Pomezí


Tvůrci: Lukáš Brychta, Štěpán Tretiag, Kateřina Součková, Jakub Hojka a další

Premiéra: 19. 5. 2016 (derniéra květen 2018)
Uvádění: pavlačový dům Za Poříčskou bránou (Florenc)

Hrají: Sára Arnstein, Kryštof Bartoš, Vojtěch Bartoš, Jindřiška Dudziaková, Kateřina Dvořáková, Iva Vejražková Holubová, Anne-Francoise Joseph, Beáta Kaňoková, Pavel Kozohorský, Adam Krátký, Anna Kratochvílová, Lumíra Přichystalová, Štěpán Tretiag, Matěj Vejdělek

Přeneste se v čase i prostoru kamsi do Lužných hor v době první republiky. Možná budete mít štěstí a narazíte na městečko Pomezí. Jeho největší sláva už dávno upadla, ale přesto tady žijí zajímaví lidé se svými neobyčejnými životními příběhy. Přímo před vašima očima se rozběhne sled zvláštních událostí, které spolu zdánlivě nesouvisí, ale přesto se ovlivňují a spějí ke společnému vyústění. Ovšem rozklíčovat, co se v téhle obci vlastně děje a proč, je pořádně tvrdý oříšek.

Projekt Pomezí patří do tzv. imerzivního divadla. To znamená, že diváci jsou přímo vtaženi do dění a je pouze na nich, jak s příběhem naloží. Tvůrci vás uvítají ve starém vybydleném domě na Florenci, jehož tři patra proměnili ve vizuálně dokonalou iluzi dávného městečka. Veškeré prostory jsou promyšleny do nejmenšího detailu a doladěny k dokonalosti. Scénografie navíc není pouze vizuálně líbivá, ale nabízí jak účinkujícím, tak divákům spoustu zajímavých možností. Máte dovoleno si na všechno sáhnout, otevřít, prozkoumat. Pokud budete pořádně pátrat, určitě se vám podaří objevit indicie, z nichž si složíte střípky příběhu.

V úvodu vás tvůrci zavedou do tančírny Fraxos v předvečer svátku jeřabin. Dávné slovanské tradice, která tady na česko-německo-polském pomezí přežila. Právě zde se poprvé setkáte se všemi protagonisty a dostanete šanci si vybrat, koho z nich chcete sledovat. V následujících třech hodinách se totiž rozprchnou po domě plném skrytých zákoutí a každý z nich rozehraje vlastní příběh. Dějové linie se navzájem prolínají, takže přestože sledujete jedinou postavu, dozvíte se toho spoustu i o ostatních.

Jestli budete následovat jediného hrdinu, nebo naopak jen tak bloumat po domě a hledat, kde se co zajímavého děje, je zcela na vás. Často se úplně náhodou přimotáte do situací, které byste nečekali, a získáte na hrdiny nový pohled. Kdo upoutá vaši pozornost? Nově příchozí Nikolas Tausik, který právě dorazil, ve městečku nikoho nezná a ani o něm nikdo nic neví? Královna slavnosti jeřabin Magdalena a její trochu puntičkářský bratr Vojta? Švadlenka Anežka se svým mírně potrhlým manželem? Nebo snad výstřední šlechtična Mariana? A to pořád ještě nejsou všichni.

Pomezí je unikátní po všech stránkách. Nabízí úchvatnou vizuální podívanou, která vás dokonale pohltí, tajemnou atmosféru podtrhovanou vhodně zvolenou hudbou a záhadu, kterou za každou cenu budete chtít rozluštit. Být v každé chvíli na každém místě v domě, kde se něco zajímavého děje, není možné. Na to je těch událostí až moc a vy si musíte vybírat, co vás v daný moment nejvíc zajímá. O to zajímavější však pro vás pátrání po záhadě městečka může být. A pokud napoprvé neodhalíte všechno, což se vám s největší pravděpodobností nepovede, není důvod, proč nevyrazit na představení ještě jednou. Pomezí toho totiž nabízí tolik, že jedna návštěva vám stačit nebude.

Žádné komentáře:

Okomentovat