Funny Girl


Hudba: Jule Styne
Texty: Bob Merrill
Překlad: Jiří Josek

Premiéra: 24. 2. 2017
Uvádění: Studio Dva

Režie: Ondřej Sokol
Hudební nastudování: Kryštof Marek

Obsazení
Fanny Briceová - Monika Absolonová
Nick Arnstein - Roman Zach
Eddie Ryan - Michal Slaný
Florenc Ziegfeld - Ladislav Frej
Paní Briceová - Lenka Termerová
Paní Strakoschová - Jana Krausová
Paní O'Malleyová - Jana Stryková
Tom Keeney - Petr Pěknic
John, Tenor - Ondřej Izdný
Emma - Kristýna Fuitová Nováková
Mimsey - Petra Kosková
Polly - Lucie Novotná
Bublina - Athina Langoská

Délka představení: 2 h 45

I přes krušné začátky se stala broadwayskou hvězdou. Svět jí ležel u nohou navzdory jejímu židovskému původu a omezeným půvabům. Za profesní úspěchy však musela zaplatit daň v podobě neuspokojivého osobního života, krachujících vztahů a rodinných sporů. Fanny Briceová zářila na jevišti a plakala v soukromí. Jednu životní etapu této divy meziválečné Ameriky představuje muzikál Funny Girl uváděný v pražském Studiu Dva.

Život hlavní hrdinky byl spletitý a zajímavý, v muzikálu je však zobrazena pouze jedna jeho část, a to jako jakási volná adaptace. Mladinká Fanny bojuje o své místo na výsluní, přestože jediný, kdo věří v její talent, je její matka. Souhrou náhod se jí však povede zaujmout a prorazit a její hvězda letí vzhůru. Jeden úspěch střídá druhý a za chvíli už si její jméno opakují po celém New Yorku. Ke štěstí chybí jediné - správný muž. A právě tehdy se v jejím životě objevuje Nick Arnstein...

Celý muzikál zobrazuje pouze krátký výsek ze života Fanny, dejme tomu pět let, který je však bohatý na nečekané události, vzlety a pády. Hudba Jula Styna se nese v jazzovém duchu a podtrhuje atmosféru dvacátých let, kam je příběh zasazen. Ne všechny hudební čísla mají vyprávěcí, či příběhový charakter, často jsou míněny jako součást velké show, ale vedle nich se objevují i pomalé balady s poměrně vážný obsahem, které dojímají a nutí k zamyšlení. Báječně v tomto případě pomáhají texty Jiřího Joska, které se striktně nedrží předlohy, jedná se spíše o volnější přebásnění, ale o to víc některé momenty vyniknou. K nejsilnějším jak hudebně tak textově patří závěry obou dějství.

Sál je dobře nazvučený, takže hudba se krásně nese, navíc oceňuji využití živého orchestru, které stále ještě není na našich muzikálových scénách zvykem.

Ondřej Sokol se ve svém režijní pojetí rozhodl akcentovat dvě roviny Fannyina života. Na jedné straně je to její hvězdná kariéra, na druhé její soukromí. Zatímco tvář, jež ukazuje světu, je veselá, ta druhá zůstává ukryta pouze pro ni. Poměrně ostrý kontrast se ukazuje především na hudebních číslech, z nichž některá mají takřka revuální charakter, zatímco jiná jsou nesmírně intimní zpovědí.

Jestli režie něco podtrhuje, pak je to komediálnost muzikálu. Ondřej Sokol vychází pouze z toho, co mu dílo nabízí a vyvarovává se laciných či podbízivých vtipů, přesto dokáže pořádně polechtat vaši bránici. Především v prvním dějství se vyskytuje celá řada nesmírně humorných scén, které jsou sice zábavné i samy o sobě, ale ještě o stupínek výše je staví herecké provedení.

Jako Fanny Briceová se divákům představuje Monika Absolonová, pro niž se jedná o už třetí nastudování a svým způsobem osudovou roli. Absolonová zde může naplno využít svůj komediální talent a ukazuje se, že je nejen suverénní zpěvačkou, jež odzpívá i těžké party tak, že vám běhá mráz po zádech, ale rovněž vynikající herečkou. V činoherních pasážích, jimiž je muzikál nabitý, je naprosto přesvědčivá. Střídá nejrůznější grimasy i gesta, mění tón hlasu, pobíhá sem a tam a představuje dokonalou bláznivku, v jiných momentech naopak skrývá své emoce za dokonalou maskou klidu. Dokáže vám lézt na nervy i vzít vás za srdce a zůstat k ní chladný snad ani není možné.

Roli Fannyina osudového muže Nicka Arnesteina ztvárňuje Roman Zach, který dokáže naplno ovládnout jeviště a být Absolonové plnohodnotným partnerem. Zpívá velmi slušně a především výborně hraje. Jeho Nick je v jednu chvíli arogantní samolibý gentleman vědomý si své ceny a vzápětí téměř zamilovaný puberťák, který se snaží zalíbit vyvolené dívce. Na jevišti je pokaždé nepřehlédnutelný a to nejen díky své dvoumetrové postavě. Plusem navíc je nepopiratelná chemie, která mezi ústřední dvojicí vládne a jejich vztah tak činí mnohem uvěřitelnějším.

Funny Girl je výborným komediálním muzikálem s krásnou hudbou a báječnými texty, který publikum dozajista pobaví. Precizní režijní práce zdůrazňuje rub a líc šoubyznysu a vede jednotlivé aktéry k bezchybným výkonům. Vše, co se odehrává na jevišti, má svůj pevně daný rytmus a díky tomu se daří stupňovat napětí i emoce. V rámci pražské muzikálové scény se rozhodně jedná o nadprůměr.

Žádné komentáře:

Okomentovat