My se neznáme

Autor: Lukáš Brychta, Pavel Gotthard, Tomáš Kopeček

Premiéra: 15. 8. 2020
Uvádění: začátek Charkovská 23, potom různá místa Vršovic a Vinohrad

Režie: Lukáš Brychta

Obsazení: 
Vojtěch Bartoš, Jiří Böhm, Mariana Čížková / Kateřina Neznalová, Pavla Dostálová, Jindřiška Dudziaková, Richard Fiala / Lukáš Bouzek, Ladislav Karda, Adam Krátký, Sára Märc, Matěj Vejdělek

Délka představení: 3 h 30

Dorazíte na pražské Vinohrady a na tři a půl hodiny se proměníte v někoho jiného. Kým se stanete? Podváděným manželem, zoufalou přítelkyní nebo snad nápomocným bratrem? Netušíte, kam vás zavedou další kroky, ani co se dozvíte na příštím setkání. Takže pomalu bloudíte ulicemi Vinohrad a Vršovic, nasáváte jejich atmosféru a snažíte se rozkrýt zákruty příběhu, jehož součástí jste se stali.

Divadelní spolek Pomezí už několik let připravuje imerzivní inscenace, při nichž se očekává větší či menší míra divácké interakce. Se svou novinkou My se neznáme však tento koncept posouvá zase o kousek dál a dovoluje divákům proniknout do příběhu jako jeho přímým účastníkům. Do jisté míry to připomíná larp, až na to, že vaše postava nemá žádný konkrétní cíl, který by naplňovala, a v podstatě nevíte, k čemu směřujete. Co se nakonec dozvíte a jak to celé dopadne, to už je jen na vás a vašich rozhodnutích.

Představení začíná pro všechny účastníky na jedné adrese, kde dostanou úvodní instrukce k tomu, co je vlastně čeká. Dají vám průvodní knížku s přesným časovým harmonogramem, jednotlivými zastávkami a mapkami, jak se dostat z místa na místo, a mp3 přehrávač se zvukovými nahrávkami. Čekají vás v podstatě tři různé typy setkání - s postavami, různými rekvizitami a zvukovými stopami. To všechno vám pomůže dotvořit výsledný obrázek a rozkrýt příběh. Tentokrát je to však víc než v jakékoliv z předchozích inscenací Pomezí čistě na vás. Jste totiž jednou z postav příběhu. Na začátku znáte své jméno, věk a několik blízkých ze svého okolí. A co bude dál? To už je čistě na vás.

Inscenace se skládá ze tří různých samostatných příběhů, které spolu nijak nesouvisí anebo jen velmi volně. Vy jste nicméně účastníkem jediného z nich, tudíž o těch dalších nic nevíte. Všechny však nějakým způsobem naplňují téma z názvu - My se neznáme. Ten totiž odkazuje jednak k tomu, že se na neznámém místě setkáváte s neznámými lidmi, ovšem v mnohem větší míře naráží na skutečnost, že mnohdy neznáme ani lidi, kteří nás obklopují. Každý z nás totiž žije uzavřen ve vlastním malém vesmíru, kam problémy jeho okolí pronikají pouze sporadicky. O našich nejbližších často nevíme zcela zásadní věci, ať už proto, že se dostatečně nezajímáme, nebo protože se nám je rozhodnou zatajit. A teprve když všechna skrývaná tajemství vyplavou na povrch, dojde nám, jak málo toho o sobě vlastně víme.

Vedle toho, že pomocí své postavy rozkrýváte její příběh, máte také unikátní možnost projít si ulice Vršovic a Vinohrad, toulat se v jejich zákoutích a přemýšlet. Mezi jednotlivými setkáními, která máte naplánovaná, jsou totiž krátké prostoje sloužící k přesunu z místa na místo. Pokud vás však nějaký čas vybyde, a on vám určitě vybyde, můžete po libosti bloumat po okolí a uvažovat nad vývojem příběhu. Přestože děj vlastně není nijak složitý, staví vás před nejrůznější morální dilemata - podělit se nebo nepoděli o informaci, která by mohla někomu ublížit; odpustit nebo neodpustit člověku, který vám lhal; přiznat nebo nepřiznat vlastní chybu, která může všechny silně ovlivnit...? Odpovědi ani nápovědy vám nikdo neposkytne, je to čistě na vás. Protože cokoliv se okolo odehrává, je čistě vaší verzí příběhu.

My se neznáme rozhodně není počinem pro klasického diváka uvyklého na sezení v pohodlných sedačkách, překvapit může i ty, kdo jsou obeznámeni s imerzivním divadlem a vyhledávají ho. Míra divácké interakce je totiž v tomto případě skutečně značná. Pokud nicméně chcete zkusit něco nového a nebojíte se trochy hraní, měli byste inscenaci vyzkoušet. Krom nevšedního divadelního zážitku vám totiž dá prostor se podrobně zamyslet nad naší společností a mezilidskými vztahy. Protože ocitnout se na pár hodin v kůži někoho jiného vám dá neskutečnou svobodu zvažovat, jak byste se v dané situaci zachovali vy sami. A třeba se díky tomu o sobě i něco nového dozvíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat