady skutečně spíše o válení se na pláži.

Jak se na Maledivy vlastně dostat?
Těch možností je několik, ale předpokládejme, že cestu podniknete letecky. Teoreticky by to šlo i lodí, nicméně jestli je něco takového proveditelné i v praxi, jsem nezjišťovala. Letadla ale do Malé, hlavního města státu, létají z Evropy na pravidelných linkách. Počítejte přitom aspoň s jedním přestupem v závislosti na tom, kudy to vezmete. My jsme letěly z Vídně s Emirates, tudíž nás přestup čekal v Dubaji. Z Vídně ale léta také Etihad s přestupem v Abú Dhabí nebo Qatar Airways s přestupem v Doha. Z Prahy potom můžete letět s Fly Dubai s přestupem v Dubaji.
Co se cen letenek týče, odvíjí se od sezóny, nicméně chcete-li letět s odbaveným kufrem, počítejte, že vás to vyjde na minimálně 15 000 Kč, když budete mít štěstí na dobrou akci, jinak to bude spíše něco okolo 20 000 Kč. Pokud jde o potřebné doklady, stačí vám platný cestovní pas, turistické vízum na třicet dní dostanete po příletu bezplatně na letišti.

Jak se cestuje přímo na Maledivách?
Maledivy jsou ostrovní stát skládající se z cca 25 atolů a téměř 2 000 ostrovů a ostrůvků, je tedy jasné, že budete potřebovat se mezi nimi nějak pohybovat. Letiště v Malé je s hlavním městem spojené mostem, tudíž chcete-li, dostanete se tam autobusem, v krajním případě i pěšky, nebo můžete využít přívoz. Mezi jednotlivými ostrovy pak jezdí lodě, na ty vzdálenější létají malá letadla s omezenou kapacitou třeba deseti míst. Do jisté míry tady funguje MHD, je to však spíše v rámci jednotlivých atolů a ještě jede loď dvakrát denně - ráno a večer. Pokud se tedy chcete někam dostávat po vlastní ose, potřebujete loď vlastní anebo si můžete člun i s kapitánem pronajmout.
Co se transferu z letiště týká, budete-li chtít, zajistí vám ho hotel. Počítejte s nějakými 50 dolary na osobu za dvě cesty, může se to však lišit. Hotelové transporty obvykle jezdí několikrát denně v závislosti na tom, jak přilétají letadla s klienty. I tak se ale může stát, že budete na letišti čekat. My to musely zvládnout skoro dvě hodiny, protože jsme přiletěly v 15:45, ovšem další transport byl v plánu až v 17:30. Na letišti jsou však k dispozici místa k sezení a taky kavárny a restaurace, a to včetně evropských řetězců, takže minimálně máte kam si sednout.
Délka transportu se odvíjí od vzdálenosti, jelikož bývá zajišťován malými loděmi s omezenou rychlostí. Na Maafushi, kde jsme pobývaly my, je to z letiště lodí zhruba 45 minut. Jak moc to bude klidná jízda potom závisí částečně i na počasí. Za větru a deště to houpe mnohem víc, než když je klid. Zároveň platí i to, že pokud se pohybujete v rámci jednoho atolu, je moře klidnější, ovšem v momentě, kdy vyjedete na oceán, bude to houpat víc. Pokud trpíte mořskou nemocí, radši se na to připravte. Měl by zabírat kinedryl, případně přímo na ostrovech seženete v lékárně tzv. sea sick pills, které mají podobné účinky a zabírají vcelku rychle.

Ubytování a jídlo
Co se bydlení týče, máte na Maledivách několik různých možností, které se odvíjejí asi hlavně od vaší finanční situace. Všeobecně platí, že nejdražší jsou rezorty, které bývají soukromé, což je v ceně zohledněno. Výhodou je, že tady máte prakticky 24 hodin denně k dispozici jídlo a pití a nemusíte řešit jakékoliv jejich shánění po vlastní ose. Zároveň si však můžete být jistí, že za tenhle luxus si připlatíte, a pokud budete chtít z rezortu vyrazit třeba na nějaký výlet, bude vás to stát dvakrát či třikrát tolik, než kdybyste jeli s lokální agenturou.
Druhou a v tomto případě i levnější variantou jsou hotely a guest housy na lokálních ostrovech. Ty sice nenabízí all inclusive, můžete si ale zvolit různé formy stravování od snídaně přes polopenzi až po plnou penzi, voda bývá k dispozici celý den a zdarma, na pokoji máte láhev, kterou vám doplní, když vám náhodou dojde. Voda z kohoutku je tady potenciálně taky pitná a zdravotně nezávadná, ale její dlouhodobá konzumace se nedoporučuje, protože je to v podstatě odsolená mořská voda.
Co se jídla týče, záleží na tom, kde skončíte. Na menších ostrovech je toho k dispozici méně, na těch větších více. Jelikož většinu dovolené jsem trávila na Maafushi, budu vycházet z téhle zkušenosti, nicméně můžu zmínit i nějaké zkušenosti z dalších menších lokálních ostrovů. Maafushi je vlastně poměrně velký, žije tady více než 2 500 obyvatel, čemuž odpovídá i zdejší infrastruktura. Najdete tady spoustu obchodů, přičemž mezi nimi jsou i supermarkety. Nemůžete čekat klasický evropský Lidl, ale seženete tady v podstatě úplně všechno, na co dostanete chuť - od svačinek po normální suroviny na vaření. Pokud se přípravou jídla nechcete zabývat, můžete využít zdejších restaurací, kterých je dost a mají vcelku pestrou nabídku. Typicky maledivská kuchyně vychází z té srílancké, případně indické, takže prakticky v každé restauraci nějaká taková jídla najdete. Mají tady ale také velmi slušné sushi, burgery nebo italskou či asijskou kuchyni. Nabídka je navíc natolik pestrá, abyste nemuseli jíst pořád dokola totéž, ale mohli si dát pokaždé něco jiného.

Co tady vlastně dělat?
Jak už jsem psala, Maledivy nejsou destinace pro právě akční dovolenou. Pokud se nechcete válet na pláži, asi nejlepší variantou je vyrážet na šnorchlovací výlety. Ty obvykle nabízejí buď přímo hotely, nebo lokální agentury. U těch bývají ceny nižší. Nabídka výletů je podobná napříč ostrovem, cena se odvíjí hlavně od toho, jak daleko jedete. Čím dál, tím dražší. My nakonec byly na pěti různých výletech, program každého z nich byl jiný, ale zároveň se vám může stát, že se v některých bodech bude opakovat, protože někdy prostě neplánovaně narazíte na tvora, kterého jste ani nehledali, tak proč byste toho nevyužili. Pokud se na výlety rozhodnete vyrazit, počítejte nicméně s tím, že strávíte poměrně hodně času na lodi, tudíž pokud se vám dělá špatně, vybavte se pilulkami.
Co všechno se dá pozorovat? Je toho poměrně hodně, přičemž u některých zvířat je jedete účelově hledat a na jiná třeba narazíte spíš náhodou. Nikdy vám nikdo negarantuje, že tvory skutečně uvidíte, proto počítejte s tím, že nic není na sto procent a peníze vám nevrátí, ani když odjedete s nepořízenou. U některých tvorů máte ale pochopitelně větší šanci než u jiných. Jistotou je potápění u korálového útesu nebo u vraku lodi, tam vždycky narazíte na různé druhy barevných rybek. Stejně tak si můžete být téměř jisti, že na mělčině u jednoho z ostrovů potkáte želvy, které se tam chodívají pást, a pokud vyrazíte za žraloky a rejnoky, taky máte téměř stoprocentní jistotu, že je uvidíte. Co už je více otázkou štěstí, jsou delfíni, manty a whale shark (žralok obrovský). Třeba na posledně zmíněného jsme my nakonec štěstí neměli, na druhou stranu jsme ale zase narazili na velmi početné a velmi hravé hejno delfínů, se kterými jsme si mohli zaplavat, podobné to bylo s mantami.
V rámci některých výletů se krom šnorchlování můžete těšit taky na návštěvu některých menších lokálních ostrovů, které si stále zachovávají původní kolorit, protože tu nejsou povoleny výškové stavby. Zároveň jsou to však přesně ty ostrovy, na kterých v podstatě vůbec nic nenajdete, protože nejsou příliš uzpůsobeny turistickému ruchu.
Co se cen týče, nejlevnější výlety startují na 30 dolarech, za ten nejdražší dáte 115 dolarů. Za pět výletů tak počítejte odhadem něco kolem 400 dolarů. V ceně vždycky máte dopravu, zapůjčení šnorchlovacího zařízení a osušky, oběd, pití po celou dobu výletu a záběry z gopra, fotky i videa. Na některých výletech se navíc natáčí ještě drony. Na ostrovech je to v ceně, pokud chcete dron se žraloky, radši počítejte s příplatkem.
Pokud na výlety nebude chtít jet, můžete se povalovat na pláži nebo u bazénu. Ne každý hotel bazénem disponuje, pokud ano, pak ho nejspíš najdete na střeše nebo v některém z vrchních pater. Pláže bývají na ostrovech dvojího druhu - bikini, kde můžete být normálně v plavkách i bikinách a nikdo to neřeší, a pak lokální, kde je potřeba být oblečený. Určitě k tomu nepotřebujete burkiny, stačí klidně i kraťasy a tričko s krátkým rukávem, prostě jenom nemá být vidět příliš mnoho holé kůže. Totéž ostatně platí i pro pohyb po lokálních ostrovech. Nemusíte být vyloženě zahalení, jen nesmíte chodit polonazí.


Maledivy jsou tropická destinace, kterou si užijí hlavně ti, kdo nevyhledávají vyloženě aktivní nebo kulturní dovolenou a mají rádi válení na pláži, případně ti, kdo s chutí obdivují podmořský život. Fauna je tu totiž skutečně velmi bohatá a narazíte tady i na neobvyklé druhy ryb či mořských savců. Stojí to tady za návštěvu? Jednou za život určitě, opakovaně pouze v případě, že vás zdejší pobyt mimořádně okouzlí. Já jsem ráda, že jsem se sem mohla podívat, zároveň ale asi nemám potřebu se sem v brzké budoucnosti vracet. I když, kdo ví. Třeba někdy časem změním názor. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat