Sněhová královna


Hudba: Zdeněk Barták 
Texty písní: Kristýna Pixová a Ondřej Suchý 

Premiéra: 20. 9. 2014 
Uvádění: Divadlo Hybernia 

Režie: Lumír Olšovský 

Obsazení (vypsala jsem všechny alternace, tučně jsou zvýrazněni zpěváci, kteří hráli v den naší návštěvy) 
Sněhová královna - Dagmar Patrasová, Mahulena Bočanová 
Gerda - Ivana Korolová, Míša Sejnová, Anna Julie Slováčková 
Kay - David Gránský, Jan Kopečný 
Pan Vrána, Zahradník, Princ, Loupežník - Felix Slováček jr., Jan Vlas 
Letní princezna - Sabina Laurinová, Eva Kleinová 
Podzimní loupežnice - Martina Pártlová, Vlasta Žehrová 
Jarní víla - Dita Hořínková, Barbora Rajnišová 
Rádkyně Ona - Michaela Nosková, Linda Finková, Michaela Zemánková 
Rádce On - Lumír Olšovský, Dan Barták, Petr Strenáčik 
Loupežnice Lů - Eliška Ochmanová, Kateřina Herčíková 
Malá Gerda - Kateřina Průšová, Nika Peerová, Nela Peerová 
Malý Kay - Filip Antonio, Sebastian Pošmourný, Miloslav Frýdl 
Company - Natália Hatalová, Barbora Šampalíková, Petra Vašková, Jana Tesařová, Karolína Fišerová, Filip Hořejš, Lukáš Randák, Patrik Plešingr, Lukáš Kellner, Petr Ryšavý, Oldřich Smysl, Lukáš Adam, Jakub Kudrnáč, Linda Hloušková, Michaela Zemánková, Pavel Pavlovský, Dalibor Kubečka 

Délka představení: 2 h 25 

Po Kapce medu pro Verunku přišla rodina Pixových s novým muzikálem, tentokrát inspirovaným Andersonovou pohádkou o Sněhové královně, vládkyni země věčného sněhu a ledu, která má srdce z kamene. Proti ní se postaví láska dvou mladých lidí, jejichž láska je silnější než všechno zlo světa a jak to tak v pohádkách bývá, i tentokrát dobro zvítězí. 

Zápletka je ve skutečnosti banální, není se však čemu divit. Cílovou skupinou jsou dětští diváci a ti si na nějaké spletité zákruty rozhodně nepotrpí. Roční období jsou čtyři sestry, které se však nemůžou navzájem vystát. Mají totiž pocit, že si vzájemně zasahují do řemesla. V zimě je moc teplo, v létě zas moc zima... ideálním řešením by bylo, kdyby vládla jen jedna a to po celý rok. Tento cíl má právě Sněhová královna, respektive její ambiciózní rádkyně Ona, která v naší pohádce reprezentuje zlo. V protikladu k ní stojí On, dobrák, který chce především dobro své paní a s kolegyní rádkyní se málokdy shodne. To vede až k hádce, při níž se roztříští kouzelné zrcadlo, jehož střípek se zabodne do Kayova srdce a přivede ho do paláce Sněhové královny. Nebohá Gerda zůstane osamělá, a protože to nehodlá tak nechat, obuje na nohy červené střevíčky a vydá se svou lásku hledat... Motiv putování a pátrání známý už z Kapesky se tak s menší obměnou opakuje. 

Hudbu pro muzikál vytvořil Zdeněk Barták, který už má na svědomí pár jiných kousků. Člověku obeznámenému s jeho muzikálovou tvorbou místy neunikne podobnost hudebních motivů, ovšem není tak výrazná, aby působila rušivě nebo diváka pletla. Texty písniček vzešly z pera Kristýny Pixové, titulní píseň Sněhová královna pak otextoval Ondřej Suchý. Celkově je kvalita textů uspokojivá. Nehýří sice nijak originálními rýmy ani složitou skladbou, ovšem to se v případě pohádkového muzikálu dá očekávat. Na druhou stranu je nutno ocenit, že se autoři úspěšně vyhnuli otřepaným veršům typu láska - páska a podobně. Celek se výborně poslouchá a navíc i poměrně dobře pamatuje. Sice nemá vyloženě hitový potenciál, ale přesto najdete písničky, které si budete broukat i při odchodu z divadla. Nebo přinejmenším vaše děti. 

