Královna Kapeska


Hudba: Tomáš Beran 
Texty písní: Kristýna Pixová 
Scénář: Alena a Jan Pixovi 

Premiéra: 7. 3. 2018 
Uvádění: Divadlo Hybernia 

Režie: Juraj Čiernik 

Obsazení (vypsala jsem všechny alternace, tučně jsou ty, které jsem viděla) 
Kapeska - Martina Pártlová / Jana Zenáhlíková 
Kates - Peter Strenáčik / Ernesto Čekan 
Královna Katka - Genny Ciatti / Gabriela Partyšová 
Král Mirek - Miroslav Hrabě / Jan Vlas 
Mirek - Jan Franc / Richard Mašata 
Popelka - Matylda Bartůňková / Alžběta Brzoňová 
Královna Verunka - Michaela Sejnová / Anna Julie Slováčková 
Král Jiří - David Gránský / Robert Urban 
Verunka - Agáta Tandlerová / Lucie Pokorná 
Zlatovláska - Rozálie Mühlová / Adéla Naumovičová / Adéla Vágnerová 
Královna Bětka - Gabriela Urbánková / Tereza Krippnerová 
Král Honza - Felix Slováček jr. / Martin Sochor 
Bětka - Kateřina Průšová / Eliška Friedrichová 
Honzík - Miroslav Frýdl / Radek Raděj 
Čarodějnice - Markéta Zehrerová / Michaeal Zemánková 
Čert Bohouš - Jiří Zonyga / David Bouša 
Čert Ambrož - Juraj Čiernik / Richard Pekárek 
Čert Cyril - Lukáš Adam / Jan Fanta 
Lesanka - Michaela Nosková / Vendula Příhodová 
Maxižvýk - Oldřich Smysl / Filip Hořejš 
Vodník - Petr Macháček / Lukáš Randák 
Vodnice - Kateřina Herčíková / Karolína Fišerová 
Vodníček - Jan Musil / Filip Vlastník 
Srčert - Pavel Pavlovský 
Vypravěč - Stanislav Zindulka 

Délka představení: 2 h 30 

Jana Zenáhlíková (Královna Kapeska)
Je-li nějaký muzikál úspěšný, nabízí se vytěžit z něj co nejvíc. Pohádkový příběh Kapka medu pro Verunku si pro svůj laskavý humor a nenásilnou vzdělávací rovinu oblíbili děti i dospělí, proto se tvůrci rozhodli na něj navázat a vytvořit volné pokračování nazvané Královna Kapeska. Co však v původním díle okouzlovalo a bavilo, působí v pokračování jako pěst na oko, nudí, případně vyvolává trpný úsměšek. Tudy cesta k úspěšnému muzikálu rozhodně nevede. 

Největší slabinou muzikálu je libreto, které působí velmi jednotvárně a především postrádá nosnou zápletku. O co v něm vlastně jde? Od záchrany princezny Verunky uplynulo patnáct let, na trůnech všech tří království se vystřídaly generace a všem se žije vskutku pohádkově. O přírodu je dobře postaráno, všude je čistý vzduch i voda a už jen zbývá vštípit lásku ke všemu živému, rostlinám i tvorům, také dětem a budoucím panovníkům všech zemí. Královna Kapeska se tudíž rozhodne pro potomky všech tří králů uspořádat školu v přírodě. Ovšem jakmile děti dorazí, stane se neštěstí, protože nedopatřením vypustí z vězení Krále temných sil Katese. A na problémy je zaděláno. Tento muž totiž chce ovládnout svět a pomstít se Kapesce. A uvěznit ho zase zpátky rozhodně nebude snadný úkol. 

Boj dobra se zlem je sice poněkud ohraný, ale k pohádkám tak nějak patří. V případě Královny Kapesky však působí velmi šroubovaně, nemluvě o skutečnosti, že velmi dlouho se pouze odehrávají dvě paralelní nesouvisející dějové linky, které se spojí až v samotném závěru. Vyvrcholení muzikálu pak působí tak trochu jako deus ex machina, protože ve prospěch všech musí zasáhnout vyšší síla, bez níž by se žádný happy end nekonal. 

Problematický je také humor, který se tvůrci za každou cenu snaží do muzikálu vnést, ovšem až příliš tlačí na pilu. Chtějí bavit za každou cenu, ale tato snaha je spíš kontraproduktivní, nemluvě o tom, že některým intertextovým narážkám (zejména na film Marečku, podejte mi pero) nemohou malí diváci, na něž je muzikál primárně cílen, rozumět. 

Hudba Tomáše Berana je líbivá, melodická a vlastně docela pohádková, chybí jí však ústřední hit i alespoň mírná jednotnost. Každá písnička působí jako samostatný celek a nespojuje se se zbytkem v žádné komplexnější dílo, rozhodně se nedá hovořit o jakémkoliv hlavním hudebním motivu. Pár čísel se sice v rámci představení vrací, celek však nepůsobí jednotně ani prokomponovaně. Jednotlivé melodie si navíc budete jen velmi těžko vybavovat, protože nejsou výrazné a tím pádem ani zapamatovatelné. 

Texty jsou v rámci možností slušné, byť některé rýmy zní trochu šroubovaně, např. "ukrylo - H2O". V rámci lehce edukativního stylu tohoto muzikálu však Kristýna Pixová neodvedla špatnou práci a je jí třeba přiznat originalitu i zpěvnost, která nesklouzává ke klišé a banalitám. 

Kostýmy a scéna jsou recyklací Kapky medu pro Verunku, nově přibyla pouze Katesova dílna a kostýmy postav, které v předchozím muzikálu nevystupovaly, tedy Katese a všech šesti dětí. S ohledem na skutečnost, že se jedná o pokračování původního muzikálu, je však obojí odpustitelné. 

O hereckých výkonech se v tomto případě mluví dost obtížně, protože jen málokterá postava má dostatek prostoru, aby se mohla projevit. Nepřehlédnutelný je rozhodně Kates Ernesto Čekana, byť spíš než hrůzu vzbuzuje smích. Čekan působí na jevišti ztraceně, přechází sem a tam, občas se zastaví a mávne rukama a pokud už skutečně neví coby, v rámci snahy působit děsivě zavíří svým zeleným pláštěm. Je to tedy jakýsi směšný paňáca o jehož děsivosti lze s úspěchem pochybovat. Nijak zvlášť výrazná není ani Královna Kapeska Jany Zenáhlíkové. Její herecký rejstřík se v této roli omezuje na mávání rukama a občasné zavíření vlečkou šatů při otočkách. 

Ernesto Čekan (Král Kates)
Velmi iritující je postava víly Lesanky, vlastně takový Hujer v sukních. Michaela Nosková hraje roli snaživky, která všechno organizuje, o všem musí vědět a všem leze na nervy velmi dobře, protože se jí daří otravovat nejen ostatní kouzelné bytosti, ale rovněž diváky. Trochu jiným způsobem otravná je Čarodějnice Markéty Zehrerové, která všechny vytáčí svou podlézavostí a přesvědčeností o vlastní důležitosti. 

Asi nejzábavnější jsou děti, kterých po scéně pobíhá hned sedm a daří se jim působit roztomile i potrhle zároveň. Režijně tuhle bandu ukočírovat jistě nemohlo být nic snadného, což je zřejmě důvod, proč až na jednu či dvě choreografie děti pouze posedávají po jevišti, případně pobíhají všude kolem a snaží se příliš neplést pod nohy dospělým. Zvlášť roztomilá je Adéla Naumovičová jako Zlatovláska se svým obřím plyšovým medvídkem. 

Podtrženo sečteno Královna Kapeska je průměrnou podívanou. Vyloženě nudit se u ní nebudete, protože obsahuje i několik upřímně vtipných pasáží a navíc se docela dobře poslouchá, jelikož hudba je mile melodická. Špatné nejsou ani herecké výkony, přestože některé postavy jsou vyloženě iritující. Pokud tedy toužíte po nenáročné podívané, kterou zvládnou i vaše děti, můžete muzikál vyzkoušet. Na zaplácnutí nedělního odpoledne to není nejhorší volba.

Žádné komentáře:

Okomentovat