Lístky, prosím


Autor: Vít Malota, Kateřina Popiolková, Kateřina Studená

Premiéra: 24. 7. 2019 (derniéra 29. 7. 2020)
Uvádění: Za Poříčskou bránou 7

Režie: Vít Malota, Kateřina Popiolková, Kateřina Studená

Obsazení:
Filip Jáša, Martina Jindrová, Barbora Křupková, Renáta Matějíčková, Stavros Pozidis, Anežka Šťastná, Petr Urban, Tomáš Weisser

Délka představení: 2 h

Chystají se volby, které mají rozhodnout o dalším směřování země, a všichni s napětím očekávají, jak to dopadne. Na jedné straně stojí Šťastné zítřky vedené charismatickým Stavrosem, na druhé Opozice, o níž vlastně nikdo nic moc neví. Ani jeden z kandidátů není čistý jako lilie a na obou stranách by se jistě daly objevit pochybné praktiky sloužící ke zmanipulování voličů. Koho nakonec necháte vyhrát?

Lístky, prosím je další imerzivní inscenace umístěná do starého domu Za Poříčskou bránou. Tentokrát se coby diváci proměníte v potenciální voliče, kteří mají v rukou ohromnou moc. Každý jeden hlas se totiž počítá a může rozhodnout o tom, na kterou stranu se zhoupnou misky vah. Jak si ale vybrat, a ještě ke všemu správně, když ani o jednom z kandidátů nic moc nevíte?

V rámci inscenace máte poměrně úzce omezený čas, během nějž potřebujete sesbírat co nejvíc informací, abyste mohli rozhodnout, koho nakonec zvolíte. A pomoci v rozhodování vám můžou samy postavy stojící na straně dvou znepřátelených táborů. Jednak jsou to Šťastné zítřky s líbivou kampaní, která skoro zavání propagandou. Volební program je vám vnucován na každém rohu, politický vůdce Stavros se nechává vidět a bez obtíží reaguje na dotěrné dotazy, navíc se zdá, že výsledky, jichž strana v posledních dvou letech dosáhla, jsou nezpochybnitelné. Ostatně Šťastné zítřky mají řadu sympatizantů, kteří nechápou, proč by někdo chtěl volit jinak. Na druhé straně stojí Opozice, která s aktuálním vedením státu nesouhlasí a snaží se ho odstranit. Operuje skrytě, skoro pokoutně, své názory sdílí pouze s hrstkou vyvolených a nemůžete si být ani na moment jistí, o co jí vlastně jde. Má však přesvědčivé důkazy o tom, že Stavros není tím dokonalým vůdcem, za jakého se prohlašuje. Po celou dobu jste si jistí, že ani jedna ze stran nemá absolutní pravdu, dokonce jste přesvědčení o tom, že každá z nich se s vámi snaží svým způsobem manipulovat. Která volba tak nakonec bude menším zlem?

Výhodou inscenace je, že se stáváte její přímou součástí. Můžete po libosti procházet celým prostorem a komunikovat s kteroukoliv postavou i sebou navzájem. Klidně můžete konfrontovat přímo politického lídra Stavrose nebo pozvat na skleničku některého z představitelů Opozice. Ostatně, právě na základě vaší interakce se hra do značné míry odvíjí. Herci sice mají předepsaný scénář, jímž se řídí, konkrétní dialog je však otevřený a divácky velmi přátelský. V podstatě nejste pouze diváky, jste přímo účastníky dění.

Děj sestává z několika mikropříběhů, do nichž je zapleteno osm postav. Je to politický vůdce Stavros a jeho asistentka, promítač v kině, který prošel válkou, a jeho sestra, manželský pár z lepších vrstev a dvojice umělců revoltující proti současnému režimu. Každý z nich zaujímá k politice a volbám trochu jiné stanovisko. Někdo je otevřeným podporovatelem Stavrose, někdo je silně proti němu, jiný zůstává nerozhodným šedým davem, který nemá potřebu se bouřit. Postupně máte šanci rozplétat jejich příběhy, poznávat blíže jejich zázemí a především se stále znova utvrzovat v přesvědčení, že netušíte, kde je pravda. Zdá se totiž, že vám lžou vlastně všichni.

Jak děj postupuje, nepřestáváte se ptát sami sebe, čemu věřit. U každé jednotlivé situace zvažujete, jestli je dotyčný tak obratný herec a manipulátor, nebo se chová upřímně. A stále více si uvědomujete zodpovědnost, která na vás leží. Musíte se totiž rozhodnout, a to i přesto, že víte, že ani jedna volba nemůže být za stávajících okolností správná. Lístky, prosím vás přinutí klást si spoustu otázek. V žádný moment si totiž nebudete jisti tím, jestli máte dostatek informací ani kdo vám vlastně lže. Anebo mají obě strany svým způsobem vlastně pravdu? Inscenace je svým tématem překvapivě aktuální, svěží a dynamická. Smeknout musím především před herci, kteří se kvůli divácké interakci musí vypořádávat s mnoha velmi nečekanými situacemi. A zvládají to na výbornou.

Žádné komentáře:

Okomentovat