Výprava se vyřádila především pokud jde o kostýmy. Scéna je poměrně úsporná, jako hlavní prvek fungují dvě točny s rampami, na nichž se většina děje odehrává. Nejsou tak nutné složité přestavby ani dlouhé zatmívačky. Kostýmy odpovídají pohádkovému světu, do nějž je příběh zasazen. Každé roční období má svou typickou barvu - pro jaro je to zelená, léta vládne žlutou, podzim hnědou a na zimu zbyla bílá. I díky tomu se divák v prostředí dobře orientuje a když Gerda putuje skrz království jednotlivých vládkyň, nepletou se. Osobně nejvíc fandím kostýmům a maskám ledového království Sněhové královny. Především koruna této vládkyně, mimochodem dílo Bořka Šípka, je skutečně nádherná.

A ještě pár slov k rolím a jejich obsazení. Začněme ústřední dvojicí Kaye a Gerdy v podání Davida Gránského a Ivany Korolové. Kay je mladík, který každému okamžitě a rád pomůže, prostě tomu nedokáže odolat. S Gerdou se zná od dětství a jak spolu vyrůstali, přátelství se změnilo v lásku. Gerda je milá a především nezdolná, nikdy se nevzdává. Mezi oběma protagonisty funguje chemie a na jevišti jim to spolu sluší. Jejich herecké i pěvecké výkony jsou přesvědčivé a milé, takže pohladí na duši. 

Pak tu máme čtyři sestry roční období. Trochu potrhlou Jarní vílu, lehkomyslnou Letní princeznu, drsnou Podzimní loupežnici a chladnou Sněhovou královnu. Všechny jsou herecky přesvědčivé, stejně tak pěvecky, i když v případě Sněhové královny musíme tento aspekt vynechat. Je paradoxní, že ústřední postava, která dala celému muzikálu jméno, nemá v muzikálu ani jednu píseň, vlastně zpívá pouze se sborem. Hereckému výkonu Dagmar Patrasové však není co vytknout. Jen je škoda, že její pořady pro děti zná spíš moje generace a těm mladším už nic moc neřekne. 

Snad ještě podstatnější roli, než královny ročních období, jsou dva rádci Sněhové královny - On a Ona. Mým jednoznačným oblíbencem se stal On, a to dobru většinou nefandím. Svůj podíl na tom nepochybně má podání Lumíra Olšovského, který jednak celý muzikál zrežíroval a jednak si sám vystřihl roli dobráka. A hraje ji tak přesvědčivě, že mu skutečně tu jeho víru v nezkaženost světa naprosto žerete. Jeho kolegyni zastupující temnou stránku ztvárnila Linda Finková, a to rovněž velmi dobře. Pro dětského diváka je za tu nejhorší potvoru, dospělému připadá, že vlastně ani není tak úplně zlá, jen dobře ví, jak to na světě chodí a chce to někam dotáhnout. A kdybychom nebyli v pohádce, snad by se jí to i povedlo. 

Drobnou roličku loupežnice Lů, dcery vládkyně podzimu, si vystřihla Eliška Ochmanová. A ztřeštěná, nevychovaná, ale v jádru dobrosrdečná holka jí jde moc dobře. Poslední, koho nesmím zapomenout zmínit, je Felix Slováček jr. a jeho rovnou čtyřrole. Jedná se o hlavní komický charakter, který prostupuje v různých podobách všemi ročními obdobími. Ve světě Kaye a Gerdy je to soused Vrána, v jarním království zahradník, u Letní princezny princ a u loupežníků věčně ospalý manžel podzimní vládkyně. Jeho vtípky ocení především dětské publikum, ovšem i pro dospělého může být jeho výkon zábavnou podívanou. Především přehrávaně falešný zpěv letního prince. :) 

Sněhová královna není žádným velkým muzikálem sršícím hity, je to ale milá podívaná na nedělní odpoledne. Děti si zamilují jeho pohádkový ráz a dospělí se spolu s nimi přesunou do světa, kde se zázraky dějí na počkání. Je to pohodový muzikál pro celou rodinu a vzhledem k tomu, že momentálně máme zimu, se i skvěle tematicky hodí. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat