Paulette Kennedyová - Ženy z Cínové Hory

Každý máme nějaké tajemství. Některá jsou však nebezpečnější než jiná, protože se netýkají pouze nás. Městečko Cínová Hora si žije ospalým životem, lidé k sobě mají blízko a věří ve vzájemnou pomoc a přírodní magii. Doktoři tady můžou koexistovat vedle léčitelek a ani jedna skupina se necítí ohrožena, naopak si vzájemně pomáhají. Stačí ovšem, aby do městečka dorazil nový kazatel, a celá zdejší dynamika se promění.

Deidre si žije vcelku spokojeným životem a ke štěstí jí nic nechybí. Je zamilovaná a věří, že ji její milý brzy požádá o ruku, jelikož nic nenasvědčuje opaku. Čeká jenom na to, až se domů vrátí její otec, který by jim mohl dát své požehnání. Ještě netuší, že její život se už brzy od základů změní. Do městečka totiž dorazí kazatel, který zvládne konat zázraky a i v důsledku toho ostatní přivádět na víru. Deidre se na něm ale něco nelíbí, zejména ji znepokojuje, jak moc o ni dotyčný stojí. Její otec, který se vrátí domů, vycítí nebezpečí, které by mohl kazatel znamenat, a rozhodne se dceru poslat do Charlestonu. Útěk před nebezpečím je to však pouze zdánlivý.

Gracie do Cínové Hory přišla jako holčička poté, co se její otec upil k smrti. Z pouliční zlodějky bez pořádného domova se stala adoptivní vnučkou zdejší "čarodějky" a zapustila kořeny. Městečko se pro ni stalo domovem, který nade vše miluje, tím spíš, že tady nelezla lásku svého života. Gracie pomáhá babičce s léčením, chodí sbírat bylinky i houby a snaží se, aby se všechny měly co nejlíp. Když se ohlásí kazatel, který údajně umí léčit a konat zázraky, dívka trochu znejistí, protože by to mohlo znamenat, že jejich živobytí se ocitne v ohrožení. Přesto, nebo možná právě proto, se však chce s dotyčným blíže seznámit a zjistit, co je zač. Co když se však věci zvrhnou a historie se začne opakovat?

Autorka se rozhodla vystavět vcelku komplexní příběh zasazený do historických kulis, v němž plně respektuje historický vývoj i dřívější mentalitu a ozvláštňuje je magickým prvkem. Daří se jí vykreslit psychologicky zajímavé charaktery, které jsou silnými individui, ale zároveň mají i jisté společné vlastnosti, díky nimž se navzájem doplňují a zrcadlí. Příběh se odvíjí ve dvou hlavních časových rovinách, které jsou doplněny ještě jednou rovinou vedlejší. Těžiště příběhu leží v roce 1931, silná je však také příběhová linka zasazená o padesát let dříve do roku 1881, spíše doplňková je pak linie z roku 1831. Všechny tři jsou vzájemně propojeny, rozvíjí se a doplňují.

Autorčin jazyk je velmi čtivý, zároveň však ctí historickou stylizaci textu. Bezpochyby se jedná o velmi současný text bez zbytečných kliček a kudrlinek, zároveň však velmi dobře postihuje historickou etapu, do níž je příběh zasazen. Autorce se daří budovat silnou atmosféru a zároveň čtenáře udržovat v permanentním napětí, jelikož pravidelně skáče mezi příběhovými liniemi a tématy. Obě linie se proplétají a velmi umně doplňují, přičemž celá hloubka vzájemné provázanosti se vyjeví až v samotném závěru románu. Tempo je relativně pomalé a chtělo by se říct, že se toho zas tak moc neděje, postupné rozvíjení děje však umožňuje detailně poznat jednotlivé charaktery i jejich motivace a pochopit nejrůznější zákruty příběhu.

Ženy z Cínové Hory jsou dobrým historickým románem se silnou atmosférou a zajímavými charaktery. Příběh je napsán velmi čtivým způsobem, který respektuje zákonitosti žánru a dovede čtenáře strhnout. Autorce se podařilo zabydlet svůj text řadou aktuálních témat a navzdory dobové stylizaci mu dodat současný punc. Do popředí se dostávají především otázky identity a svobodné vůle, velmi silně je však akcentován také fanatismus a nebezpečí manipulací. Příběh tak má až apelativní charakter a dovede čtenáře přenést na americký venkov před sto lety a zároveň jim demonstrovat aktuální společenské problémy. Díky komplexnosti a mnohovrstevnatosti se jedná o román, který si rozhodně zaslouží pozornost.

Tímto děkuju nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat