Freddie


Autor: Karel Janák 
Hudba: Queen 

Režie: Karel Janák 
Hudební nastudování: Petra Škorpíková, Petr Ožana 

Premiéra: 14. 4. 2018 
Uvádění: Divadlo Radka Brzobohatého 

Obsazení: Michael Kluch, Ernesto Čekan / Jiří Korn, Rudolf Hrušínský ml., Roman Tomeš / Roman Říčař, Simona Postlerová / Tereza Nekudová, Přemysl Pálek / Lukáš Burian, Romana Gaščíková / Charlotte Doubravová, Ondřej Černý / Daniel Ondráček / Petr Šudoma

Délka představení: 2 h 30 

Freddie Mercury, muž s nezapomenutelným hlasem a skvělými hudebními nápady. Jeho písničky se nepřestávají poslouchat a jeho životní příběh je pro mnohé inspirací. Narodil se na malém ostrově jménem Zanzibar, odkud později přesídlil do Londýna, aby se z obyčejného mladíka s uměleckými sklony proměnil v hudební legendu. Kým však Freddie ve skutečnosti byl? Citlivým introvertem nenávidějícím cizí lidi, ale přesto se hřejícím na výsluní slávy? Mužem frustrovaným nevyjasněnou sexuální orientací, který se s chutí oddával sexuálním experimentům, ale přesto nikdy nepřestal věřit v pravou lásku? Byl to muž mnoha tváří, který neustále překvapoval. A který nás pořád fascinuje. 

Muzikál Freddie se hraje od dubna 2018, a to ve dvou různých verzích. Buď jako klasické příběhové představení, nebo v mírně osekané koncertní verzi. V obou případech si vychutnáte hity skupiny Queen v podání řady umělců, v případě koncertu se však možná budete v příběhu trochu plácat. Freddieho život je totiž podám velmi zjednodušeně a skokovitě, většina písní zazní bez hlubšího objasnění kontextu či vhledu do situace. Vyplatí se proto aspoň trochu znát tvorbu a osudy Queen. Na druhou stranu, na tenhle muzikál stejně jdete především proto, abyste si vychutnali jejich nesmrtelnou hudbu. 

Představení je doprovázeno živou hudbou kapely Queenie, která je celou dobu v levé části jeviště a předvádí vskutku obdivuhodný výkon. Všechny písně se hrají v původních, dobře známých aranžích a jsou zpívány v originální angličtině. Pro diváky, kteří tímto jazykem nevládnou, jsou k dispozici české titulky, což je jenom dobře, protože každá jednotlivá písnička je součástí příběhu a dokresluje dění i charaktery. Melodie nejsou řazeny chronologicky tak, jak je kapela v průběhu let napsala, tvůrci šli především po významu. Vyprávět příběh Queen pomocí jejich písní však jde velmi dobře, protože kapela ve své hudbě reflektovala situace ze svého každodenního života, stejně jako výzvy, jimž musela čelit. 

Jakýmsi nejmenovaným vypravěčem a průvodcem děje je postava Novináře v podání Rudolfa Hrušínského ml. Dalo by se říci, že představuje cosi na způsob svého života s Freddiem, vypichuje ty nejpodstatnější momenty a nejdůležitější lidi, s nimiž zpěvák kapely Queen přišel do styku a kteří pro něj něco znamenali. Jmenovitě jsou v rámci muzikálu představeni pouze Mary Austinová, Paul Prenter a Brian May. Všichni ostatní jsou spíše obecní zástupci určité skupiny - novináři, moralisté, manažeři. Hrušínský svou roli průvodce zvládá dobře, ale vlastně docela nudí. Kdyby nebyl glosátorem celého příběhu, pak by jeho postava byla snadno postradatelná. 

Jednoznačným tahounem celého představení je Michael Kluch představující Freddieho Mercuryho. Jako by ho ani nemusel hrát, ale doslova jím byl. V koncertní verzi sice nemá mnoho hereckého prostoru, pěvecky je však bezkonkurenční a při každém svém výstupu dokáže dokonale ovládnout jeviště. Působivé jsou rovněž výstupy Terezy Nekudové coby Moralistky, která se hrozí každého potenciálního přestupku a ostře proti němu brojí. Nekudová disponuje silným hlasem s krásnou barvou a dokáže diváky přikovat k sedačkám. Skvělí jsou Roman Tomeš a Roman Říčař v roli Briana Maye, kteří se sice normálně alternují, ale v koncertní verzi se vám může poštěstit zastihnout na jevišti oba, jak se střídají nebo dělí o některé písně. Tomešovo Too much love will kill you se pro mě stalo jedním z vrcholů druhé půle. 

Většina čísel je doprovázena taneční company, která je dokonale sehraná a v příběhu zastává spoustu různých rolí. Ať už jde o novináře, fanoušky nebo třeba přisluhovače přísné Moralistky. Některá čísla jsou přímo inspirována klipy skupiny Queen a kopírují konkrétní pasáže či choreografie z nich. 

Freddie je především zábavnou podívanou o životě Freddieho Mercuryho. Pravda, někdy je to pohled trochu z rychlíku, ale to nic nemění na tom, že hudba kapely Queen je nesmrtelná a zas a znovu si vás získá. Nejen fanoušci budou mít u některých písniček problém vydržet v klidu, jsou momenty, kdy máte chuť se zvednout a přidat se k dění na jevišti. Muzikál je poctou hudebnímu géniu Queen, která vás rozesměje i dojme a rozhodně si u ní báječně odpočinete.

Žádné komentáře:

Okomentovat