Renata Kalenská - Orgány nepatří do nebe

Transplantační chirurgie je obor, který ve velkém zachraňuje životy, případně významným způsobem kvalitu života zlepšuje. Zároveň se však jedná o obor, který není široké veřejnosti až tak dobře známý. Novinářka Renata Kalenská se prostřednictvím své knihy rozhodla jej přiblížit, a to jak ústy odborníků, tak příběhy jejich pacientů.

Dnešní medicína je v mnoha ohledech velmi pokročilá, takže lidé, kteří by v minulosti neměli mnoho šancí na přežití, případně kvalitní život, dnes mohou nejen žít, ale navíc si užívat život naplno. Právě transplantační chirurgie v tomto ohledu hraje velmi významnou roli, protože dnes je možné nahradit téměř jakýkoliv orgán (byť stále existují limity). Česká republika se navíc na poli transplantací řadí ke špičkám, jelikož zdejší lékařské týmy využívají nejnovější postupy, které nadále rozvíjejí a inovují, takže se v mnohém stávají inspirací i pro zahraničí.

Kniha je rozdělena do tří hlavních částí. V té první autorka přibližuje svůj vlastní osobní příběh, kdy jí musela být transplantována ledvina a slinivka. Popisuje svou cestu od prvotní diagnózy přes čekání na vhodný orgán až po transplantaci a následnou rekonvalescenci včetně všemožných komplikací, jimiž si prošla. Nemá tendence nic zbytečně přikrašlovat, naopak ukazuje realitu takovou, jaká je, a to včetně svých vlastních pocitů a myšlenek. Druhá část knihy je rozhovor s Jiřím Froňkem, předním českým transplantačním chirurgem. V něm je přiblížena jeho kariéra a ty nejzásadnější momenty, které ji ovlivnily. Popisuje zde svůj život i svoji práci včetně nejrůznějších významných milníků a projektů na poli transplantu neobvyklých či neotřelých. Své místo má i část zabývající se etickou rovinou transplantací. Závěrečná část knihy se poté skládá z rozhovorů s pacienty nebo jejich příbuznými, kteří si transplantací prošli a nyní líčí své autentické příběhy, které jsou mnohdy velmi odlišné.

Všechny rozhovory v knize jsou vedeny velmi profesionálně. Mluvčí dostávají šanci se otevřeně rozpovídat, zároveň jsou zde však věci dostatečně vysvětlovány a je-li potřeba, autorka se doptává a nechává si věci dovysvětlit či upřesnit. Zároveň místy vstupuje se svými vlastními zkušenostmi, má-li pocit, že vytvářejí zajímavou paralelu k tomu, co bylo řečeno, případně nějakým způsobem prohlubují předávané informace. Rozhovory jsou děleny do delších tematických celků, které jsou vzájemně prostupné, zároveň však vytváří logické členění na kratší kapitoly.

Audiokniha je velmi dobře zpracovaná a příjemně se poslouchá. Všichni interpreti jsou ve svém projevu velmi civilní, zároveň každá osoba má přiděleného interpreta vlastního, takže posluchač bez potíží rozliší, že se změnil mluvčí. Členění na jednotlivé kapitoly zhruba odpovídá tematickým celkům, pro jejichž odlišení jsou zvoleny i vhodné hudební přechody.

Orgány nepatří do nebe je tematicky velmi zajímavá kniha, která se zabývá mezi veřejností nepříliš známým odvětvím medicíny, přibližuje ho širokému spektru čtenářů, respektive posluchačů, a to velmi přístupnou formou. Autorce se povedlo zkombinovat několik rovin vyprávění, takže v rámci knihy máte možnost seznámit se s osobními příběhy pacientů, stejně tak však poznat život a kariéru našeho předního transplantačního chirurga i jeho práci a nejrůznější medicínské postupy. Navzdory značné odbornosti daného odvětví je rozhovor veden s citem pro laického čtenáře, tudíž jej pochopí i člověk, který v medicíně není kovaný. Audioknižní podoba je navíc velmi kvalitně zpracovaná, příjemně se poslouchá a je velmi civilní, takže navzdory závažnosti tématu nezavání zbytečným patosem. Rozhodně se jedná o knihu, která stojí za pozornost.

Žádné komentáře:

Okomentovat