Podivný případ se psem


Autor: Mark Haddon 
Dramatizace: Simon Stephens 
Překlad: Jiří Josek 

Premiéra: 12. 5. 2015 
Uvádění: Divadlo Kalich 

Režie: SKUTR

Obsazení 
Christopher - Jan Cina 
Siobhan - Hana Vagnerová / Markéta Stehlíková 
Ed - Marek Daniel 
Judy - Simona Babčáková 
Ostatní mužské role - Petr Vančura 
Ostatní ženské role - Zuzana Stavná 

Délka představení: 2 h 30 

Marek Daniel (Ed) a Jan Cina (Christopher)
Autisté uvažují způsobem, který je pro zdravého člověka jen obtížně pochopitelný, proto v něm vyvolává rozporuplné reakce. Autista žije ve svém vlastním světě a na okolí nahlíží podivně pokroucenou logikou přivádějící ostatní k šílenství. Navíc jen málokdy opouští své komunikační vakuum, čímž lidem okolo sebe ještě víc komplikuje snahu pochopit ho. I zdánlivá banalita tak může v jeho mysli narůst do olbřímích rozměrů a na problémy je zaděláno. 

Christopher je sedmnáctiletý středoškolák trpící Aspergerovým syndromem. Žije pouze s otcem, protože jeho matka údajně zemřela, a jeho jedinou přítelkyní je jeho angličtinářka Siobhan, která jej maximálně podporuje ve snaze o sebevyjádření. Simon Stephens vytvořil na základě románu Marka Haddona velmi zdařilou adaptaci, která s humorem a respektem seznamuje diváky s problematikou života s autismem. Největší pozornost se upírá na Christophera, který je vypravěčem, ukazuje svoji specifickou, úzce omezenou perspektivu a často neúmyslně se tak stává zdrojem pobavení či pohoršení ostatních. 

Režijní duo Skutr přistoupilo k textu s maximální možnou pokorou a povedlo se mu vytvořit něžnou, komediální inscenaci, v níž má všechno svůj jedinečný smysl. Skutr sází především na rytmizaci gest i pohybů a jejich repetitivnost, díky čemuž inscenace věrně postihuje život autisty a zároveň získává specifickou atmosféru. 

Scénu představuje bílý pokoj lichoběžníkového tvaru, do nějž vedou čtvery dveře. Tento velmi univerzální prostor se podle potřeby proměňuje v obývací pokoj, školu, ulici či nádraží a je v omezené míře dotvářen jednotlivými kusými dekoracemi jako jsou křesla nebo prázdná klec. Bělost prostoru symbolizuje čistotu a nezáludnost uvažování hlavního hrdiny, který všechno vidí velmi konkrétně, nechápe obraznosti a čistota jeho vnitřního světa se odráží právě v čistotě okolního prostoru. 

Jan Cina (Christopher) a Hana Vagnerová (Siobhan)
V hlavní roli Christophera se představuje Jan Cina. Daří se mu působit bezbranně, nejistě a nezáludně a zároveň naplno ovládat prostor, takže nikdo ani na chvíli nepochybuje, že to on je hrdinou vyprávění. Cina se dokázal velmi dobře vžít do člověka trpícího autismem a ztvárnit ho se všemi specifickými projevy jeho chování. Klopí oči k zemi, vyhýbá se přímému očnímu kontaktu i dotekům. Pokud znervózní, začíná se třást a pro zklidnění se uchyluje k automatizovaným, stále stejným pohybům, jimiž si do života vrací řád. Funkci jakéhosi jeho alter ega plní Siobhan Markéty Stehlíkové, která je stále přítomná jako Christopherův stín, mluví s ním i za něj, uklidňuje ho a snaží se ho udržet nohama pevně na zemi. Pohybuje se pomalu, vláčně a má jemný, nízko položený hlas působící uklidňujícím dojmem. 

Herecky velmi zajímavý je rovněž Petr Vančura, který ztvárňuje několik různých postav od psa přes policistu až po nahluchlou stařenku. Vančura s přehledem zvládá rozlišení jednotlivých charakterů, pokaždé lehce promění tón a barvu hlasu i způsob pohybu, díky čemuž jsou jím ztvárňované postavy rozmanité a vzájemně nesplývají. 

Podivný případ se psem je velmi zdařilou inscenací, která představuje závažný problém autismu, aniž by se mu nějak vysmívala nebo jej bagatelizovala. Pro skvělé výkony Jana Ciny a Petra Vančury a precizní režisérskou práci rozhodně stojí za vidění.

Žádné komentáře:

Okomentovat