Pozvání


Tvůrci: Lukáš Brychta, Kateřina Součková, Štěpán Tretiag 

Premiéra: 14. 6. 2017 (derniéra červen 2019)

Hrají: Kryštof Bartoš, Vojtěch Bartoš, Kateřina Císařová, Jindřiška Dudziaková, Kateřina Dvořáková, Jakub Hojka, Pavel Kozohorský, Dorota Krátká, Adam Krátký, Marie Anna Krušinová, Lumíra Přichystalová, Marie Radová, Jiří Šimek, Štěpán Tretiag 

Přijměte pozvání od pana S. Hostitele, který pořádá báječné večírky po celém světě, všichni o něm nadšeně mluví, ale nikdy jej nikdo neviděl. Že by se to tentokrát na jedné z jeho legendárních slavností v pražské usedlosti Mazanka změnilo? Přijďte prožít nezapomenutelný večer, na jehož konci se možná dočkáte i seznámení s naším hostitelem... 

Po úspěchu Pomezí přichází jeho tvůrčí tým s dalším zajímavým projektem řadícím se pod hlavičku imerzivního divadla. Herci i diváci mají tentokrát k dispozici rozsáhlou zahradu usedlosti Mazanka, v níž se ztrácí a znovu objevují a ve vzájemných konfrontacích odhalují své životní příběhy. Nikdo vám však nedá návod, jak se v situaci zorientovat. Zvlášť když zhruba první půlhodina působí jako naprosto obyčejná garden party, kde se hosté shromažďují v malých hloučcích, popíjejí a baví se. Jednotliví aktéři se k nim ochotně přidávají, zapojují se do konverzace a působí jako průměrní účastníci dění. Kdy se to začne měnit? Zřejmě ve chvíli, kdy se otevře zahrada a do té doby poměrně omezený hrací prostor se nebývale zvětší. Najednou není důvod držet se pohromadě a začíná to pravé drama. 

Podobně jako v případě Pomezí, ani tentokrát není možné usledovat vše. V jednu chvíli totiž probíhá vždy několik paralelních hereckých akcí v různých částech zahrady, a divák si proto musí vybrat, co sledovat. Poměrně efektivní je následování jedné konkrétní postavy a rozkrývání jejího příběhu. Ani to se vám však nemusí podařit, protože herci se přesouvají poměrně rychle a navíc se v zákoutích zahrady orientují nepochybně lépe než zbylí návštěvníci. 

Každá z postav, které se divákům představují, je něčím zajímavá a skýtá toho hodně k odhalení. Za kým se tedy vydáte? Za zneuznaným básníkem Oskarem, který píše srdcebolné básně a chce vyburcovat svět k boji se zlem, přestože je ostatním pro smích? Nebo snad za přemoudřelým Albertem, který na každou otázku najde odpověď, neustále všechny poučuje a kritizuje, ale za tímto chováním pouze skrývá svou nejistotu a neschopnost přizpůsobit se okolnímu světu? Anebo za Richardem, o němž nikdo netuší, kde se vzal, ale který se vždycky jako rytíř vrhne do boje, aby ochránil čest dámy? A abychom nezapomněli na ženskou část osazenstva, můžete se vydat třeba za tajuplnou novinářkou Valérií nebo potížistkou Helenou. Ať ale zvolíte kohokoliv, můžete si být jisti, že se v průběhu večera střetnete i se všemi dalšími hrdiny. S některými dokonce opakovaně. A jak to celé dopadne? O tom mohou rozhodnout diváci sami. 

Většina aktérů řeší problematické vztahy a jsou na vážkách, koho si vybrat. Právě s tím jim mohou pomoct ostatní účastníci slavnosti za pomoci keramických žetonů, které umístí na misky vah v zadní částí zahrady. Je jen škoda, že místo je poměrně špatně osvětleno a v pozdních večerních hodinách, jak ubývá světla, je dost těžké se zorientovat podle obrázků, pro koho vlastně hlasujete. Na základě výsledků se herci rozdělí do dvojic a každá z nich jde dohrát svůj příběh. Pro koho skončí večer šťastně a pro koho naopak katastrofou? 

Pozvání je velmi nezvyklým projektem, který dokáže divákům pořádně zamotat hlavu. Bez ohledu na to, kolik toho uvidí a koho budou následovat, nikdy neobsáhnou celý příběh, a nutně proto zůstanou tápat. Mezery se dají částečně zaplnit snad až následnou diskuzí s ostatními. I přesto se však jedná o nevšední divadelní zážitek, který byste si neměli nechat ujít.

Žádné komentáře:

Okomentovat