60's aneb Šedesátky


Autor: Jiří Janků a Petr Svojtka 

Premiéra: 11. 9. 2017 
Uvádění: Divadlo ABC 

Režie: Petr Svojtka 

Obsazení 
Karel, retrofil - Hanuš Bor 
Marie, jeho žena - Veronika Gajerová 
Tereza, jejich dcera - Lucie Pernetová 
František, její muž - Radim Kalvoda 
Ředitel agentury Cokoliv - Vasil Fridrich 
Asistent, jeho pravá ruka - Pavel Juřica 
Petra, sekretářka - Nina Horáková 
Doktor, kapelník - Zdeněk Velen 
Kvapil, nájemný herec - Zbigniew Kalina 
Slepička, nájemný herec - Roman Říčař 
Anička, děvče z Horehroní - Evellyn Pacoláková 
Květa, děvče z Valašska - Veronika Janků 

Délka představení: 2 h 40 

Šedesátá léta, doba uvolněné atmosféry, technických objevů, skvělých filmů a nezapomenutelných hitů. Pro ty dříve narozené milá vzpomínka, pro mladší generaci idealizovaná léta, které právem nesou přídomek "zlatá". Obdiv k minulosti a retru je jistě v pořádku, má to však své meze. Pokud ovšem nemáte v rodině umírajícího retrofila, jemuž toužíte odchod ze světa co nejvíce zpříjemnit... 

Karel je retrofil. S nostalgií vzpomíná na dobu svého mládí, kdy dívky začínaly nosit minisukně, frčela volná láska a Američané přistáli na Měsíci. Z moderní doby je otrávený, což zapříčiňuje spory s manželkou a celkové dusno v domácnosti. Stačí však jeden neúmyslně vyslechnutý telefonát a všechno se od základu změní. Karlova žena Marie totiž v mylném domnění, že její muž umírá, za pomoci dcery Terezy najme zážitkovou agenturu, která jí připraví šedesátky na klíč. Bude to sice něco stát, ale kdo by odepřel smrtelně nemocnému člověku tento neopakovatelný zážitek? 

Agentura Cokoliv je na pokraji bankrotu. Klienti se právě nehrnou, zaměstnanci nedostali zaplaceno a do toho jim visí na krku žaloba kvůli zpackanému zážitku. Objednávka na vytvoření nefalšované atmosféry šedesátých let tak přichází za pět dvanáct a může celou firmu vytáhnout z maléru. Pokud tedy všechno klapne. Ovšem se dvěma neurotickými herci a třemi zpěvačkami folklórního souboru se něco zákonitě zvrtnout musí, proto si šéf agentury celou misi pojistí drogami. Co jiného by totiž dokázalo tak dokonale omámit něčí mysl, než tak trochu nelegální halucinogenní prášky?

Hudební komedie 60's aneb Šedesátky autorské dvojice Petr Svojtka a Jiří Janků slibuje dobrou zábavu a tato očekávání nezklame. Na první pohled poměrně banální, byť lehce bizarní příběh sice místy trochu zaskřípe, zejména v druhé polovině, ale jako celek velmi dobře funguje. Mluvené pasáže jsou střídány hudebními čísly tvořenými výhradně hity šedesátých let. Diváci se díky tomu mohou rozněžnit při Elvisově I Can't Help Falling in Love with You, zavrtět se do rytmu twistu nebo si zabroukat s Louisem Armstrongem. Všechny písně jsou podané v nových aranžích a často i nově otextované. Z tohoto pohledu nepochybně zaujme manželská hádka Karla s Marií za zpěvu hitu Rolling Stones Satisfaction nebo nesmrtelné Gottovo Ptačí nářečí se zbrusu novými slovy. Atmosféra šedesátek se navíc buduje už od otvíracího čísla, které čiší energií a dokonale navozuje dobový pocit absolutního nadšení a svobody. 

Obsazení je nesmírně vyrovnané a většina představitelů bryskně ovládá komediální herectví a s přehledem stříhá své pěvecké party. Trochu tahá za uši pouze Lucie Pernetová, což je zřejmě dáno obtížností písně, s níž se musí popasovat. Naopak pěvecky i herecky naprosto suverénní jsou Nina Horáková, Roman Říčař a Zbigniew Kalina, kteří dokázali maximálně vytěžit všechny své role. Zbyškovo konkurzní číslo stejně jako Ninina sólová píseň jsou vrcholy prvního dějství, podobným způsobem pak zaujme Říčařovo číslo I Am the Eggman v druhé půli, které je nejen mistrně odzpíváno, ale rovněž se může pochlubit svou bizarní halucinogenní scénickou aranží. 

60's aneb Šedesátky jsou oddechovou podívanou, která má potenciál pobavit všechny generace. Osobitý humor tvůrčího dua Janků - Svojtka, nezapomenutelné hity šedesátých let, často v novém hávu, i vyrovnané herecké výkony proměňují inscenaci v porci ryzí zábavy, která dopřeje všem pořádnou nálož nostalgie. Tak proč na ni nezajít?

Žádné komentáře:

Okomentovat