Hodina před svatbou


Autor: Pere Riera 
Překlad: Romana Redlová 

Premiéra: 14. 11. 2015 
Uvádění: Divadlo Rokoko 

Režie: Ondřej Zajíc 

Obsazení 
Victor - Petr Štěpánek 
Elsa - Michaela Badinková / Barbora Valentová 
David - Viktor Dvořák 
Alex - Jiří Hána 
Max - Lukáš Jurek 
Ingrid - Evellyn Pacoláková 
Angela - Dana Batulková 
Silvia - Máša Málková 
Toni - Milan Kačmarčík 

Délka představení: 2 h 

Když otec vdává jedinou dceru, je to vždycky dojemná událost. Zvlášť když se u této příležitosti sejde celá rodina. Občas jsou však rodinné vztahy komplikovanější, než by se na první pohled zdálo. Zvlášť když otec vlastní prosperující podnik na výrobu cukrovinek a přes svůj věk se nehodlá vzdát vůdčího místa. A synové mu nejsou schopni odpustit přísnou výchovu.

Hodina před svatbou je hrou o rodinných vztazích a jejich nejrůznějších podobách i o tom, že za lesklým pozlátkem se často skrývají temná tajemství. Zbývá hodina do svatebního obřadu, všichni se schází k oslavám a do toho se objeví bývalý zaměstnanec Viktorovy továrny, aby mu osvětlil, co se v podniku děje. Situace začne nabírat na obrátkách, konflikty se vyostřují a všechno spěje k překvapivému závěru, který zásadně převrátí divákův názor na některé postavy.

Scéna imituje luxusní obývací pokoj či halu velkého domu. Na zdi je drahé kožené obložení, nechybí praskající oheň v krbu a velká fotografie zesnulé matky rodiny. Celé to však působí jaksi neosobně a chladně - jak říkají postavy na scéně, je to jen dům, ne domov. Prostředí je překrásné, ale zároveň pochmurné, v čemž svou roli nepochybně hrají i černé obklady na zdi. 

Bez postav vypadá scéna působivě, s nimi občas až nepříjemně přeplněně. Jakmile se na jevišti objeví celá rodina, skoro se zdá, že jednotliví členové nevědí, kam si stopnout či sednout, aby nepřekáželi. Obvykle tak vytvoří široce rozevřené V, aby divák dobře viděl na každého jednotlivce, stejně často se však navzájem překrývají a překážejí si. Nemohu se ubránit dojmu, že je jich na jevišti příliš najednou a režisér si s tím nevěděl rady. Jednotlivé herecké výkony však jsou, až na výjimky, velmi dobré. 

Otec rodiny Viktor v podání Petra Štěpánka je na jednu stranu přísný despota, na druhou milující otec svých čtyř dětí, jimž se vždycky snažil zajistit spokojenou budoucnost. Brání své názory do posledního dechu a o to větší je jeho zklamání, když vidí výsledek. Z milého stárnoucího pána se tak v momentě dokáže proměnit v nebezpečného soupeře, který se nenechá vyšoupnout ze hry. 

Každý z trojice jeho synů je trochu jiný, ale zároveň si jsou všichni podobní. Nejstarší Max Lukáše Jurka je arogantní sebevědomý boss jdoucí tvrdě za svým, který si nechce nechat pošpinit ego. Prostřední Alex Jiřího Hány je slaboch a násilník, který si svou sílu dokazuje na slabších a především na ženách. Chrlí nadávky a sprostá slova a pro ránu nejde daleko. Benjamínek David Viktora Dvořáka na první pohled se svými bratry nesouhlasí, ale nedokáže se jim postavit, a aby si ušetřil problémy, raději je podpoří. I on však má svou temnou stránku, kterou ukazuje, jen když pro něj jde o něco životně důležitého.

Ze čtveřice ženských postav jsou nejzajímavější Silvie Máši Málkové a Ingrid Evellyn Pacolákové. Zatímco Silvie je naivka smířená se životem a hledající své vlastní hranice a nejhlubší dno, na něž lze klesnout, Ingrid je činorodá žena, které život nevyšel úplně podle představ, ale nenechává se tím zlomit a dál bojuje. Dana Batulková jako stárnoucí teta alkoholička a Barbora Valentová v roli nevěsty Elsy pomáhají dokreslit rodinný obrázek, ale herecky příliš neoslovují. 

Samostatnou kapitolou je Toni, bývalý zaměstnanec Viktorovy firmy, který však byl propuštěn a teď prahne po pomstě. To on rozdmýchá požár rodinného konfliktu a viditelně si to užívá. Milan Kačmarčík je v roli psychopatického maniaka přesvědčivý, samotné režijní pojetí jeho postavy však poněkud narušuje ponurou atmosféru představení. Spíš než jako nelítostný psychopat totiž působí jako chovanec blázince na útěku a pro diváka je obtížné brát ho úplně vážně. 

Hodina před svatbou je hrou řešící nejen rodinné vztahy, ale i další závažná společenská témata jako je nevěra či násilí na ženách. Ukazuje komplikovanost života v dnešní společnosti a především fakt, že nic nemusí být takové, jak se na první pohled jeví.

Žádné komentáře:

Okomentovat