Ideální manžel



Autor: Oscar Wilde
Překlad: Václav Renč

Premiéra: 23. 2. 2007 (derniéra červen 2016)
Uvádění: Divadlo na Vinohradech

Režie: Jana Kališová


Obsazení
Hrabě z Cavershamu - Jiří Plachý
Vikomt Goring, jeho syn - Jiří Dvořák
Baronet Robert Chiltern - Jan Šťastný
Lady Chilternová, jeho žena - Simona Postlerová
Slečna Chilternová, jeho sestra - Andrea Elsnerová/Lucie Štěpánková
Paní Cheveleyová - Zlata Adamovská
Lady Markbyová - Hana Maciuchová
Hraběnka z Basildonu - Lucie Polišenská
Paní Marchmontová - Petra Hobzová
Komorník Phipps - Jaroslav Kepka

Délka představení: 2 h 30

Lehká konverzační komedie Oscara Wilda zůstává i po více než sto letech od svého vzniku aktuální. Problémy smetánky konce 19. století se od těch našich zas tak moc neliší a náměty jejich hovorů jsou stejně plytké a povrchní jako ty naše. Kdo si s kým začal a kdo koho opustil, čí manžel je horší, a který večírek se skutečně nepovedl. A do toho se proplétá všudypřítomné téma, před nímž zkrátka není úniku - politika.

Robert Chiltern je úspěšný politik stojící si pevně za svým a vždy dbající na čest. Proti němu se postaví paní Cheveleyová, protřelá intrikánka, kterou nejvíc zajímají vlastní zájmy, a nebojí se prát špinavé prádlo, pokud jí to přinese vytoužené vítězství. Půjde klidně přes mrtvoly a obrana je nemožná, protože každý má nějakého toho kostlivce ve skříni a nikdo si nepřeje vytáhnout na světlo právě toho svého.

Téměř přesné charakterové opaky výše zmíněných jsou lord Goring a lady Chilternová. Arthur Goring vede zahálčivý život pravého dandyho. Svůj čas tráví přecházením z večírku na večírek, vysedáváním v klubu a snahou vyhnout se setkání se svým otcem, jehož jedinou touhou je syna oženit. Gertruda Chilternová je manželkou onoho známého politika a je mu manželkou vskutku ideální. Zajímá se o politiku, má pevné morální zásady a nikdy z nich nesleví. Právě to ji však může život pěkně znesnadnit. Zvlášť když začnou vycházet na povrch tajemství, o nichž neměla zdání.

Divadlo na Vinohradech vsadilo v případě Ideálního manžela na klasické pojetí a rozhodně tím neprohloupilo. Přestože této inscenaci by slušely i moderní kulisy, v těch dobových vynikne rozhodně líp. Scéna je úsporná, pro dokreslení atmosféry slouží obvykle jen pár kousků nábytku, které evokují bohaté šlechtické sídlo. Vkusné a dobově odpovídající jsou i kostýmy. Muži ve fracích s květinou v klopě a ženy v oslnivých dlouhých róbách, kdo by si nepřál aspoň na chvíli vrátit čas. S podobnou výpravou je pak pro herce snadné vžít se do svých charakterů.

Herecké výkony jsou v tomto případě skutečně skvostné a snadno uvěřitelné. Jan Šťastný je typickým anglickým gentlemanem, který se pere se svou minulostí a tím, co by to mohlo znamenat pro budoucnost. Jiří Dvořák na první pohled působí jako člověk, kterému život protéká mezi prsty, ale přitom má vždy připraven ten správný bonmot ve správnou chvíli. Simona Postlerová je tak krásně přísnou strážkyní ctnosti, až je vám jí v té její dokonalé bublině skoro líto. Zlata Adamovská coby intrikánka nebojící se vyložit karty na stůl, ale zároveň si vždy ponechat nějaké to eso v rukávu, má dostatečně tvrdé lokty, aby ji svět nesmetl. A Andrea Elsnerová je tak trochu potrhlou a roztomilou slečinkou, která toho o životě vlastně moc neví a má štěstí, že se nemusí běžnými problémy zabývat.

Ideální manžel je inscenací svěží, která i přes své klasické podání, nebo možná právě kvůli němu, pohladí na duši. Vsadit na klasiku se v tomto případě rozhodně povedlo, Oscar Wilde je stále autorem, který dokáže do divadla přitáhnout lidi, o čemž svědčí i fakt, že sedm let od premiéry je divadlo stále téměř plné. Pokud si chcete trochu odpočinout od okolního stresu a příjemně se pobavit, rozhodně inscenaci doporučuju. Navíc prostory vinohradského divadla rozhodně patří k těm, které byste si neměli nechat ujít.

Žádné komentáře:

Okomentovat