Axie Oh - ASAP

Sori se celý život připravovala na to, že se stane idolem. Čím víc se však její potenciální debut blíží, tím víc začíná zpochybňovat svoje rozhodnutí. Zatím si není úplně jistá tím, co by chtěla dělat, tuší však, že vystupování s kapelou to nebude. A to nejsou jediné turbulence, jimiž její život aktuálně prochází. Krom problémů na profesním poli se totiž objevují i ty v jejím osobním životě.

Sori pochází z extrémně bohaté rodiny, takže nikdy nemusela řešit peníze, navíc sama poměrně slušně vydělává jako modelka. Dostatek finančních prostředků ale nemusí nutně znamenat pohádkový život. Dívčini rodiče totiž neustále řeší vzájemné neshody a ona se ocitá jako boxovací pytel mezi nimi. Její otec by byl rád, kdyby randila se syny, vnuky či dalšími příbuznými vlivných lidí, kteří by pro něj mohli být potenciálně užiteční, její matka zase tráví veškerý čas v práci, aby udržela nad vodou firmu, která podle všeho začíná mít finanční potíže. A do toho se Sori do života vrací její bývalý přítel.

Ona a Nathaniel se seznámili v době, kdy on debutoval a ona byla jednou s trainee, a zamilovali se do sebe. Kvůli přísným pravidlům stran randění, kterými jsou K-popoví idolové vázání, se však museli rozejít. Zůstali přáteli, staré city ovšem nikdy úplně nevybledly a teď se derou na povrch. Vlivem nejrůznějších okolností a náhod spolu ti dva v poslední době tráví poměrně hodně času a uvědomují si, že je to k sobě stále táhne. Důvody, kvůli kterým se kdysi rozešli, ale nezmizely. Rozhodnou se i přesto za svůj vztah bojovat?

Román volně navazuje na předchozí autorčin příběh XOXO, dá se však číst i samostatně a bez znalosti předchozího příběhu, jelikož souvislost je takřka výhradně v postavách. Všechny zásadní styčné body jsou navíc v rámci vyprávění nějakým způsobem přiblíženy, tudíž není důvod se bát, že byste se snad v postavách nebo jejich vztazích ztratili. Právě ty jsou přitom tím hlavním, protože v centru stojí vztah hlavní hrdinky a jejího bývalého přítele, zároveň však i vztah hrdinky k sobě samé a svým přáním. Autorce se daří zachytit nejrůznější dilemata, která se jí odehrávají v hlavě, díky čemuž má čtenář šanci ji pochopit, byť s jejím jednáním nemusí souznít.

Příběh se odehrává v prostředí K-popu, krom několika specifických pravidel by se však mohl odehrávat v podstatě v jakémkoliv showbyznysovém prostředí. Hlavní hrdinové se totiž právě na jeho poli pohybují a snaží se balancovat svůj život a kariéru, aniž by jedno nebo druhé utrpělo. V románu je ukázán tvrdý konkurenční boj, stejně tak nejrůznější (více či méně) nekalé obchodní praktiky nebo marketingové taháky na fanoušky. Díky tomu všemu má vyprávění velmi silnou atmosféru a dovede vás naplno vtáhnout do prostředí. Celkový styl je čtivý, jen občas zaškobrtne o nějakou překladatelskou neobratnost.

ASAP je odpočinkový příběh, v němž nechybí romantická linka, který však zároveň silně tematizuje i rodinné a přátelské vztahy. Hlavní hrdinka se snaží vyznat sama v sobě a probít si svou cestu životem očekáváním druhých navzdory. Příběh má velmi dobře zpracovanou atmosféru showbyznysu včetně jeho stinné stránky, nesnaží se však nějak výrazněji tematizovat náročná témata. Chování hrdinů je místy trochu diskutabilní, na druhou stranu je nutné počítat s tím, že Korea je kulturně velmi odlišná, z čehož plynou i trochu jiné vzorce běžného jednání. Autorčin styl je navíc sympaticky čtivý, takže stránky rychle plynou. Nečekejte od toho žádnou velkou literaturu, ale jako oddechové čtení je to fajn.

Žádné komentáře:

Okomentovat